Carina van der Laan, afgestudeerd aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling en Innovatie van de Universiteit Utrecht, heeft vrijdag 25 juni de Master Thesis for Nature Conservation Award 2010 ontvangen van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien. De Thesis Award, met een geldprijs van 2500 euro, is mogelijk gemaakt door de Van Heest Stichting en Stichting het Wereld Natuur Fonds en heeft als doel jong talent te motiveren hun onderzoek over de relatie tussen natuurbescherming en de maatschappelijke praktijk voor het voetlicht te brengen. Hoe kan natuurbehoud volwaardig worden ingebed in de maatschappij en het maatschappelijk handelen?

 

Duurzame ontwikkeling in Indonesië

Voor haar studie Duurzame Ontwikkeling, track Landgebruik, Milieu en Biodiversiteit, heeft Van der Laan 9 maanden onderzoek gedaan onder begeleiding van dr. Pita Verweij  (UU-Bèta) en dr. Stefan Dekker (UU-Geo) naar illegale houtkap en het verbouwen van cassave als alternatieve bestaansbron rondom het Tesso Nilo Nationaal Park (Sumatra) in Indonesië. De scriptie beschrijft een geïntegreerde methodologie die toegepast kan worden voor het bepalen of, waar en hoe een gewas duurzaam verbouwd kan worden waarbij het inkomsten kan genereren voor de (lokale) gemeenschappen.  Ondanks de status Nationaal Park worden tijgers en olifanten in Tesso Nilo bedreigd door illegale houtkap, stroperij en oprukkende landbouw. Het blijkt dat cassaveteelt een duurzaam alternatief kan zijn, dat de menselijke druk op het natuurlijke bosgebied kan verminderen, echter onder bepaalde cruciale voorwaarden. Volgens de jury, bestaande uit een verscheidenheid aan academici en vertegenwoordigers van NGO’s, is de scriptie van goed wetenschappelijk niveau, duidelijk en bondig geschreven en heeft de toepassing een belangrijke maatschappelijke waarde.

 

Alle genomineerden zijn winnaars

Volgens de jury en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien zijn de drie genomineerden allen ‘winnaars’, aangezien zij elk wetenschappelijk en maatschappelijk waardevol werk hebben neergezet. Daarom heeft Stichting FONA de tweede en derde plaats, respectievelijk ingevuld door Katrien Delille en Tawanda Manyangadze, beloond met een geldbedrag van 150 euro.