Grote renovatie ASP 200 aanstaande, alle 'juristen' naar Rijnsweerd

De entree van het rechtenpand aan Achter Sint Pieter 200, foto 's DUB

Het wordt een ware volksverhuizing in de kerstvakantie. Alle ongeveer 330 medewerkers van het departement Rechtsgeleerdheid die werken in Achter Sint Pieter 200, Janskerkhof 12 en Boothstraat 6 moeten op 22 december de verhuisdozen gepakt hebben. Zij beginnen in 2018 op hun nieuwe, tijdelijke werkplek aan de Newtonlaan in Rijnsweerd. “Niet leuk, maar ook niet vreselijk", zegt directeur Annie Tummers van het departement Rechtsgeleerdheid. “In 2022 zitten we weer allemaal in de binnenstad in hopelijk een prachtig pand.”

asp200 achterkant.jpg
De achterzijde van het pand dat grenst aan Achter Sint Pieter

Achter Sint Pieter 200 is een groot monumentaal gebouw dat naast het Paushuize zit. De hoofdentree is gelegen aan Achter Sint Pieter, maar heeft een tweede entree in de jongere aanbouw die via de ‘achterdeur’ aan de Kromme Nieuwegracht is te bereiken. In 'ASP 200' zit het bestuur van Rechtsgeleerdheid plus de meeste ondersteunende diensten. Ook hebben vrijwel alle docent-onderzoekers van het departement hier hun werkplek. In het pand zitten ook nog onderwijszalen waar in het recente verleden nog veel gebruik van werd gemaakt. Het pand is sinds 1996 in het bezit van de universiteit.

Aanleiding voor de grote verhuizing is de renovatie van het pand. De verbouwing is nodig omdat ASP 200 groot onderhoud behoeft en niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Bovendien moet het pand geschikt gemaakt worden om vrijwel alle medewerkers van Rechtsgeleerdheid samen te brengen, zegt Tummers.

“Ons onderzoek wordt steeds meer multidisciplinair en het is daarom gewoon praktisch om dicht bij elkaar in de buurt te zitten.” Vandaar dat nu ook al de medewerkers van het Molengraaff Instituut voor privaatrecht aan Janskerkhof 12 en die van het Willem Pompe Instituut voor strafrecht aan de Boothstraat meeverhuizen naar Rijnsweerd.

fietspoort.jpgDe achteringang van ASP 200, die momenteel wegens verzakkingen van de kademuur is gesloten.

Volgens Vastgoed & Campus die de verbouwing begeleidt, zal ASP 200 modern, duurzaam en toekomstbestendig worden. Het grootste deel van het pand dateert uit 1650 en deed dienst als griffiehuis van het naastgelegen provinciehuis (Paushuize), de raadszaal was de vergaderzaal van Provinciale Staten. Meer recent is de industrieel ogende aanbouw aan de achterzijde van het pand. De monumentale aspecten komen terug in het nieuwe ontwerp. “Het wordt een pand waar geschiedenis en toekomst elkaar ontmoeten”, aldus Els de Cannière van V&C.

Voor het ontwerp zijn twee architectenbureaus uitgekozen die voor deze renovatie gaan samenwerken. Het zijn JHK Architecten en Verlaan & Bouwstra. Zij hebben de opdracht gekregen om de ruimte optimaal in te richten om de onderzoek- en onderwijsgemeenschap te versterken. Ook moet het pand het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat krijgen voor dit type monumentale gebouwen.

Op de site van JHK Architecten is te lezen dat het pand één entreezone krijgt die zowel vanaf Achter Sint Pieter te bereiken is als vanaf de binnenplaats. Om ruimte te maken voor alle medewerkers zullen ook de kelders en zolders geschikt gemaakt worden voor gebruik. Het eerste voorlopige ontwerp wordt in het eerste kwartaal van 2018 verwacht.

achterkant 1 ASP200.jpg

In het verbouwde pand komen verschillende type werk-, vergader- en ontmoetingsruimten. De kantoren zullen in grootte variëren. Hoogleraren, zegt directeur Annie Tummers, krijgen een eigen kamer. De meeste werknemers krijgen een vaste werkplek. Iedereen zal echter ruimte inleveren. “Nu zitten we qua vierkante meters wat ruim in onze jas. Maar ruimte kost geld. Na de verbouwing zitten we op een gemiddelde van zes vierkante meter per fulltime medewerker plus een vierkante meter voor boeken.”

Dat laatste is wel een pijnpuntje. “De boeken zijn het laboratorium van onze wetenschappers en nu hebben ze vaak grote boekenkasten. Daar moeten we dus nog iets op verzinnen, maar ik denk niet dat alle boeken meegenomen kunnen worden.”

newtonlaan binnen.jpgHet pand aan de Newtonlaan dat gedeeld wordt met andere bedrijven als accountantbureau PWC, in totaal werken hier straks zo'n 1200 mensen.

In het kantorengebied aan de Newtonlaan krijgt Rechtsgeleerdheid drie verdiepingen tot haar beschikking. De meeste medewerkers zullen waarschijnlijk wat vaker en verder moeten fietsen, vooral de docenten die in de binnenstad college geven. “Voor hen zorgen we voor extra flexplekken op Janskerkhof, we kopen wat meer laptops en dienstfietsen”, zegt Tummers. Medewerkers die denken met de auto naar de Newtonlaan te kunnen komen, hebben het mis. “We hebben er alleen parkeerplaatsen voor mindervaliden. Bovendien is het maar tien minuten fietsen van Rijnsweerd naar het centrum en stopt de bus voor de deur.”

De inrichting van de Newtonlaan zal ook bestaan uit vaste werkplekken en flexplekken. “De flexplekken zijn alleen bedoeld voor mensen met een kleine aanstelling en gasten. Ook maken we ruimtes met bijvoorbeeld drie bureaus voor vier medewerkers. Hoogleraren die fulltime werken, krijgen een eigen kamer, maar zijn ze er niet dan mag die kamer worden gebruikt als overlegplek. Dat gebeurt nu eigenlijk ook al.”

achterkant 3 asp.jpgEen latere aanbouw aan het pand waar op de begane grond de kantine zit

Op 23 december moeten alle spullen van de drie rechtenpanden in verhuisdozen zitten. Op 8 januari moet de Newtonlaan waar nu nog wordt verbouwd klaar zijn voor de ontvangst van de medewerkers. Op 16 februari, na afloop van onderwijsperiode 2, wordt ASP 200 bezemschoon overgedragen aan de bouwvakkers.

Het is niet de eerste grote renovatie van Rechtsgeleerdheid. Het onderwijspand aan Janskerkhof 2/3a werd na 2,5 jaar verbouwen in 2016 opgeleverd. Ook dat pand voldeed niet meer aan de eisen van de tijd en werd grondig verbouwd tot een modern onderwijsgebouw waar ook nog plaats is voor de studieverenigingen van Rechtsgeleerdheid en het Utrecht Law College, de medewerkers van onderwijs- en studentzaken van Rechtsgeleerdheid en het bestuur van de faculteit Recht, Economie, Bestuur & Organisatie.  

Advertentie