Hard, harder, hardst: waarom je tegenwoordig oordoppen móét dragen op feestjes

Body: 

De verstandige festivalbezoeker draagt vandaag de dag oordoppen om gehoorschade te voorkomen. Maar waarom is dat eigenlijk nodig? Kan de muziek niet gewoon wat zachter?

De verstandige festivalbezoeker draagt vandaag de dag oordoppen om gehoorschade te voorkomen. Maar waarom is dat eigenlijk nodig? Kan de muziek niet gewoon wat zachter?

Het geluid bij festivals, concerten en dancefeestjes staat vaak zo hard dat een normaal gesprek voeren lastig is. En dat vindt menig bezoeker geen probleem. Hard geluid is onderdeel van de beleving waarin je opgaat in de muziek. Praten doe je maar thuis of in het café.

Toch heeft die harde muziek ook een schaduwzijde. Wie geen goede oordoppen draagt, loopt namelijk verhoogd risico op tijdelijke gehoorschade, maakte het UMC Utrecht deze week bekend. Herhaalde blootstelling aan harde geluiden kan zelfs leiden tot permanente gehoorschade.

Het aantal mensen met permanente gehoorschade groeit al jaren, met name bij kinderen en jongeren, blijkt uit eerder onderzoek. Amerikaanse wetenschappers lieten zien dat het aantal jongeren met gehoorschade de afgelopen 20 jaar met 31 procent is toegenomen.

In Nederland alleen al zijn er naar schatting van de KNO-vereniging één miljoen mensen met tinnitus (oorsuizen). De maatschappelijke kosten hiervan worden op 6,8 miljard euro geraamd.

Om de ergste geluidsterreur te stoppen is er sinds vorig jaar afgesproken om een maximum van 103 decibel voor muziekevenementen te hanteren. Een volume waarbij je nog steeds oordoppen moet dragen, aldus De Hoorstichting. Ook is er afgesproken dat er op meer plekken gehoorbescherming te koop moet zijn.

Waarom draaien partyorganisators de volumeknop eigenlijk niet nog veel verder dicht? Roos van Tongeren maakte voor DUB onderstaande videoreportage. Ze filmde onder andere bij dancefeest Stekker in de Tunnel en ging langs bij muzikant John van Loon. Hij kreeg in 2008 ernstige last van tinnitus en hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid). “Op een gegeven moment was het zo erg dat ik niet meer met mensen kon praten, het was alsof ze aan het schreeuwen waren.” 

Facebook Twitter Whatsapp Mail