Je eerste echte salaris: feest of droog brood, foto 123rf

Hoeveel schuift dat nu eigenlijk zo’n eerste echte baan?

Body: 

Afgestudeerd en begonnen aan je eerste echte baan. Kun je nu meteen de bloemetjes gaan buiten zetten of verdien je nauwelijks meer dan je studenteninkomen hoog was? DUB vroeg het vijf alumni van de UU: “Ik vind het belangrijker dat het werk voldoening geeft”.

Afgestudeerd en begonnen aan je eerste echte baan. Kun je nu meteen de bloemetjes gaan buiten zetten of verdien je nauwelijks meer dan je studenteninkomen hoog was? DUB vroeg het vijf alumni van de UU: “Ik vind het belangrijker dat het werk voldoening geeft”.

Naam: Job
Functie: PhD Celbiologie
Gestudeerd: Master Infection & Immunity Biomedische Wetenschappen
Werkt 45 à 50 uur per week
Contract van 2014 tot 2018
Extra’s: 13de maand en een persoonsgebonden opleidingsbudget
Startsalaris: 2100 euro bruto per maand

“Ik werk sinds anderhalf jaar als onderzoeker in opleiding. Hoe ik aan deze plek kom? Tijdens mijn stage bij celbiologie merkte ik dat ik graag onderzoeker wilde worden binnen dat specifieke vakgebied. Ik heb een van mijn supervisors gevraagd of er nog andere groepen waren die soortgelijk onderzoek verrichtten. Toen bleek dat er een grote beurs beschikbaar kwam waarmee een assistent in opleiding mocht worden aangenomen. Ik solliciteerde en werd aangenomen, hoewel ik ben opgeleid tot bio-medicus en nu dus werk in de biologiesector. Ik wilde graag promoveren en dat brengt met zich mee dat het salaris lager is dan dat van een biochemicus. Mocht het salaris lager hebben gelegen dan wat ik nu verdien, dan had ik er misschien wat langer over nagedacht.”


Naam: Marjolein
Functie: is sinds 6 jaar eigenaar van Young Inspiration
Gestudeerd: master Culturele Antropologie (richting: multiculturalisme)
Werkt aantal uren: 24 op papier, maar is ook veel andere extra uren kwijt.
Contract: werkt op freelancebasis
Extra’s: Aftrekbare bedrijfskosten zoals telefoongebruik, laptop, postpakketjes, grote hoeveelheid koffie of thee.
Startsalaris: 1108 euro bruto, nu: gemiddeld 2500 bruto per maand

“In 2009 ben ik na mijn master begonnen met mijn eigen bedrijf, Young Inspiration. Wat ik doe met Young Inspiration? Ik help bedrijven om jongeren te betrekken door middel van participatietrajecten en het geven van workshops. In het eerste jaar verdiende ik minder dan 1000 euro per maand, maar daarna begon ik met klimmen. Sowieso verdien je nooit een vast salaris als je een eigen bedrijft runt. Als je een maand goed verdient, is het van belang dat je wat opzij zet, voor de slechtere periodes. Nou moet ik wel eerlijk toegeven dat ik nu altijd meer dan 1000 euro per maand verdien, omdat ik mijn projecten beter kies. Als ik minder zou verdienen dan 2500 per maand zou ik mezelf achter mijn oren krabben, omdat voor mij geldt dat mijn salaris mijn eigen verantwoordelijkheid is.”


Naam: Linda
Functie: traineeship UWV (voorheen Centrum Werk en Inkomen)
Gestudeerd: master Economics of Public Policy & Management
Werkt 32 uur
Contractduur was van november 2013 tot november 2014
Extra’s: 5de dag was ontwikkeldag, cursussen, soms was vrije dag
Startsalaris: 1700 bruto

“Ik studeerde af in maart 2013 en werkte toen nog parttime in de gehandicaptenzorg. Ik ben daar nog een jaar blijven plakken, omdat ik me er nuttig voelde. Maar omdat ik geen diploma’s bezit om mensen medicijnen te mogen geven, besloot ik om verder te gaan zoeken naar werk. Ik zocht naar werk waar ik mijn studie kon inzetten binnen de zorgsector. Ook zocht ik naar werk met maatschappelijke thema’s via ‘werkenvoornederland’ of ‘werkenbijoverheid’. Daar kwam de vacature bij het UWV voorbij. Het werk lag in de richting van mijn studie. Ik verdiende bij het UWV 1700 euro bruto en had een dertiende maand. Verder kreeg ik een laptop op het werk en een mobiele telefoon. Ook mijn reiskosten werden vergoed en we kregen lunches tijdens vergaderingen en congressen. Ik vond de vergoeding voor het traineeship genoeg. Zolang ik maar kan betalen wat ik nodig heb, ben ik tevreden. Ik vind het belangrijker dat het werk voldoening geeft en de vaste lasten betaald kunnen worden.”


Naam: Steven
Functie: sinds 1,5 jaar gemeenteraadslid in Utrecht voor de partij Student & Starter
Gestudeerd: Bachelor of Science (BSc), Economics & Business Economics
Startsalaris: 1842 euro bruto per maand, waarvan ik 300 euro afdraag aan mijn partij,
Extra’s: Een vergoeding van 500 euro om een eigen device (zoals een tablet) te bekostigen. Onkostenvergoeding is ongeveer 200 euro per maand, maar dat zit meegerekend in het nettosalaris.

“Sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 ben ik gemeenteraadslid in Utrecht voor de partij Student & Starter. Ik ben verkozen namens de partij. Ik heb dus geen contract, maar ben benoemd. Gemeenteraadsleden ontvangen geen salaris, maar een vergoeding. Het is officieel ook een nevenfunctie - bijna alle raadsleden werken er ook naast. In mijn geval studeer ik er nog naast. De hoogte van de vergoeding is gekoppeld aan het aantal inwoners van de gemeente. Utrecht valt daarmee in de op een na hoogste klasse. Ik vind salaris niet zo belangrijk, zo lang ik er maar net al mijn basiskosten als huur, eten en verzekering van kan betalen.”


Naam: Marlijn
Functie: Werkte 2,5 jaar bij Post NL. Nu 1,5 jaar als freelancetekstschrijver
Gestudeerd: master Middeleeuwse Studies
Werkt 60 uur per week
Contract: werkt op freelancebasis
Extra’s: Ik kan als freelancer mijn telefoonrekening voor de belastingen aftrekken, de huur en mijn kantoorspullen.
Startsalaris: 2204 bruto per maand bij post NL, nu 1000 euro bruto als tekstschrijver

“Na mijn studies Nederlands en Medieval and Renaissance studies begon ik als medewerker centrale regie, van Post NL, mobility (HR). Binnen deze functie moest ik er op toezien of het sociaal plan procesmatig op de juiste manier werd doorlopen. Ik verdiende daar 2204 euro bruto. Daarna besloot ik om te gaan werken als tekstschrijver, omdat ik van schrijven houd en het heft in eigen handen wilde nemen. Ik werk nu gemiddeld zo’n 60 uur per week en verdien gemiddeld zo’n 1000 euro per maand. De ene maand verdien ik meer dan de ander, maar ik zit nog in de opstartfase en kan nog niet de hoofdprijs vragen als tekstschrijver. Opdrachtgevers moeten eerst vertrouwen hebben in jouw kunnen, willen ze meer geld aan je gaan uitgeven. Ik verwacht de komende tijd beter betaalde opdrachten te vinden, ook omdat ik goed aan mijn netwerk heb gewerkt en ik heb me ontwikkeld heb als professioneel tekstschrijver. Ik heb veel kennis opgedaan over het schrijven van verschillende teksten (blogteksten, achtergrondartikelen, SEO teksten). Ik zou dit werk niet doen als ik nog lagere verdiensten zou hebben. Ik moet wel mijn huur kunnen betalen.”

Facebook Twitter Whatsapp Mail