Hospiteren kun je leren

Op hospiteeravonden van zijn studentenhuis aan de Utrechtse Schoolstraat zag Teun Bijman (25), die aan de UU de pre-master Business Administration volgt, regelmatig meelijwekkend aan hoe een andere student stond te ploeteren om Teuns huisgenoot te worden. “Een groot deel van de hospitanten kwam niet heel overtuigend over. Had zich niet goed voorbereid of helemaal niet nagedacht over wat hem of haar te wachten stond.”

Teun ontwaarde twee categorieën: zij die in één minuut hun hele levensverhaal uitstortten en zij die één minuut volpraatten met een gaapopwekkend onderwerp als het ontbijt van die ochtend. Ik ga ze helpen, dacht ondernemer Teun, die coachervaring heeft in de sport en bij werkgevers. Tot zijn verbazing bestond er nog niet zoiets als een hospiteercoach. “Terwijl er voor solliciteren wél allerlei coaches en workshops zijn. Dat vond ik vreemd. Natuurlijk, goed solliciteren zorgt voor een baan en inkomen, maar snel een kamer vinden, scheelt je zoek- en reiskosten én voorkomt afwijzingen die niemand leuk vindt om te krijgen.”

Ik ben al een jaar aan het zoeken. Martin, aangenaam

Google ‘tips hospiteren’ en je krijgt hele waslijsten aan inkoppers. Wees op tijd, toon belangstelling, neem je moeder niet mee en maak oogcontact. Maar de absolute nummer één: wees jezelf. “Als je twintig keer bent afgewezen, heb je helemaal niets aan zo’n vage tip”, vindt Teun. “Het is belangrijker om een hospiteergesprek heel goed voor te bereiden en van jezelf te weten hoe je reageert in een groep.”

In één of twee gesprekken ga je met Teun aan de slag, waarbij de coach gebruik maakt van de modellen ‘Cirkel van invloed’ en ‘Growth mindset’. Beide komen er op neer dat je niet op alles invloed hebt, behalve op jezelf en wat je zegt. Zo zijn de eerste woorden van een hospitant heel belangrijk. “Begin met iets positiefs over jezelf.” En dan niet perse dat je zo sociaal en spontaan bent of vaak Netflix kijkt, want dat roept iedereen. “Geef een concreet voorbeeld van wat jou uniek maakt, waarom jij een goede huisgenoot bent.” Dus niet de openingszin die Teun ook wel eens hoorde: ‘Hallo, ik ben al een jaar aan het zoeken. Dertig keer afgewezen. Martin, aangenaam.’

Vertel wat jou uniek maakt

Natuurlijk, Teun kan geen ijzer met handen breken. “Maar als je positief jezelf weet te presenteren zoals je bent, dan komt er vanzelf een huis dat bij je past.” En krijg je het wellicht al snel voor elkaar dat je sowieso nabesproken wordt door de selectiecommissie van de avond en niet direct wordt weggestreept.

Teun heeft in een testfase zo’n twintig mensen gecoacht en bijna iedereen heeft nu een kamer. “Of het door mij komt, is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen.” Een gat in de markt? Teun weet het niet, maar dat zijn initiatief tot de verbeelding spreekt, is duidelijk. Allemaal landelijke media wilden Teuns verhaal horen. Zelf heeft de medewerker van een business developmentbureau niet perse de doelstelling heel groot te worden. “Het is leuk om anderen te helpen en om mijn coachingsvaardigheden te trainen.”

Iedereen drinkt met vrienden

Onder studenten zijn de meningen verdeeld over het nut van een hospiteercoach. “Ik denk niet dat het werkt”, zegt journalistiekstudent Bernadette Keizer. Ze woonde in een huis waar gehospiteerd werd, tegenwoordig leeft ze tussen de werkenden. “Op een hospiteeravond komen soms wel twintig studenten, die allemaal een kamer willen hebben, allemaal leuk zijn en allemaal zeggen dat ze houden van sporten, drinken met vrienden en Netflix. Probeer daar maar eens bovenuit te steken. Geluk is een grote factor.”

Ook in SSH-studentenhuis ‘Nieuwegracht 151’ zetten bewoners Timon (24, Notarieel Recht) en Milan (27, afgestudeerd in Sociale Geografie & Planologie) vraagtekens bij de zin van een hospiteercoach. “Na maximaal tien keer hospiteren moet je toch wel een kamer hebben”, zegt Timon. “Als het na dertig keer niet lukt, dan schort het waarschijnlijk aan je sociale vaardigheden. Daar kun je iets aan doen, maar het is de vraag of je dan bij zo’n specifieke hospiteercoach aan het juiste adres bent.” Milan: “Ik had eigenlijk verwacht dat er al lang zo’n coach zou bestaan. Er zijn yogacoaches, scriptiecoaches, huiswerkcoaches, verzin het maar.”

De heren zijn positief over het tarief van de Hospiteercoach. Je betaalt 49 euro voor de eerste sessie, de tweede is gratis. “Dat is een faire instapprijs.” Voor diegene die dat bedrag niet willen betalen, hebben Timon en Milan wel wat gratis tips. “Wees eerlijk over jezelf”, zegt Milan.

“Veel mensen proberen neutraal te zijn. Zeggen dat ze er van houden om samen te eten, maar het ook fijn vinden om alleen te zijn. Of dat ze van zuipen houden, maar ook wel rustige avonden kunnen waarderen. Timon zei gewoon dat hij er van hield om op zondag op de bank voetbal te kijken. Toen bleek er een match met huisgenoten.”

Absolute don’ts zijn volgens de huisgenoten te vroeg komen (dan val je vaak binnen in een andere hospiteerronde), gespeeld enthousiasme (op alles reageren dat je het zo leuk vindt) of direct zeggen dat je bij een studentenvereniging zit (dan krijg je meteen een stempel).

Hospiteren is voor niemand leuk

Voor de groentjes is er een specifieke suggestie. Milan: “Je kunt in de advertentie van een huis al een beetje zien waar huisgenoten naar op zoek zijn. Als nieuwkomer in de stad is het wellicht leuk om veel samen met anderen te doen. Wanneer een huis schrijft dat het zoekt naar studenten met een eigen leven in de stad, maak je minder kans.”

Bij een hospiteerronde in het pand aan de Nieuwegracht selecteert de SSH op basis van wachttijd vijftien studenten, die doorgaans overlopen van de nervositeit en er eigenlijk helemaal geen zin in hebben. Zij moeten volgens Timon en Milan niet te snel denken dat een studentenhuis wél veel plezier beleeft aan een ronde. “Het kost je toch weer een avond waarop je andere dingen had kunnen doen.”

Volgens Milan moeten hospitanten het hospiteren vooral niet té serieus nemen. Ook voor studentenhuizen is hospiteren een leerproces. “Dan worden eerst mensen afgebeld, terwijl later blijkt dat de ‘winnaar’ helemaal niet wil.” Beetje lullig. En soms, zegt Milan, is een keuze pure willekeur. Het zal niet de eerste keer zijn dat er een muntje wordt opgegooid. “In mijn vorige studentenhuis kwamen er twee meisjes met dezelfde naam hospiteren. Hebben we de verkeerde opgebeld. Zij bleek overigens een prima huisgenote.”  

Teun staat donderdag 17 augustus op de UIT-informatiemarkt van de UIT2017. Hij geeft een workshop Presenteer jezelf.

Advertentie