Wat leren wij van FC Twente

Nederland wil innovatiekampioen worden. Kan het Eredivisiekampioenschap van FC Twente het Nederlandse innovatiebeleid van nieuwe inspiratie voorzien?

  • *Om kampioen te worden, hoef je niet het grootste budget te hebben. Je moet je geld wel slim inzetten.
    *Om kampioen te worden, hoef je niet de meeste goals te maken, of de minste tegen te krijgen. Je moet wel de juiste goals maken en op de juiste momenten de nul houden.
    *Om kampioen te worden, hoef je niet van de daken te schreeuwen dat je de beste bent. Meer punten halen dan de anderen volstaat. *Om kampioen te worden, hoeven je supporters zich niet te misdragen. Gewoon aanmoedigen helpt ook.
    *Om kampioen te worden, hoef je niet de duurste spelers te kopen. Vertrouwen geven aan spelers die in Amsterdam (of elders) niet rendeerden kan tot mooie resultaten leiden.
    *Om kampioen te worden, hoef je geen commissies met oud-spelers in te stellen die rapporten volschrijven. Een goed bestuur dat één keer een visie ontwikkelt en daaraan jaren vasthoudt, werkt beter.
    *Om kampioen te worden, hoef je je tegenstanders niet te vernederen. Het helpt zelfs als Rotterdammers je welgezind zijn.
    *Om kampioen te worden, hoef je niet alleen monomaan met voetbal bezig te zijn. Het werkt juist inspirerend voor spelers en staf om ook in bredere maatschappelijke projecten actief te zijn.
    *Om kampioen te worden, hoef je niet alleen multinationals als sponsor te hebben. Asito (Alle Stof In Twente Opruimen) is van minstens even grote waarde.
    *Om kampioen te worden, hoef je geen dochtervestigingen in Ghana, Zuid Afrika of België te hebben. Een goede worteling in de eigen regio is misschien wel belangrijker.
    *Om kampioen te worden, hoef je geen aanslagen te plegen op de (bus van) je concurrenten. Beschaving loont.

Volgens mij zijn de paralellen met het innovatiebeleid helder. Maar voor elke Amsterdammer die meer uitleg nodig heeft: Jan van Halst is te boeken als spreker en legt het u desgewenst allemaal nog eens haarfijn uit.

Nou, nog een paar dan, hoewel de link met innovatiebeleid steeds dunner wordt.

  • *Om kampioen te worden, hoef je niet alle wedstrijden te winnen. Maar thuis winnen van Sparta moet natuurlijk wel.
    *Om kampioen te worden, hoef je geen topscorer uit Zuid Amerika te hebben die er 35 inschiet. Iemand uit Midden Amerika die er 24 inschiet, maar wel 3 thuis tegen Sparta, is meer waard.
    *Om kampioen te worden, hoef je Siem de Jong niet te hebben. Luuk volstaat.
    *Om kampioen te worden, hoef je geen Grolsch te drinken. Of wacht, nee, dat moet toch wel, maar ’t biedt geen garantie.
    *Om een goeie column te schrijven, hoe je je niet af te zetten tegen Ajax. Maar als je al je hele leven fan bent van FC Twente, is de verleiding wel erg groot als je club dan eindelijk kampioen wordt.
Tags: innovatie | voetbal

Advertentie