Het succes van studentondernemers van de UU

Waar de ene studentondernemer inmiddels consultant is bij adviesbureau McKinsey in Amsterdam, heeft de ander het afstuderen uitgesteld of de studie gestaakt vanwege zakelijk succes. Hoe gaat het met de studentondernemers die DUB eerder portretteerde? “Be bold, dat levert succes op.”

BodaBoda: van internetkussen tot Halfordskussen
Met de fietskussens van BodaBoda.nl is het een beetje zoals met lesauto’s. Wie eenmaal rijles heeft, ziet overal leswagens rijden. “Met onze onderneming is het snel gegaan nadat het artikel over de Afrikaanse fietskussens op DUB is verschenen”, zegt Robin Quax, die inmiddels zijn studie Natuurkunde heeft afgerond en sinds september werkt voor de zonnecellenfabriek Hyet Solar. Zijn compagnon Wouter Vink rondde zijn studie Wiskunde al eerder af en werkt vanaf begin 2013 voor McKinsey in Amsterdam.

“Het AD/Utrechts Nieuwsblad schreef naar aanleiding van het DUB-verhaal een artikel over ons bedrijf en daarna werden we plotseling gebeld door Halfords Nederland. Binnen twee maanden hadden we een deal en vanaf december liggen onze fietskussens in alle winkels van Halfords in Nederland,” vult Wouter aan.

De deal met Halfords betekende een professionaliseringsslag voor het bedrijf van het duo. “De afzet vertienvoudigde en daarmee moest de productie, die in Kenia plaatsvindt, strak georganiseerd worden. Daarom hebben we een manager in Kenia aangesteld die zorgt voor een goede aansturing en betaling ter plaatse”, zegt Wouter. Ook is er geïnvesteerd in materiaal en gereedschap om de kussens in elkaar te knutselen.

In Nederland is het team uitgebreid met twee personen, die onder meer de order afhandeling moeten doen. “Vlak voor sluitingstijd bij de Super de Boer een aantal bestellingen eruit doen, komt nu gelukkig niet meer voor,” zegt Wouter. In de toekomst mikt BodaBoda op groei. Zo ziet het tweetal dat het aantal verkooppunten van de kussens omhoog kan en ook zien zij mogelijkheden in het business tot business segment. ofwel het verkopen van het fietskussen aan bedrijven of winkels zoals Halfords

De combinatie van ondernemen en afstuderen vraagt volgens Wouter en Robin vaak om een creatieve indeling van je tijd. Beide verdienen het om de volle aandacht te krijgen. “Als ondernemer moet je flexibel zijn, want klanten bellen op tijdstippen die je niet verwacht. Zo zat ik eens om vijf uur ‘s nacht te Skypen met een Chinese werknemer van een grote ijzerwaren exporteur. De speciale spijkers die we gebruiken waren in heel Kenia nergens meer te krijgen. Achteraf kan ik er wel om lachen,” vertelt Robin.  Je kunt eigen tijd indelen als student en dat is iets wat beide heren wel zeggen te missen nu ze fulltime werken. “Dat wordt overigens ruimschoots gecompenseerd door alle nieuwe uitdagingen in het werk en onze onderneming,” zegt Robin.

De lessen die het duo heeft geleerd is dat ze hebben leren omgaan met kansen en mogelijkheden. “Je wordt continu in nieuwe projecten en activiteiten gezogen. En als je daarin geen keuzes maakt dan komt helemaal nergens wat van terecht. Het lastige is uiteraard dat je van tevoren niet precies weet wat iets oplevert,” zegt Robin. “Je moet jezelf telkens afvragen waar je energie van krijgt, waar je waarde kan toevoegen en waarin je jezelf wilt ontwikkelen. Op basis daarvan kun je je prioriteiten stellen”, voegt Wouter toe. De grootste les in ondernemen is dat er veel meer mogelijk is. “Van te voren verwacht je niet dat een winkel zomaar ja zal zeggen op de vraag of ze ons fietskussen willen verkopen. Door meer vertrouwen te hebben dat je succesvoller kan zijn dan je denkt, bereik je meer. Be bold!,” aldus Wouter.


Van Kings Drinking Game naar huizenmatchapp
Ook de Utrechtse studenten die Down Under onder meer fietsen importeerden vanuit China om ze te verkopen via het internet, hebben niet stilgezeten. Een ander project van de heren betrof een app voor een drinkspelletje, Kings Drinking Game. “We hebben een gratis versie van onze Kings Drinking Game uitgebracht en een versie die speciaal gericht was op de kroning van Willem Alexander”, zegt Jochem van Kats. Daarnaast merkten de heren dat er veel verschillende regels voor Kingsen bestaan en daarom kun je nu in de nieuwste versie van hun app wisselen tussen vier verschillende regelsets. “We hebben nu ook een Extreme regelset voor de mensen die van tempo houden en een Sexy regelset voor mensen die kingsen extra spannend willen maken,” zegt Jochem. Met dank aan internationale studenten hebben ze de app vertaald naar het Spaans, Duits, Italiaans, Noors en het Nederlands. Dit heeft het aantal downloads in andere landen gestimuleerd, inmiddels is de app wereldwijd meer dan 1500 keer gedownload.

Het trio heeft onlangs meegedaan aan de Hackathon Apps for Europe in het stadhuis van Amsterdam. Daar hebben ze in één dag een app gebouwd die mensen helpt om een huis te vinden dat bij hen past. Het basisidee is dat de app, Huismatch, een profiel maakt van zijn gebruiker en aan de hand daarvan bij elke woonlocatie in één oogopslag kan laten zien hoe goed de woonlocatie bij de gebruiker past. De app laat bijvoorbeeld zien hoe lang het reizen is naar je werk en of er een supermarkt in de buurt is. Aan het eind van de dag wonnen de heren twee prijzen: samen goed voor 1000 euro.

Twee van drie studeren af en lopen stage terwijl de derde het afstuderen voor zich uitschuift om nog even vol in het studentenleven te duiken en actief is in commissiewerk. Het ondernemen blijven ze voorlopig gezamenlijk doen. Zo is er het plan om begin november mee te doen aan StartupWeekend Groningen waar ze in 54 uur tijd onder begeleiding van ervaren mentoren een product of dienst gaan opzetten. “Wie weet wat daar uitkomt”, zegt Jochem.


Pretty Polish nagellak dendert door
De verkoop van exclusieve nagellak via haar webshop PrettyPolish.nl loopt nog steeds als een tierelier, zegt Petra Klous. Dit betekende echter wel dat haar master Genomics & Developmental Biology de nodige vertraging opliep. In de avonduren moesten de bestellingen ingepakt worden en klaargemaakt voor verzending. “Inmiddels heb ik dat proces van fulfilment uitbesteed,” zegt ze. Onlangs leverde ze haar scriptie in en nu is het wachten op een eindcijfer. Inmiddels werkt ze ook vier dagen in de week bij Cergentis BV als productontwikkelaar en blijft de rest van haar tijd over voor haar onderneming.

Terugkijkend zou ze de keuze voor de combinatie baan, studie en bedrijf niet zo snel nog een keer maken. “Mijn studie was totaal iets anders dan mijn bedrijf en daarom kon ik dit niet combineren. Dit koste veel tijd, zeker omdat ik daarnaast ook nog een gewone baan had”, zegt Petra. In de toekomst gaat Petra door met de verkoop van luxe merken nagellak via het internet. Ze heeft zelfs plannen om zich meer op de Europese markt te richten. Van de slechte economische conjunctuur zegt Petra niet zo veel te merken. De universiteit zegt Petra desgevraagd niet te gaan missen. Wel koestert zij het analytische denken dat ze er leerde en het gestructureerd aanpakken van problemen. Haar belangrijkste les in ondernemen? “Doorzetten en je verplaatsen in de klant. En geduld hebben, wat niet in mijn karakter zit”, lacht Petra.


Abbey Games: succes ten koste van studie
Op 16 mei lanceerden de heren van Abbey Games na 18 maanden noeste arbeid hun strategy god game: Reus. Dat het zo’n klinkend succes zou worden, hadden de studentondernemers in hun stoutste dromen niet durven hopen. Internationaal is de game 270.000 maal binnen een half jaar over de toonbank gegaan en is het genomineerd voor de Dutch Game Awards en internationale prijzen. “We begonnen het project tegen beter weten in want mentoren en vrienden raadden het ons af”, blikt Manual Kerssemakers terug.

De vier studenten zetten hun schouders er flink onder en inmiddels telt de Game Studio 15 medewerkers van wie 9 fulltime betaalde krachten. Het bedrijf aan de Neude is een succes maar dat ging wel ten koste van de studie. “Adriaan en Bas zijn gestopt met hun studie. Maarten en ik hebben vertraging opgelopen. Ik verwacht mijn studie komend jaar af te ronden. De vele tijd die in het bedrijf is gegaan heeft er wel voor gezorgd dat het bedrijf nu ontzettend goed loopt,” zegt Manuel.

Het viertal is nog altijd eigenaar van de Studio en ziet dit als lange termijn project. De universiteit missen de heren niet want daar is het binnen het bedrijf veel te druk voor. Met enige nostalgie blikken ze wel terug op hun studententijd waarin ze veel meer vrij hadden. “Met een commercieel bedrijf zit er een stuk meer druk achter elke beslissing,” zegt Manuel.

De belangrijkste les die ze hebben geleerd van het ondernemen? “Er zijn ontzettend veel dingen die we geleerd hebben van het ondernemen. We hebben geleerd over mensen en over elkaar. Over wat zaken zijn. Over belastingen en administratie. Over grote publieken, en zeker heel veel over games. Dat is nog lang niet alles, maar het belangrijkste is dat het mogelijk is om met weinig middelen en toegewijde, realistische mensen, je eigen pad te volgen. Als ondernemer kom je erachter dat je zoveel vrijheid hebt in Nederland en als je je verenigt, heb je ook nog eens ontzettend veel mogelijkheden,” aldus Manuel.

Advertentie