Nederlanders meest optimistisch over China

Presidentskandidaat Mitt Romney vertolkt de gevoelens van zijn achterban uitermate goed. Een groot deel van de Amerikanen is als de dood voor de economische kracht van China, blijkt uit onderstaande cijfers. Nederlanders zien de opkomst van China juist als een grote uitdaging.

Meer dan 60 procent van de Amerikanen denkt dat de opkomst van China ten koste gaat van werkgelegenheid en welvaart in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit cijfers van de German Marshall Fund of the United States. Slechts eenderde van de Amerikanen denkt dat samenwerking met de Chinezen voorspoed kan brengen. 

In Nederland liggen de verhoudingen precies andersom. Hier ziet 67 procent in China vooral een mogelijkheid om economisch te groeien. Slechts 22 procent zegt bang te zijn voor de nieuwe economische grootmacht. De bijdragen aan het Chinablog van DUB tot nu toe lijken die verhoudingen te bevestigen. 

Volgens de opstellers van het rapport Transatlantic Trends 2011 lijken Europeanen gemiddeld wat positiever te worden over China. In 2010 beoordeelde nog maar 39 procent China als een positieve economische factor, in 2011 was dat 46 procent.

Advertentie