Bedenkers Gespot: UB blijven graag anoniem

Het is op dit moment dé hype onder studenten: anoniem flirten in de bieb via de Facebookpagina Gespot: UB. DUB komt via allerlei omwegen in contact met één van de bedenkers van de pagina.

Het is sinds een maand dé hit onder studenten: Gespot: UB, een Facebookpagina voor studenten die elkaar anoniem flirtberichtjes sturen. De UU-versie, Gespot: UB UU, had binnen anderhalve week na de oprichting al 7000 volgers. Inmiddels zijn dat er al meer dan 11.000.

De Facebookpagina werkt als volgt. Je zit in de UB en ziet een leuke medestudent(e), of er is iets dat je simpelweg met andere studenten wil delen. Vervolgens stuur je een privébericht naar de beheerders van Gespot: UB. Zij plaatsen vervolgens het bericht geanonimiseerd op Facebook.

Dat leidt tot dit soort berichtjes:

Rossig meisje met vieze macbook, ik zou graag een krentenbol met jou willen eten.

Hé jongen met die coltrui en paars met gele sjaal! Ik vind die vriend van je die naast je zit met zijn MacBook heel lief lijken... Wil je vragen hoe oud hij is?

Mijn vriendje zit al dagen achter elkaar in de UB.. Nu zelfs op zaterdag! Moet ik me zorgen gaan maken?

Een interview met de bedenkers van Gespot: UB organiseren, lijkt bijna op een spionagethriller. "DUB zou graag een interview met jullie plaatsen", schrijf ik in een bericht dat ik via Facebook verstuur. Een interview met DUB is een leuk idee, luidt het snelle antwoord. Of ik mijn telefoonnummer naar ze wil mailen. De ochtend daarop krijg ik een telefoontje van een anoniem nummer.

Vanwaar die anonimiteit? Wie zijn jullie?
"De andere oprichter en ik studeerden ongeveer twee jaar geleden af in Utrecht. Beiden bij informatiekunde. Mensen sturen ons persoonlijke berichtjes die wij vervolgens op Facebook zetten. Wij denken dat zij zich vrijer voelen om persoonlijke mededelingen op te sturen als ze geen gezicht aan de ontvanger kunnen koppelen." 

Jullie pagina is heel populair. En ook andere studentensteden hebben inmiddels Gespot-pagina's.
"Utrecht was half december de eerste pagina die wij openden. Daarna maakten we Gespot-pagina's voor de Universiteit van Amsterdam, Groningen, Delft en Maastricht en andere universiteiten. Alleen in Leiden en Rotterdam zijn andere studenten met ons idee aan de haal gegaan. Er zijn nu twaalf pagina's, waarvan er negen echt actief zijn. Alles bij elkaar hebben we zeker 50.000 volgers."

Dat klinkt als een drukke baan, al die pagina's onderhouden.
"In het begin deden wij dat allemaal met zijn tweeën. Maar nu hebben we een hele community die al deze berichten voor ons leest, controleert en plaatst. Via Facebook hebben wij om hulp gevraagd. Uit alle reacties selecteerden we toen zo'n twintig mensen. Online dus, we hebben van hen nog niemand ontmoet."

Hoe kwamen jullie op het idee om de pagina te beginnen?
"Wij volgden een vergelijkbare pagina voor studenten in de bibliotheek van het University College Dublin. Wij dachten dat dit idee in Nederland ook zou moeten werken."

Hoe kon de pagina zo populair worden?
"Allereerst is Facebook hier natuurlijk een prachtig medium voor. Zodra iemand klikt op ‘vind ik leuk’ komt het op zijn of haar timeline en kunnen anderen het ook zien. Na Utrecht werd de pagina van de UvA snel populair, waarschijnlijk ook omdat veel studenten tegelijkertijd in Utrecht en Amsterdam studeren. Nu slaat het ook enorm aan in Groningen."

Hebben jullie verdere plannen met de Gespot-pagina's?
"We hebben nog helemaal geen tijd gehad om daarover na te denken, het was zo'n onverwacht succes. We willen vooral dat Gespot blijft bestaan als een leuke, gezellige plek waar je op een wat veiligere manier kunt flirten".


De ‘wintertrui’ is een van de meest besproken UB-bezoekers op UB Gespot. Op 19 december nodigde iemand, die zei een "wintersport trui" te dragen, twee meisjes uit om samen koffie te gaan drinken. In een reactie schreven de dames: "Hee jongen met 'de' wintertrui, we houden niet zo van koffie, maar warme chocolademelk vinden we allebei wel lekker."

Sindsdien wordt de wintertrui door heel heen Utrecht gespot. Of het de orginele wintertrui is, dat valt onmogelijk te verifiëren. De hilariteit op Facebook is er niet minder om.

Hier een paar foto's van "de wintertrui" met het onderschrift zoals dat op Facebook stond: 

"Volgens mij zit 'de trui' voor me! Koffie? X blonde meisje"

"'wintertrui' gespot in de kneus! Wat nou hard leren?" 

"Sorry dames, 'de wintertrui bij ensuite"

Advertentie