“Opleidingen bieden persoonlijk, activerend en kleinschalig onderwijs.” Dit is de tekst die in grote letters op de website van de universiteit Utrecht staat bij het onderwijsmodel. Als streven is dit inderdaad heel mooi, maar zo wordt het niet gepresenteerd. Het wordt namelijk gepresenteerd als iets dat aanwezig is, wat de universiteit al heeft. Maar heeft de universiteit dit al wel? Is het onderwijs dat wij krijgen wel echt persoonlijk, activerend en kleinschalig?

Wanneer studenten in een collegezaal zitten met circa 200 andere studenten waarin zij college krijgen van één docent dan lijkt het hier toch echt niet op. Zeker de afgelopen jaren  waarin er een hoop bezuinigd is, is dit er niet beter op geworden. Dat dit streven nu niet bereikt wordt is een understatement, maar wat er gedaan zou moeten worden om dit wel voor elkaar te krijgen is de grote vraag.

Tijdens de verjaardag van de universiteit, de Dies Natalis, is dit de afgelopen maand uitgebreid aan bod gekomen. Onder anderen Ignace Hooge, die dit jaar uitgeroepen is tot beste docent, had hier wat over te zeggen. Hij stelde dat studenten de ruimte moeten krijgen om fouten te kunnen maken. Van fouten maken wordt immers het meeste geleerd.

Een andere spreker was prof. dr. Frits van Oostrom. Hij gaf een inspirerende toespraak over hoe essentieel contact met docenten is. Docenten waar persoonlijk contact mee mogelijk is, die inspireren en die betrokken zijn bij studenten, dát is volgens hem hoe onderwijs eruit zou moeten zien.

Wat zou er dan moeten gebeuren om ervoor te zorgen dat dit persoonlijke, activerende en kleinschalige onderwijs er daadwerkelijk komt? Hierin speelt de universiteitsraad een grote rol, waarin een aantal studenten opkomt voor alle studenten en hun belangen behartigt tegenover het college van bestuur. VUUR is een vereniging die in de universiteitsraad jarenlang  de belangen van studenten behartigd heeft. Voor hen staat onderwijskwaliteit voorop.

Koen van der Kooij, een van de kandidaten van VUUR  voor de universiteitsraad van komend jaar heeft dit persoonlijke, activerende en kleinschalige onderwijs zelf gehad: “Ik kreeg samen met tien andere studenten zeer intensief les van twee docenten, waaronder Ignace Hooge. Hiervan raakte ik zo gemotiveerd en heb ik zoveel geleerd dat ik van mening ben dat ik meer van dat ene vak heb geleerd dan in een half jaar studeren. Dat is ook de visie van VUUR, om meer docenten te hebben die goede feedback geven, zodat dit soort onderwijs mogelijk wordt voor alle studenten”.

Van 20 t/m 22 april kunnen alle studenten stemmen voor de universiteitsraad. VUUR heeft jouw stem dan hard nodig om studenten ook dit jaar in de universiteitsraad te kunnen vertegenwoordigen. Onderwijs moet van hogere kwaliteit zijn, daarvoor zet VUUR zich komend jaar in. Deel jij deze visie ook? Stem dan op VUUR zodat zij jouw onderwijs kunnen verbeteren.