Na de studie: Freelancer met scherpe pen en kritische blik op de samenleving

Foto Robin Alysha Clemens

In haar onvoorspelbare werkschema als freelancer, vindt Kauthar Bouchallikht (24) een moment om uit te leggen hoe ze in zo’n veelzijdige carrière is beland. In 2013 startte ze met de opleiding Bestuurs- en Organisatiewetenschappen, die ze in 2016 afrondde met een master Publiek Management. Gedreven door een flinke dosis idealisme combineert ze als freelancer een scherpe pen met een kritische blik op de samenleving. Zo vind je haar artikelen onder meer op de site De Correspondent en is ze actief bij organisaties als De Goede Zaak en stichting Groene Moslims.

Was de keuze voor Bestuurs- & Organisatiewetenschappen snel gemaakt?
“Ik wist na mijn eindexamen nog niet welke carrière ik wilde, maar wilde graag begrijpen wat er speelt in de samenleving en daar actief iets mee doen. Dat wilde ik ook terugvinden in mijn studie. In de brochuretekst van Bestuurs- & Organisatiewetenschappen stond dat je kritisch naar de wisselwerking tussen instituties en de samenleving kijkt, dus dat sloot daar goed op aan. Ik hoopte er tijdens mijn studie achter te komen tot welke baan dat zou leiden.”

Hoe kwam je daar uiteindelijk achter?
“Eigenlijk ging dat heel natuurlijk. Tijdens mijn studie was ik al veel bezig met schrijven, onder andere voor media als Het Parool, De Nieuwe Maan en wijblijvenhier.nl. Gaandeweg ben ik wel gaan onderzoeken of schrijven ook onderdeel kon zijn van mijn latere beroep. Dat is gelukt.”

Ben je bewust als freelancer begonnen?
“Het was voor mij geen specifieke afweging om na mijn afstuderen freelance of in loondienst te gaan werken. Ik heb wel een tijd getwijfeld of ik een traineeship wilde doen. Daar kun je ook veel van leren, maar omdat ik tijdens mijn studie al met zoveel verschillende dingen bezig was waar ik mee door wilde gaan, heb ik besloten dat niet te doen. Het gaat mij er uiteindelijk vooral om in welke constructie ik datgene kan doen wat ik belangrijk vind, kan groeien en iets kan bijdragen aan de samenleving. Nu doe ik dat door freelance te werken voor verschillende opdrachtgevers, maar over twee jaar kan dat weer anders zijn.”

Voor welke opdrachtgevers werk je nu?
“Ik werk onder andere als Correspondent Samenleven voor De Correspondent en als projectmedewerker voor de Stichting Verhalende Journalistiek. Ook ben ik voorzitter van de stichting Groene Moslims en campaigner bij De Goede Zaak, een organisatie die maatschappelijke campagnes opzet voor een eerlijker, inclusiever en veiliger Nederland. Verder zit ik in de denktank van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en organiseer ik regelmatig workshops en lezingen, bijvoorbeeld over ethisch consumeren of hoe je storytellingtechnieken toe kan passen in groen activisme.”

Waar komt dat idealisme vandaan?
“Ik denk toch wel vanuit mijn Islamitische achtergrond. Ik vind het belangrijk om, als mens èn als moslim, zo goed mogelijk bij te dragen aan de wereld en daarin mijn verantwoordelijkheid te nemen. In mijn dagelijks leven, in hoe ik omga met vrienden en familie, maar zeker ook in mijn werk.”

Er is tegenwoordig steeds minder vertrouwen in de journalistiek. Hoe denk jij daar als journalist over?
“Aan de ene kant staat de journalistiek als werkveld voor de uitdaging om kritisch op zichzelf te reflecteren en bewust stil te staan bij de verhalen die ze vertellen en hoe die worden geframed. Aan de andere kant is het belangrijk dat nieuwsconsumenten bewust met media omgaan. Dan gaat het ook over fake news; wanneer je iets voor waar kan aannemen en wanneer niet. De journalistiek speelt denk ik wel een belangrijke rol in onze samenleving, door ons een spiegel voor te houden.”

Wat vind je het leukste aan je werk?
“Ik waardeer het dat je als freelancer op veel verschillende plekken komt en bij verschillende organisaties meemaakt hoe ze werken. Je komt ook in contact met mensen die allemaal op hun eigen manier aan hetzelfde soort doelen werken. Dat is erg inspirerend.”

Is er ook iets wat je minder leuk vindt?
“Soms kan werken als freelancer wat onzeker zijn. Zolang er werk is, is het heel tof. Maar sommige zaken zijn minder vanzelfsprekend dan wanneer je in loondienst bent. Je moet op een hele andere manier nadenken over je toekomst: over je pensioen, over de verzekeringen die je afsluit. Dat is niet per se minder leuk, maar het is wel een soort extra taak, of zorg, die je hebt.”

Is het verschil tussen studeren en werken voor jou erg groot?
“Aan de ene kant niet, want ik werk als freelancer nog steeds veel met projecten en deadlines. Aan de andere kant maak ik geen deel meer uit van een specifieke groep mensen die hetzelfde doet als ik en heb ik niet meer zo’n duidelijk zicht op waar ik de komende drie jaar precies mee bezig zal zijn.”

Wat doe je het liefst als je niet aan het werk bent?
“Ik lees graag, dus dat doe ik veel in mijn vrije tijd. Ik vind het ook leuk om te skeeleren. Dat is voor mij een soort substitute voor hardlopen, want dat vind ik echt helemaal niks. Verder heb ik het geluk dat een deel van mijn hobby’s, zoals schrijven, ook een belangrijk onderdeel is van mijn werk. Verder breng ik graag tijd door met vrienden en familie.”

Wat hoop je na je pensioen te kunnen zeggen?
“Ik hoop dat ik kan zeggen dat ik nooit ben vergeten waar ik het voor doe. Soms kun je zo erg met iets bezig zijn, dat je vergeet waardoor je gedreven wordt. En het is denk ik belangrijk om ook op je 65ste nog het gevoel te hebben dat je iets kunt betekenen, voor anderen en voor de wereld. Zolang ik dat via mijn werk kan doen, doe ik dat heel graag, maar je levensdoel hoeft natuurlijk niet altijd aan een baan verbonden te zijn.”

En nu….
“Gewoon doorgaan! Voor zolang het duurt probeer ik het maximale te halen uit de opdrachten die ik heb, totdat er iets nieuws op mijn pad komt of ik zelf ergens aanklop. Eigenlijk is dat het leven van een freelancer in een notendop. De vraag “en nu” blijft voor een freelancer altijd relevant.”

Curriculum vitae
Kauthar Bouchallikht, studeerde Bestuurs- & Organisatiewetenschappen en Publiek Management (master, 2016) aan de USBO en werkt nu als freelancer voor onder meer De Correspondent, De Goede Zaak en is voorzitter van de stichting Groene Moslims. Recent werd ze in de kleurrijke top 100 geplaatst op plaats 6 in de categorie gamechangers. Ook staat ze in de lijst van jonge duurzame 100 van 2018.

Dit artikel is totstandgekomen in samenwerking met het alumnimagazine Illuster

 

 

Advertentie