Studenten werken als ZZP'er voor een baas

'Het is goed betaald, hoger dan het minimumloon'

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Temper is een online vraag- en aanbodplatform voor bedrijven in de horeca, retail en logistiek. Bedrijven bieden hierop diensten aan en melden daarbij wanneer en hoe lang de klus duurt met daarbij het uurloon; werkzoekenden kunnen hierop reageren. Temper is geen uitzendbureau en je werkt ook niet met een arbeidscontract. Als werkzoekende ben je een zelfstandige die zelf moet zorgen voor verzekeringen, pensioen en – niet onbelangrijk - de boekhouding voor de belastingen. Dat heeft voor- en nadelen.

Werken via Temper? Ja!

Voor Noah (25), derdejaarsstudent Italiaanse Taal & Cultuur, was de flexibiliteit een belangrijke reden om via Temper te gaan werken. “Je kan zelf bepalen op welke dagen je welke diensten aanneemt.” Hij heeft op zo’n 15 verschillende plekken gewerkt. Bij sommige maar één keer, bij andere vaker. Bij bedrijven waar hij vaker werkte, belandde hij in de zogenoemde flexpool, zoals bij een restaurant in Reeuwijk, en de catering van het ziekenhuis in Gouda, waardoor je gemakkelijker wordt uitgekozen om daar te komen werken. 

Ook voor Bente (22), geschiedenisstudent, was de flexibiliteit aantrekkelijk. Ze begon in 2021 met werken via Temper. “Ik zocht een baantje waar ik snel geld kon verdienen en niet aan veel vaste diensten vastzat, want ik had niet veel vrije uren naast mijn studie.” 

Daarnaast verdiende het beter dan gemiddeld. “Ik kon minder werken voor meer geld”, zegt Bente. Ze verdiende bij het Vlaamsch Broodhuys, waar ze veel werkte, zo’n 18 euro per uur. Ella* (24), masterstudent Farmacie, werkt sinds afgelopen mei via Temper: ook deels vanwege de goede verdiensten. “Het is goed betaald, hoger dan het minimumloon (13,27 euro per uur, red.).” Noah reageerde alleen op klussen van minimaal 16 euro per uur. En met die hoge tarieven wist Noah op een andere manier zijn voordeel mee te doen.

Het Reeuwijkse Hout, waar Noah veel voor Temperde, stopte met het inhuren van zzp’ers toen er een nieuwe eigenaar kwam eind 2022. Maar na zo’n vijf maanden kreeg Noah een telefoontje. “Dat was ook het moment dat ik weer een baan nodig had, dus toen heb ik gezegd: ik wil best weer voor jullie werken, maar dan wil ik een mooi aanbod voor een contract.” En dat kreeg hij, met een loon dat vergelijkbaar was met wat hij via Temper verdiende. “Wat ik daar verdien, had ik denk ik nooit kunnen verdienen als ik niet via Temper had gewerkt.”

Werken via Temper? Mwoah..

Als Temperkracht kun je vaak op dezelfde plek werken, maar ben je minder onderdeel van het team. Je deelt over het algemeen bijvoorbeeld niet mee in de fooien, ziet ook Ella: “Ik vind dat niet erg, omdat het al best goed betaalt.” Ze was ook niet uitgenodigd voor het teamuitje, maar ook dat begrijpt ze.

In welke mate je tot het team behoort, verschilt volgens Noah per locatie. Het hangt ook af van de leeftijd van en band met je collega’s. Bij het ziekenhuis in Gouda had hij minder teamgevoel, maar waar hij nu werkt, in Reeuwijk, “was dat wel heel erg het geval.”

Op plekken waar Bente voor het eerst of sporadisch werkte, voelde ze zich er wat ongemakkelijk bij dat collega’s in dienst extra tijd aan haar kwijt waren. “Ze zijn de hele dag dingen aan mij aan het uitleggen, terwijl ik beter word betaald.” Maar teveel Tempercollega’s is ook niet ideaal. “Ik heb één keer een shift gewerkt bij het Spoorwegmuseum, voor een cateringbedrijf. Dat vond ik niet heel leuk”, vertelt Bente. “Ik stond daar toen met twintig Tempers, die daar ook nog nooit hadden gewerkt, en één leidinggevende. Dan is de werkdruk best hoog. Je moet een diner serveren, terwijl bijna niemand weet hoe het werkt.” Bovendien kun je het slecht treffen met je collega’s. “Er zijn veel mensen die niks doen: die de hele tijd gaan roken, of er niet zijn als er iets uitgeserveerd moet worden.”

Het kan gebeuren dat een bedrijf je inzet voor werk waarvoor je je niet hebt aangemeld. Noah: “Veel bedrijven gebruiken het als opvulling. Als er dan weinig te doen is, laten ze je soms klusjes doen waarvoor je eigenlijk niet bent gekomen. Dan zou ik in de bediening staan, maar was ik uiteindelijk vooral dingen aan het schoonmaken. Dan dacht ik echt: wat ik hier nou eigenlijk aan het doen?” Het positieve is dat je er dan voor kunt kiezen daar niet terug te komen, zegt hij, en dat je daar andere Tempers op kunt attenderen middels een lage rating. Wie via Temper werkt, geeft na afloop het bedrijf een rating, waarmee de werknemers kunnen aangeven hoe goed het bedrijf met je omgaat.

Bente is uiteindelijk toch ergens onder contract gaan werken in plaats van via Temper. Want de flexibiliteit heeft ook een risico. “In de kerstvakantie wilde ik veel werken, maar toen werd ik de hele tijd niet aangenomen. Terwijl ik wel geld moest gaan verdienen.” 

*Om persoonlijke redenen is Ella’s naam gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Hoe werkt Temper

Temper is een platform waarop bedrijven in de horeca, retail en logistiek shifts kunnen aanbieden. Als werkzoekende maak je een profiel aan en kun je reageren op het aanbod via de app of website. Het uurloon staat daarbij vermeld. Na afloop van de gewerkte dienst geef je het bedrijf waar je werkte een rating, en krijg je dat zelf ook van de werkgever. Als je vaker voor hetzelfde bedrijf werkt, kun je in de flexpool terechtkomen. Dat maakt de kans groter dat je wordt geaccepteerd voor hun klussen.

Via Temper werk je niet met een arbeidscontract, maar als eenmanszaak. Je bent dus eigen baas. Je kunt op twee manieren worden uitbetaald nadat Temper een factuur voor je heeft aangemaakt. Je dient die of zelf in bij het bedrijf waarvoor je hebt gewerkt of je laat dit doen door Finqle die binnen drie dagen uitbetaald. Hiervoor betaal je 2,9 procent van het factuurbedrag.

Je moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (KvK) als je vaker werkt. Je moet ieder kwartaal btw-aangifte doen, en jaarlijks de aangifte inkomstenbelasting invullen. In sommige gevallen volstaat het hebben van een btw-ID. Is je jaaromzet lager dan 20.000 euro dan kun je gebruikmaken van de Kleine Ondernemersregeling (KOR wat onder meer inhoudt dat je niet elk kwartaal btw-aangifte hoeft te doen.

Advertentie