Verdeelde meningen bij koffieproeverij

Nieuwe koffie in de automaten: 'Alles is beter dan wat we nu hebben'

koffie-test.jpg
Foto DUB

Van half tien ’s ochtends tot half drie ’s middags konden studenten en medewerkers van de UU meebeslissen over de koffie die er vanaf eind juni in de nieuwe automaten komt. In de UB Binnenstad en het Educatorium stonden automaten opgesteld, gevuld met drie soorten bonen: blend A, blend B en blend C. Nadere informatie over de koffie werd niet gegeven, zodat de smaken zo objectief mogelijk beoordeeld konden worden. De proevers konden daarna via een QR-code hun mening doorgeven. De twee meest populaire blends zullen in de automaten komen. 

Veel proevers deden hun uiterste best om de koffies zo goed mogelijk te vergelijken. Een aanwezige van leverancier Maas had al gewaarschuwd om niet drie volle kopjes achter elkaar te drinken: “Dan ben je de hele dag aan het stuiteren”. Studenten namen dit advies ter harte en deelden drie koffies met zijn allen. Een groep medewerkers hadden drie cappuccino’s en drie zwarte koffie op een tafel uitgestald, want “met melk smaakt het ook weer anders”.  

koffiebonen.jpg

Foto DUB 

Smaken verschillen
De meningen over de verschillende bonen waren verdeeld. Waar een groepje PhD-studenten na grondige overwegingen op een duidelijke voorkeur voor blend C uitkwam, zei een groep medewerkers direct: “sowieso niet C”. A en B vonden de meesten vrij vergelijkbaar, zonder al te grote voorkeur. Volgens de aanwezige van Maas leek blend A het meeste op de koffie die nu in de automaten zit, blend B en C waren van horecakwaliteit. 

Eén ding was zeker, zo oordeelden de proevers: de drie blends smaakten sowieso beter dan de huidige koffie. Een medewerker die de koffie uit het huidige automaat meestal links laat liggen, zou “hier nog wel een kopje van nemen”. Ook de studenten vonden het hoe dan ook een vooruitgang. 

Toch waren er velen nog steeds niet echt tevreden. Het is een verbetering, maar het verlangen naar echt lekkere koffie is niet weggenomen. “Daarvoor kun je beter naar de HU”, zeiden meerdere medewerkers.  

Nieuwe automaten
De nieuwe automaten worden vanaf 25 juni geïnstalleerd. In de nieuwe automaten zijn er twee soorten bonen en is er de keuze uit koe- of havermelk. Voor de theeliefhebbers komen er vijf smaken thee en water op drie verschillende temperaturen. Ook kost elk drankje uit de automaat dan nog maar 60 cent. Welke twee koffieblends favoriet waren, wordt over een aantal dagen bekendgemaakt. 

De keuze van de UU'ers
1110 mensen hebben meegedaan aan de smaaktest voor koffie en thee. Nu is bekend welke smaken in de nieuwe automaten komen. Dat zijn blend B en C, de blends van horecakwaliteit. Blend B bestaat voor de helft uit Arabica bonen en voor de andere helft uit Robusta. Blend C is 100 procent Arabica. Alle bonen komen uit Zuid-Amerika. De blends (zowel zwart als met koe- en havermelk) kregen gemiddeld een dikke 7 van de proevers.

De theesoorten die bij de nieuwe automaten te verkrijgen zijn, zijn kamille, English Breakfast, Earl Grey, Rooibos en Green Tea Lemon.

Advertentie