Onderzoek hoe perfect jij wilt zijn

Bereken jouw score op de perfectiemeter

De Perfectiemeter
Illustratie DUB. Foto's in illustraties: Shutterstock, 123rf
De Perfectiemeter vraag 1

Je bent door je wekker heen geslapen. Je dreigt te laat te komen voor je hoorcollege. Jij kiest ervoor om:

A  Te laat te komen. Je mag vast de aantekeningen van iemand anders wel hebben. Je draait je nog heel even om. Het is nu niet zo dat ze op je zitten te wachten daar.

Op je gemak richting college te gaan. Misschien red je het nog, en anders niet. Alles wat je nog meekrijgt van het college is meegenomen en in de pauze kan je even bijgepraat worden.

Zo snel mogelijk naar college te sprinten. Zonder ontbijt kom je vlak voor het begin bezweet de zaal in lopen. Liever dat dan een college missen.

De Perfectiemeter vraag 2

Over twee  dagen heb je een tentamen. Vanavond is er een leuk feest waar je heen zou willen. Jij gaat:

A  Lekker je bed in. Het tentamen is veel te dichtbij en je wilt het wel in één keer halen met een mooi cijfer, waarvoor studeer je anders?

B  Heel even kijken bij het feestje, maar je maakt het niet te laat en drinkt niet veel alcohol. Je wilt wel die studiepunten binnenhalen.

C  Feesten! Het studentenleven is er voor de leuke dingen en je hebt een hele dag om uit te brakken. Een herkansing kan altijd nog.

De Perfectiemeter vraag 3

In je tweede jaar ga je je oriënteren op mogelijke masters. Er wordt gevraagd een voorbereidende opdracht te doen en onderzoek te doen naar wat je verwacht van de opleiding. Jij:

A  Bekijkt de pagina met masters voor jouw opleiding en schrijft op een papiertje wat je leuk lijkt aan de opleiding en wat je ermee kunt. Daarmee kom je een heel eind.

B  Doet een volledig zelfonderzoek en bedenkt wat je graag zou willen doen tijdens je studie en later in je eerste baan. Je gaat alle mogelijke masters in Nederland af, kijkt naar je voorkeuren en zet je bevindingen in een netjes uitgewerkt document.

C  Denkt daar allemaal nog niet zo over na. Je hebt nog meer dan een jaar, minstens. Een snelle blik en wat krabbeltjes op een post-it zijn wel genoeg.

De Perfectiemeter vraag 4

Je vertelt je ouders dat je een vak niet hebt gehaald en dat je dat het volgend jaar opnieuw moet doen. Dat betekent vertraging. Je ouders reageren teleurgesteld. Jij voelt je:

A  Heel erg bezwaard. Het was al naar dat je het vak niet hebt gehaald en dan stel je hen ook nog teleur. Je wilt het graag goed doen voor ze en dat dat niet lukt, vind je lastig.

B  Helemaal prima, je ouders hebben geen invloed op je en het maakt je niet uit wat ze van je prestaties vinden.

C  Een beetje sombertjes, maar je zet je er snel weer overheen. Ze mogen hun mening geven en je luistert ernaar. Veel meer doe je er niet mee.

De Perfectiemeter vraag 5

De commissies van je studievereniging zijn op zoek naar nieuwe leden. Er worden praatjes gehouden over wat je allemaal kunt doen en hoe goed dat zal staan op je cv. Jij:

A  Denkt er nog even over na en doet wat navraag bij studiegenoten om te kijken of er een leuke commissie bij zit. Het kan nooit kwaad om wat extra’s te doen, maar te veel werk wil je nou ook weer niet.

B  Ziet het nut van het lidmaatschap van een commissie niet echt in. Het is alleen maar meerwerk en het levert naar jouw idee niet zoveel op. Je houdt er misschien een leuke trui of een uitje aan over, maar dat is het ook wel.

C  Meld je meteen aan voor een commissie, misschien zelfs wel meerdere. Jij vindt het belangrijk om straks een mooi cv te hebben, zodat je makkelijk een baan kan vinden. Misschien kan je zo zelfs al toewerken naar een mogelijk bestuursjaar, dat zou natuurlijk helemaal geweldig zijn.

 

Scoretabel:

1

A=1

B=2

C=3

2

A=3

B=2

C=1

3

A=2

B=3

C=1

4

A=3

B=1

C=2

5

A=2

B=1

C=3

 

Antwoordsleutel:

Bij 11 punten of meer
Jij lijkt een überperfectionist. Je wilt alles zo goed mogelijk doen en iedereen tevreden houden. Je neemt alleen genoegen met het allerbeste en je reikt naar het allerhoogste. Dat is natuurlijk te prijzen, maar dit kan ook erg vermoeiend en stressvol zijn in het al zo lastige studentenleven. Als je merkt dat je hierdoor problemen krijgt, kan je altijd een afspraak maken met de studieadviseur of studentenpsycholoog. Die kunnen je eventueel tips geven.

Bij 7 tot 11 punten
Jij lijkt prima in balans. Je doet graag je best en vaak loop je zelfs nog wat harder dan je studiegenoten. Maar dat gaat je gemakkelijk af. De verwachtingen van anderen krijg je wel mee, maar je laat je er niet te veel door beïnvloeden. Perfectionisme lijkt je niet in de weg te zitten. Maar als je toch tegen problemen aanloopt kan je contact opnemen met een studieadviseur of studentenpsycholoog.

Minder dan 7 punten
Jij lijkt een gowiththeflow’er. Je voelt geen of weinig behoefte om overal de beste in te zijn. Ook voel je niet echt druk van je omgeving, of geef je er in ieder geval niet aan toe. Je gaat lekker relaxt door je studentenleven. Maar zorg je er wel voor dat je een studie doet die echt bij je past en doe je je best om je studiepunten binnen te halen? Misschien vind je jezelf lui of twijfel je over je eigen capaciteiten. Als je hier last van hebt, kun je ook daarover het gesprek aangaan met een tutor, studieadviseur of studentenpsycholoog.

Disclaimer: Deze perfectiemeter heeft geen wetenschappelijke basis. Zoek niet meer achter de conclusies dan nodig is. Misschien zetten de vragen je aan om eens na te denken over hoe perfectionistisch je bent en wat dat betekent voor jou.

Dat studenten met irreële verwachtingen van de eigen studieprestaties en een grote controledrift meer stress ervaren in hun studie en een grotere kans hebben op burn-out, blijkt uit onderzoek van een team van UU-onderzoekers. Lees meer daarover hier.

 

Banner DUB Magazine 2022 cover

Nieuw DUB-magazine nu te lezen!

In het magazine ‘Vallen en Opstaan’ lees je waarom het mentale welzijn van veel studenten onder druk staat. Ze worstelen met de hoge verwachtingen die ze van zichzelf hebben en die anderen van hen hebben. En er is keuzestress; zelfs als het gaat om met wie ze het bed willen delen.

Vier UU-studenten vormden de redactie van het magazine en schreven de meeste verhalen. Kijk hoe je scoort op de perfectiemeter. Leer van andere studenten hoe ze hindernissen overwonnen. Bedenk wat jij vindt van de mogelijke oplossingen waar experts mee komen. Gniffel over onze bekende fotostrip 3Hoog.

Het magazine wordt vanaf 19 oktober verspreid over de hele universiteit. Maar de artikelen zijn ook online te lezen. Klik hier.

Advertentie