Utrecht is een witte stad met eenzijdige studentenwereld

Utrecht lijkt wel een witte stad. Qua wonen zijn we hard op weg, “gewoon” omdat de huizen zo duur zijn geworden. Qua hoger onderwijs lijkt het ook al bijna dat we de boot missen, vergeleken met Rotterdam en Amsterdam.

Eenzijdige studentenwereld
Kijk eens rond op straat naar de studentenpopulatie. Hoe verder naar Oost, hoe witter. Veel blonde meisjes, kort samengevat. Ze komen voor de universiteit van verre, en in Lunteren en Venlo is het straatbeeld nu eenmaal anders dan in de Randstad. Is dat voldoende verklaring?

En de docenten dan? Diversiteit in de top? Het hbo werft dichterbij, en ook daar zien we weinig verscheidenheid. Wat blijkt: als je een kleurtje hebt en in Nieuwegein woont, ga je liever in Amsterdam studeren. Daar ben je tenminste geen buitenbeentje, in Utrecht wel.

Wij pleiten bij onderwijs, werkgevers en gemeente voor de inclusieve stad. Voor werken aan eenheid. Laat niemand hier uit de boot vallen.

Arbeidsmarkt hapert
Er vallen nu gaten in deze witte stad. Allereerst zien we dat aan de arbeidsmarkt. We leiden hier heel veel mensen op, en die willen straks allemaal aan de slag. Ooit had Utrecht de ambitie de laagste werkloosheid van het land te hebben. Nu het hele land moppert dat vacatures niet vervulbaar zijn, lijkt het of we het goed doen. Toch kloppen zaken niet in deze stad met 60.000 studenten op de universiteit en het hbo.

Mbo’ers voelen discriminatie
Feit één: mbo-studenten met allochtone achtergrond ondervinden discriminatie op de arbeidsmarkt. Soms haalt zo’n case de krant, meestal niet. Erger wordt het als je hoort dat leerlingen er hun schouders inmiddels over ophalen: ze weten dat een blonde jongen altijd voor gaat. Oeps.

Feit twee: werkgevers klagen dat ze onvoldoende geschoolde mensen kunnen vinden. Onze vraag: wat doen ze zelf om hun vak en beroep populair te maken bij studenten. Waar zijn de initiatieven om desnoods “half gediplomeerden” aan te nemen en ze dan maar zelf verder te scholen? De ROC’s rekenen het tot hun taak om ook op zulke vragen in te gaan, zij staan klaar om opleiding en arbeidsmarkt op elkaar te laten aansluiten.

Hoe krijgen we mee gemixte studenten?
Wij zien hier een taak voor het Utrechtse stadsbestuur. Komen er voldoende studenten uit al onze wijken? Maken ze hun opleiding af? En zo niet: wat kunnen we er aan doen? Zoek naar de beste manier om de groep studenten meer gemixt te krijgen. Quota zoals in de VS, wellicht?

De stad zou cijfers moeten verzamelen en publiceren over de doorstroming van mbo naar hbo en wo. Lokaal. Als blijkt dat er maar bitter weinig mbo’ers slagen in het hbo, niet bij de pakken neerzitten. Waar komt het door? Voelen ze zich eenzaam? Zorg dan dat de mix rijker wordt met soortgenoten. Is de taalvaardigheid te slecht? Ga dan kijken wat bijvoorbeeld de VU doet om die studenten extra aandacht te geven.

De gemeente moet eisen stellen
Te vaak horen wij in Utrecht het argument dat “de gemeente er niet over gaat”. En te weinig: “de gemeente eist van de mensen die er wel over gaan dat ze hun bijdrage aan de inclusieve stad leveren”. Dat geldt voor werkgevers die discrimineren. En het geldt voor onderwijs dat zichzelf in deze stad kennelijk een beetje buiten de maatschappij aan het zetten is.

Op deze items kunnen kandidaten voor de gemeenteraad zich profileren om onze stem te trekken. Niets doen is geen optie. Utrecht Development Board pleit in alle toonaarden voor diversiteit.

Advertentie