DUB houdt vijf Utrechtse hotspots tegen het licht

De tuin van Het Huis, een mooie plek om te studeren

Utrecht verandert in rap tempo. Nieuwe koffietenten en conceptstores openen de deuren, gebieden ontwikkelen zich tot creatieve vrijplaats. Vertrouwde adressen moeten mee in de vaart der volkeren. DUB neemt een kijkje bij vijf verschillende hotspots.

De koffietent:
Blackbird voor koffie en racefietsen
 

Tussen alle galerieën, winkels en restaurants op de Oudegracht zit een koffiezaakje, genaamd Blackbird. Je zou er bijna voorbij lopen, omdat je denkt dat het een fietsenwinkel is, maar ook dat is Blackbird. Ze hebben er koffie en lekkernijen (bijna allemaal bio of fair trade) én racefietsen én design. Als je binnenkomt in het smalle zaakje loop je via een muur vol retro racefietsen naar de espressobar. De meubels zijn voornamelijk jaren 60 of 70 design en bijna alles wat je ziet (of waar je op zit) is te koop.

Ook al bestaat het alles-wat-je-ziet-is-ook-te-koop concept al langer dan vandaag, Blackbird is een fijne hangout in Utrecht, zegt Orestes Carpay (24 jaar, student Geneeskunde). Hij komt bij Blackbird voor de goede koffie ( 1,75 voor een espresso en 2,50 voor een latte), maar checkt ook altijd even de racefietsen. "Ik wielren en ben al uitgerust met een gloednieuwe wielrenfiets met alles er op en eraan, maar die racefietsen hier vind ik ook te gek. 70 euro voor een mooie retro racefiets is echt geen geld!"


De winkel:
Plato, ook voor muziek op vinyl
 

Met haar ruim 25-jarig bestaan, is Plato een oude rot in Utrecht, maar blijkbaar nog steeds hot. Sinds 2009 zit de platenzaak in de Voorstraat. Ze verkopen cd's, dvd's, maar vooral vinyl: platen dus. De winkel trekt veel vaste klanten, aldus de medewerkers, en is zeer geliefd onder studenten. Masterstudent Global Crimonology Verian Klarus (23) komt er vaak nieuwe muziek uitzoeken: "Als één van de weinige mensen wil ik nog graag cd's hébben. Dat voelt voor mij authentieker in een tijd waarin bijna iedereen download. Ik kom graag bij Plato omdat de medewerkers hier echt verstand hebben van muziek. Ze geven goede adviezen; mijn mooiste cd's heb ik op aanraden van een medewerker van hier.” Ook haalt ze vaak muziektips uit Mania, het gratis muziekblaadje dat in de winkel ligt.

De lange, lage tafels en houten kraakvloer geven Plato een vintage uitstraling. Er hangt een relaxte, toegankelijke sfeer. De medewerkers zijn bereid je te helpen, maar je kunt ook zelf op je gemak het assortiment doorspitten. Ook organiseert Plato geregeld Instore optredens die gratis zijn te bezoeken. Namen als Eefje de Visser, Andy Burrows en Go Back to the Zoo stonden er al op de planken.

Iris van der Sluis werkt al vanaf het begin van haar studententijd in de platenzaak en kan zich geen leukere bijbaan voorstellen: "Je ontdekt constant nieuwe, toffe muziek en kunt deze ook direct delen met anderen. Wie wil dat nou niet?" Volgens de 22-jarige studente Music Management van de HKU dankt de muziekwinkel zijn succes aan het feit dat een mainstream aanbod zo veel mogelijk wordt vermeden. "Veel platenzaken richten zich op een massapubliek. Wij richten ons meer op een niche, een kleinere groep mensen die zich kan vinden in onze smaak. Daarmee onderscheiden we ons".


De broedplaats:
Het Huis: thuis voor cultuurliefhebbers
 

Het Huis (vroeger: Huis aan de Werf) is een podium, een ontmoetingsplek, een werkplek met als bindende factor creativiteit. Het Huis is een thuis waar theatermakers, vormgevers, studenten en andere creatieve geesten elkaar kunnen ontmoeten en waar voorstellingen, filmavonden en debatten worden georganiseerd. Het pand aan de Boorstraat (vlakbij Utrecht CS) heeft twee theaterzalen, een café, kantoorruimtes, een foyer waar je vijf dagen per week gratis kan flexwerken en in de zomer kun je werken in de tuin met gratis wifi.

Ook als je zelf niet werkzaam bent in de creatieve sector ben je van harte welkom bij Het Huis, zegt Cobie de Vos, directeur van Het Huis. "We richten ons op een jong publiek en organiseren verschillende programma’s die speciaal voor studenten bedoeld zijn. Het Kultcafé is hier een voorbeeld van. Dat is een avond waarbij gesproken wordt over kunst, wetenschap, media en politiek door en voor studenten. Ook de documentaire-avonden die Het Huis maandelijks organiseert in samenwerking met het NFF zijn vooral gericht op een jonger publiek." Vaak is de toegang voor studenten gratis en voor speciale programmaonderdelen 5 euro.

De net afgestudeerde Hanneke van de Vijfeijke (24) komt graag bij Het Huis vanwege de relaxte en creatieve sfeer en de bijzondere avonden die er worden georganiseerd: "Mijn favoriete avond in Het Huis was Pecha Kucha. Op zo’n avond geven 12 mensen een korte presentatie in 20 slides over een project dat hun aan het hart gaat. Heel inspirerend!"


Het podium:
Ekko om te dansen en voor een vega-maaltijd
 

Muziekliefhebbers zijn bij Ekko aan het goede adres. Het poppodium biedt vernieuwende, uiteenlopende popcultuur in hartje Utrecht. Marlies Timmermans, directeur van Ekko, won tijdens het gala van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals de prijs voor beste directeur. Door haar, zegt de jury, telt het poppodium weer mee in het popcircuit en heeft het een onderscheidend karakter gekregen.

In het monumentale 18de-eeuwse pand aan de Bemuurde Weerd wordt breed geprogrammeerd. Namen als Triggerfinger, Beach House, Fink, Death Cab for Cutie passeerden reeds de revue. Behalve concerten heeft Ekko ook vaste dansavonden. Zo kun je op donderdagen gratis komen dansen bij Wildgroei. Op donderdag en vrijdag kun je tussen 18 en 19 eten bij 'Ekko Serveert'. Voor een vega driegangenmenu betaal je 12,50 euro.

Bijzonder aan Ekko is dat ze voor een groot deel draait op een groep van zo’n 130 vrijwilligers. In ruil hiervoor krijgen zij gratis toegang bij concerten en dansavonden, speciaal feestjes en de mogelijkheid om te werken op festivals als Pinkpop, Best Kept Secret en Stekker in het Park.

Lars Terhorst, Marketing & PR bij Ekko: "Het is fantastisch om te zien hoeveel mensen zich vrijwillig voor ons inzetten. We zien voornamelijk eerste en tweedejaars studenten die zich aanmelden als vrijwilliger. Ze komen hier in een gezellige, hechte groep terecht. Het is toch een stukje verbondenheid waar jonge studenten vaak naar op zoek zijn en bij Ekko vinden ze dat."

Amber van Witteloostuijn (22 jaar, student Economics & Business) heeft een tijdje als vrijwilliger gewerkt voor Ekko en bezoekt er geregeld feestjes of concerten: "Ik kom graag in Ekko omdat het een gezellig, kleinschalig poppodium. Er hangt altijd een relaxte, goede sfeer."


Het gebied:
Eiland8 heeft de sfeer van een groot studentenhuis
 

Onder de rook van het centrum ligt Eiland8. Dit is een woon-en werkgemeenschap die is gevestigd in acht flats in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. De ruimtes en woningen kwamen leeg vanwege een sloop- en renovatieplan en worden daarom tijdelijk verhuurd aan creatieve, jonge ondernemers en studenten. Op het eerste gezicht lijkt het niet het meest aantrekkelijk om ver van het centrum te zitten, toch huisvest Eiland8 inmiddels ruim 150 creatieve ondernemers. Eiland8 betrekt de andere inwoners van Kanaleneiland actief bij verschillende projecten en activiteiten, wat voor meer veiligheid en leefbaarheid in de wijk moet zorgen.

Vanuit verschillende disciplines hebben de nieuwe bewoners hier hun plek gevonden. Van vormgevers tot beeldend kunstenaars en van theatermakers tot webdesigners. Nicky Heymen (23, grafisch vormgever en parttime slenteraar) woont zelf op Eiland8 en wil er niet meer weg: "De wijk is een levendig brouwsel en dat merk je! Naast de gemoedelijke groentetuintjes en communityvibe- via het internet, vragen we elkaar het hemd van het lijf en de boormachines uit de schuur. De wijk kent ook zat feestjes en evenementen."

Nicky benadrukt het jonge karakter van het eiland dat volgens hem voelt als een groot studentenhuis. "Gezamenlijke initiatieven lijken altijd wel gaande te zijn, maar zijn nooit een verplichte bezigheid. Trek hier lekker in wanneer je liever iets meer connectie zou willen hebben met de wijk waarin je woont, wanneer je geen moeite hebt met creatieve uitspattingen, wanneer je 's zomers graag in het gras aan het water zit en vooral wanneer je zonder moeite dingen leent en uitleent."


Op onderstaand kaartje zie je waar de vijf hotspots te vinden zijn. Ontbreekt er wat jou betreft een plek? Voeg die toe aan de kaart. Dat kan als je de fullscreenversie van de kaart opent. Binnenkort publiceert DUB een artikel over creatieve plekken aan de Voorstraat.

Advertentie