Een aantal keer per jaar wordt geprobeerd om iedere student van de UU iets te laten doen. Stemmen op de Uraad, het invullen van de cursusevaluatie en – als klap op de vuurpijl – het invullen van de Nationale Studenten Enquête. De NSE komt er weer aan, en er wordt volop gebrainstormd over hoe de opkomst verhoogd kan worden.

Door Rik Vangangelt 

Iedere Urader heeft de verantwoordelijkheid voor bepaalde themacontacten en faculteiten. Ik heb onder andere de faculteit Geneeskunde, een faculteit waar studentenmedezeggenschap goed geregeld is. De onderwijscommissarissen van de beide studieverenigingen hebben samen met de studentassessor en de voorzitter van de faculteitsraad eenmaal in de maand een overleg met de vice-decaan onderwijs van Geneeskunde. Daar mag de Uraad ook aanschuiven, waardoor we onze ideeën kunnen pitchen, maar ook een brede context kunnen schetsen bij de problemen van GNK.

Vorige week ging het over de NSE. Hoe kun je nu zorgen dat juist de studenten die zo’n enquête niet uit een intrinsieke motivatie invullen, dat toch gaan doen? Het is een hork van een vragenlijst, de vragen dekken niet altijd de lading en je bent er veel tijd aan kwijt. Aan dit soort aspecten kan de UU simpelweg niets doen: het is een landelijke enquête. Toch kan het aantrekkelijker gemaakt worden om hem in te vullen.

Zo kun je als instelling, faculteit of opleiding duidelijker terugkoppelen wat er met de resultaten van het invullen zal gebeuren of is gebeurd. Ook kun je docenten laten vertellen over het belang van het onderwijs. En, je kunt studenten doodspammen. En dat is ook wat er zal gebeuren: iedereen zal een aantal mails ontvangen over de NSE, in de hoop dat iedere student hem invult.

Waarom ik dan toch dit stukje schrijf? Ik hoop dat ik de eerste ben die je op de NSE wijst, zodat je – als je volgende week die mail krijgt – gelijk die enquête invult. Daarnaast wil ik je zeggen waarom je het moet doen. Je onderwijs wordt er namelijk echt beter van. Niet alleen je opleidingscommissie, maar iedere (beleids)medewerker bekijkt de resultaten, en zal proberen om in te spelen op de pijnpunten die uit de enquête komen.

Zelf ideeën hoe de UU het invullen aantrekkelijker kan maken? Stuur een mailtje naar r.h.a.vangangelt@uu.nl!

Deze bijdrage verscheen eerder op www.verenigingvuur.nl, onder de term ‘Dagboek van een Urader’.