Profvoetballer en UU-student

‘Mijn huisgenoten snappen niet dat een FC Utrecht-speler op 12 vierkante meter woont’

FC Utrecht Lotje, Julia, Lena, Joni en Amber. Foto: Tara van den Broek
Lotje, Julia, Lena, Joni en Amber. Foto's: Tara van den Broek

We ontmoeten de vijf op een dinsdag. En dat is meteen de zwaarste dag in de week voor de Utrecht-speelsters. Er staan twee trainingen op het programma. Eerst gaan ze het veld op en daarna het krachthonk in. Tussendoor wordt er ook nog gestudeerd, een werkcollege valt precies tussen de twee trainingen. 

Maar gedeelde smart is halve smart: vier van de vijf volgen hetzelfde vak. Na de krachttraining wordt er ook weer samen gestudeerd in het spelershome en gaan ze gezamenlijk naar een hoorcollege om vijf uur. 

De vijf speelsters zijn de studenten Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen Julia Wattilete (20), Joni Paliama (19) en Lotje de Keijzer (21), Sociologie-student Lena Mahieu (19) en student Economics and Business Economics Amber Visscher (21). Ze druppelen langzaam het spelershome binnen.

De sfeer is gemoedelijk, er worden grapjes gemaakt en er wordt thee voor elkaar gezet. Ook komen er laptops tevoorschijn voor iets wat lijkt op een studeersessie. Joni en Julia laten wat langer op zich wachten, maar dat is een bekend probleem. “En dan zijn ze nu nog sneller dan normaal”, grapt Amber over de situatie in de kleedkamer.

Voetbaldroom
Dat de sfeer zo goed is, is niet zo verwonderlijk. Na een goede seizoenstart staat de ‘eredivisiedebutant’ op de vijfde plek. Ook nu het team in de laatste weken wat lijkt in te zakken – na verliespartijen tegen PSV, Ajax en Twente – zit de moed er nog steeds goed in:

Helemaal debutant is het team uit Utrecht ook weer niet. Tot een faillissement negen jaar geleden speelde FC Utrecht ook al mee in de eredivisie. Maar de positie op de ranglijst is opmerkelijk, want hoge verwachtingen waren er niet van dit geheel nieuwe team. Voor Lena, Joni en Amber is dit zelfs de eerste klus in de eredivisie. 

“Je ziet steeds meer namen komen en dan weet je: we kunnen met dit team iets moois gaan neerzetten”, zegt Lotje. “Maar het is niet zo dat ik deze zomer dacht dat we bovenin mee zouden moeten draaien. Je moet wel realistisch blijven in je eerste seizoen.” 

De fandag
Als we het hebben over hun voorbeelden en favoriete spelers, komen er veelal mannennamen op tafel. “Wij zijn gewoon opgegroeid met het Barcelona van Xavi, Iniesta, Messi en dat was heel vet om te zien”, vertelt Lotje. “En je voorbeelden komen toch vooral uit je jeugd.” 

Maar het Nederlandse damesvoetbal ontwikkelt zich – zeker na het EK van 2017 – de afgelopen jaren stormachtig. Het Nederlands team doet het goed op internationale toernooien en Ajax verraste dit jaar in de Champions League met een zege op de Franse topploeg Paris Saint-Germain. De vijf dromen er nu van om zelf het voorbeeld te worden van jonge voetbalsters. 

Alleen al de gedachte daaraan laat hen opveren. Ze vinden het geweldig als er veel jonge mensen op de tribune zitten of op de foto willen en om een handtekening vragen – zoals gebeurde op de fandag. Dat zijn ook de situaties waarin de speelsters zich “populair” voelen. “Maar als je je normale kleren aan hebt en je bent een meter buiten De Galgenwaard, sta je weer met beide benen op de grond”, vertelt Amber. 

Ook gewoon studenten
Als ze tussen al het voetballen door op de universiteit zijn, hangen ze het niet aan de grote klok dat ze bij FC Utrecht voetballen. “Eigenlijk zou je het liever niet eens zeggen”, vertelt Julia. 

“Wij zijn niet alleen topsporters”, voegt Lotje eraan toe. “Wij zijn normale mensen en willen ook normaal studeren. Wij praten ook niet de hele dag over voetbal.”

“Soms kom je er niet onderuit, want vroeg of laat gaat het een keer over wat je naast je studie doet”, vult Julia aan. Dat weet Amber ook: “Ik had een gesprek met een jongen over wat zijn plannen waren voor dat weekend. Toen hij zei dat hij bij de FC Utrecht vrouwen ging kijken, heb ik toch maar wel verteld dat ik op het veld zou staan.”

Omdat ze een topsportstatus hebben worden ze goed geholpen door de universiteit. Docenten worden van tevoren op de hoogte gebracht van de aanwezigheid van topsporters in de klas en ze worden goed begeleid door de studieadviseur. Die kan hun roosters inzien en helpen bij de planning. 

Daarnaast heeft de UU ook een coördinator topsport waar ze terecht kunnen. Lotje: “Laatst was het niet zeker of een college dat wij niet konden volgen, opgenomen werd. Toen hebben we de studieadviseur gemaild en die heeft het geregeld. Als die zoiets niet doet, kunnen we volgens mij nog naar de coördinator, maar dat is eigenlijk nooit nodig.”

Voetbal, studeren, bijbaan?
Hoewel de populariteit van het vrouwenvoetbal duidelijk groeit, is het voor geen van de vijf studenten een optie om niet te studeren. “Ik weet in mijn achterhoofd dat ik na mijn voetbalcarrière nog wel wat moet doen om geld te verdienen”, vertelt Lena. 

Het is voorlopig nog een harde realiteit voor het vrouwenvoetbal: echt rondkomen van hun Utrecht-salaris kunnen ze eigenlijk niet, laat staan sparen voor een vroeg pensioen. “Maar daar doen vrouwen het ook niet voor”, zegt Julia bijna demonstratief. Tegelijkertijd zou ze eigenlijk nog wel een baantje willen naast haar drukke programma om minder financiële stress te hebben en om “leuke dingen te doen”. 

Lotje: “We hoeven ook niet 100k per maand te verdienen. Gewoon genoeg, zodat dat we onszelf gewoon kunnen onderhouden.” 

Niet alleen de speelsters valt de salariskloof met hun mannelijke collega’s op, zegt Amber. “Mijn twee huisgenoten zeiden: “Eigenlijk toch gek dat een speelster van FC Utrecht bij ons moet wonen, op een kamertje van twaalf vierkante meter.”

Op de vraag wat dan belangrijker is, voetbal of studie, komt geen unaniem antwoord. Lotje, Lena en Amber vinden beide even belangrijk. Voor hen viel het avontuur bij FC Utrecht toevallig samen met de keuze om ook een studie te gaan doen in Utrecht. “Ik vond Utrecht eigenlijk het leukste om te studeren en een maandje later appte mijn zaakwaarnemer dat Utrecht interesse had,” zegt Lena.

Maar voor Julia is dat anders. Voor haar is het studeren vooral “iets voor erbij, maar wat eigenlijk alleen maar geld kost”. Joni knikt instemmend: “Toen ik geblesseerd was, was ik alleen maar bezig met weer kunnen voetballen. Slechtere cijfers maakte mij toen niet uit.” Voor haar voetbalkansen is ze zelfs gewisseld van studiestad. “Want heen en weer reizen tussen Amsterdam en Utrecht is niet te doen.” 

Studentenleven
Heel soms gaan ze nog wel eens uit, maar echt een wild studentenleven hebben ze geen van allen. Vierdejaars student Amber heeft de meeste ervaring met het Utrechtse nachtleven. Voordat ze bij FC Utrecht voetbalde, woonde ze al in Utrecht. “Toen ging ik ook wel eens doordeweeks uit, dat kan je je nu niet meer voorstellen.” 

Ze mist het niet, hoewel al haar vriendinnen buiten het voetballen nog wel “volle bak” in het studentenleven zitten. “Soms ga ik nu wat eerder weg als er een feestje is, maar ook zij worden ouder en maken het vaak niet meer zo laat.” 

Julia gaat alleen stappen als ze tijd heeft om te herstellen, bijvoorbeeld in een vakantie. “Maar je hebt natuurlijk ook verschillende manieren van uitgaan”, zegt Lena. “Je kan er helemaal vanaf of gewoon niet zo gek doen.” De speelsters kiezen voor het laatste: “gewoon dansjes doen en naar huis”.


 

FC Utrecht, Lena. Foto: Tara van den Broek

Jeugdinternational Lena Mahieu (19) komt uit Tilburg. Ze begint met voetballen bij TSV NOAD en komt via RKVV DIA terecht bij Jong PSV waar ze aanvoerder wordt. De favoriete speler van de centrale verdediger is Antoine Griezmann, “omdat hij Frans is, maar hij kan ook goed voetballen”. De droomclub van de student sociologie is Olympique Lyon. Het lijkt haar leuk om in Frankrijk te spelen omdat ze half Frans is en daar is Olympique Lyon de beste club.


 

FC Utrecht, Julia. Foto: Tara van den Broek

Geboren in het Gelderse Bemmel, begint Julia Wattilete (20) met voetballen bij de lokale FC. Via Achilles’29, eredivisieclubs PEC Zwolle – waar ze haar Eredivisiedebuut maakt – en Fortuna Sittard komt ze terecht bij FC Utrecht. De centrale verdediger waardeert het slimme spel en de mooie passjes van Daley Blind – “hij is nu een beetje oud” – en de leiderschaps- en verdedigende kwaliteiten van Virgil van Dijk. Als deze student Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen naar een club zou mogen in het buitenland heeft Barcelona haar voorkeur of misschien toch liever Valencia. “De stad Valencia trekt mij gewoon heel erg.”


 

FC Utrecht, Joni. Foto: Tara van den Broek

Joni Paliama (19) gaat als kind voetballen in Almere, waarna ze via Jong Ajax terechtkomt bij FC Utrecht. Ze heeft ondertussen ook minuten mogen maken bij de verschillende nationale jeugdelftallen. Deze allround middenvelder is fan van Frenkie de Jong. Zelf zou ze het liefst spelen voor Barcelona omdat ze bij haar thuis vroeger al fan van waren van deze club. Ze studeert Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen.


 

FC Utrecht, Amber. Foto: Tara van den Broek

De Zeewoldense Amber Visscher (21) is dit jaar overgekomen van SV Saestrum in Zeist. Als je vraagt naar haar positie begint ze een beetje te lachen, want deze verdediger speelt de laatste wedstrijden voor Utrecht opeens linksbuiten. Zelf vat ze het samen als: “alles op de linkerflank”. Ze kijkt graag naar Lionel Messi en Kevin de Bruyne om hun spelinzicht en de assists die ze geven. Daarom is het misschien niet zo gek dat haar droomclub Barcelona is, maar dat ze ook graag naar een team in de Engelse competitie zou gaan. Ze is momenteel vierdejaars Economics and Business Economics-student.


 

FC Utrecht, Lotje. Foto: Tara van den Broek

Van de vijf heeft Lotje de Keijzer (21) misschien wel het meest van de ‘voetbalwereld’ gezien. De geboren Leusdense begint bij Roda’46 met voetballen waarna ze via PEC Zwolle – waar ze haar eredivisiedebuut maakt – FC Twente, het Belgische RSC Anderlecht en Excelsior terechtkomt in Utrecht. Deze studente Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen heeft als voetballend voorbeeld Chloe Kelly – spelend voor Manchester City. Vandaar dat ze zelf ook graag in Engeland zou willen spelen: “Het is gewoon de beste competitie met de beste tegenstanders”.


 

Advertentie