Utrecht: arrogante mannen en gefrustreerde vrouwen

De mannelijke student in Utrecht is king

Voor jonge vrouwen is Utrecht niet de beste plek om aan de man te komen. Er zijn zo veel dames dat mannen alle keuze hebben. Gevolg: mannen doen en laten wat ze willen, terwijl vrouwen gedesillusioneerd achterblijven. “De volgende ochtend hoor je niets meer van ze.”

Charlotte (20):
In Utrecht zijn mannen niet respectvol. Ze kunnen zich echt als lullo’s gedragen. Dat maakt voor hen niets uit, want er staan toch wel tien andere vrouwen voor ze klaar.
Lise (22):
Jongens in Utrecht zijn heel flirterig tijdens het uitgaan, daarbuiten doen ze niks. Eigenlijk zijn ze totaal niet geïnteresseerd in je, alleen in het feit dat je vrouw bent. De volgende ochtend hoor je niets meer van ze.
Paulien (23):
De mannen zijn arrogant in Utrecht. Ik heb het gevoel dat ze je niet direct zien staan, omdat er veel meer vrouwen zijn. Ze zijn onbereikbaar.


Dit zijn zomaar drie reacties op de vraag wat vrouwelijke studenten van de mannen in Utrecht vinden. Mannen in Utrecht gedragen zich klaarblijkelijk onbeschoft, vrouwen hebben het nakijken. De reden laat zich raden.

Let maar eens goed op in de UB of op de Neude. Je hoeft geen oog voor detail te hebben om te zien dat er verdacht veel vrouwelijke studenten rondlopen. In een tapasrestaurant of lunchroom kan het al helemaal niet missen: de mannen in Utrecht zijn schaars. Als ze zich al bevinden in een dergelijke eetgelegenheid zijn ze meegesleurd door hun vriendin en dus bezet.

De cijfers liegen er niet om. Van de Utrechters tussen de 18 en 23 jaar is bijna 60 procent vrouw. Op de UU zijn 18.000 van de 30.000 studenten vrouw. Ook de verhoudingen op studentenverenigingen geven het verschil goed weer. Bij de gemengde vereniging Veritas is 40 procent man en 60 procent vrouw. Het mannencorps USC heeft 900 studenten, het vrouwencorps UVSV 1310.

Zouden de Utrechtse mannen zelf ook weten dat ze een bevoorrechte positie hebben? Jazeker.

Peter (20):
Ik zou niet willen zeggen dat ik profiteer want dat klinkt zo naar, maar eerlijk gezegd heb ik er wel gebruik van gemaakt. De vrouwen in Utrecht zijn echt niet allemaal leuk, maar er loopt genoeg schoon tussen. Vrouwen zijn hier gewoon makkelijker dan in andere steden. Ik vind dat wel leuk, maar het heeft natuurlijk ook wel wat als je zelf moeite moet doen. Dan heb ik de macht in eigen handen.
Fred (al veertig jaar portier van de Woo):
Meisjes in Utrecht pikken enorm veel van jongens. Ik merk regelmatig dat meisjes voor van alles worden uitgemaakt. Ik zeg er natuurlijk gelijk wat van als jongens onbeschoft zijn, maar ik vind het wel opvallend dat veel meisjes dit gedrag accepteren. Hoe kan je lachen als je zo wordt beledigd? Misschien komt het door de alcohol.


In steden met Technische Universiteiten, zoals Delft, zijn juist meer mannen. In 2012 was het percentage mannen en vrouwen op de TU Delft respectievelijk 78 procent tegenover 22 procent. Er zouden in Delft dus genoeg mannen moeten zijn die zonder vrouw zitten. Uitgaan in Delft lijkt dus de perfecte oplossing voor de Utrechtse vrouwen. Dit idee is de Utrechtse vrouwen niet ontgaan. Mannen uit Delft zijn een overdaad aan vrouwen niet gewend en dat is te merken. Zij doen wel moeite om een vrouw aan de haak te slaan.

Charlotte (20):
In Delft doen jongens serieus hun best om een leuke meid te krijgen en haar ook te houden. Ze laten duidelijk meer van zich horen. Ik heb regelmatig meegemaakt dat jongens uit Delft heel vaak whatsappten met de vraag wanneer we weer gaan afspreken. Terwijl ze in Utrecht vinden dat ik maar wat moet laten horen. Of ze reageren helemaal niet meer.
Matthias (22) heeft in Delft gewoond, maar is verhuisd naar Utrecht:
Ik ga er wel vanuit dat vrouwen in Utrecht makkelijker zijn. Zo gaat dat verhaal nou eenmaal. Er zijn hier op elke willekeurige plek meer vrouwen dan mannen. Bovendien zijn ze knapper dan in Delft. Als je in Delft op een plek loopt waar veel studenten zijn, is het net of je op de bètafaculteit in Utrecht bent. Een vrouw wordt daar vaak omringd door tien mannen, dan ga je er niet als elfde zielenpoot bijstaan.


Vrouwen uit Utrecht zouden dus knapper zijn dan vrouwen uit Delft. Zouden ze meer hun best doen om op te vallen of ligt het aan de verschillende studies die worden aangeboden? Utrechtse vrouwen vinden Delft in ieder geval een wereld van verschil met hun eigen stad. Maar ook andere steden zijn geliefd.

Eva (23):
Ik merk dat er in andere steden, zoals Rotterdam en Amsterdam, veel meer mannen zijn met uitgaan. Ik denk ook echt dat ik in Utrecht minder aanspraak heb, er is gewoon meer concurrentie.
Lieke (22):
In een stad als Breda gaat het uitgaan heel anders. Als je de kroeg binnenwandelt heb je veel meer keuze en dan zijn er ook veel meer mannen die naar je kijken. Ik weet niet of ze per se leuker zijn, maar je valt als vrouw veel meer op.
Desiree (21):
In Eindhoven gaan mannen echt om je heen staan en moeite doen om je aan te spreken. Tijdens mijn 21-diner in Eindhoven keek iedereen naar mij en mijn vriendinnen om toen wij in jurkjes kwamen binnenlopen. In Utrecht wordt dat niet eens opgemerkt.
Peter (20):
Een vriend uit Rotterdam noemt Utrecht echt een walhalla. Hij vindt het zogenaamde regelen hier veel makkelijker doordat de meisjes gewilliger zijn. Vrouwen zijn in Rotterdam verwend, zoals de mannen in Utrecht verwend zijn.


Klinkt leuk, die mannen uit andere steden. Maar daten op afstand is niet zo makkelijk als het lijkt. Vijf minuten fietsen naar een date kost toch een stuk minder moeite dan een uur in de trein. Kan een vrouw een relatie wel vergeten als ze geen zin heeft om te reizen? Blijkbaar valt dit toch wel mee.

Sociaal Geograaf Pieter Hooimeijer:
Het verschil onder studenten in Utrecht is niet nieuw, maar het wordt wel steeds groter. Bij bevolkingsonderzoeksberekeningen gaat het CBS ervan uit dat het vrouwenoverschot zich in de toekomst ook zal voordoen bij dertigers en ouder. Dit komt doordat ook vrouwen steeds langer in de stad blijven hangen en carrière willen maken. Maar er is op dit moment nog geen reden te veronderstellen dat Utrechtse vrouwen geen geschikte man kunnen vinden. Veel vrouwen gaan relaties aan met mannen die ouder zijn.


Vrouwen kunnen dus overstappen op een oudere man of hun heil zoeken in een andere stad, maar er is nog een oplossing: downdaten. Dat is daten met een persoon die lager opgeleid is dan jij bent. Wat vinden studenten van downdaten?

Psychologe Liesbeth Woertman:
Veel vrouwen zijn traditioneel in hun partnerkeuze. Ze willen een partner met een even hoge of hogere opleiding. Dit komt doordat vrouwen vaker deeltijd werken en economisch minder zelfstandig zijn. Ik denk dat niet veel vrouwen wat voelen voor downdaten.
Charlotte (20):
Ik zou niet snel daten met iemand die mbo doet, omdat ik het leuk vind als een jongen veel weet. Ik hou ervan als iemand slim is en ik ben bang dat een jongen die laag opgeleid is oppervlakkiger is.
Eva (23):
Het maakt mij niet uit wat voor opleiding iemand doet, als hij maar iets doet wat hij leuk vindt. Er zitten ook een heleboel kneuzen op de uni, dus soms vind ik mensen op het mbo leuker.
Paulien (23):
Heet dat serieus DOWNdaten? Dat vind ik heel negatief klinken. Opleiding maakt me weinig uit. Het is natuurlijk fijn als je op een lijn zit, maar ik meet dat niet per se af aan een studie.


Als je het als Utrechtse vrouw echt even niet meer weet, dan is er altijd nog Tinder. Op deze dating-app komen foto’s langs van mensen die op dat moment in de buurt zijn. Foto’s kunnen of worden weggeklikt, of worden geliked. Als twee personen elkaar hebben geliked is er een match en kan er worden gechat. Wanneer er geen match is, krijgt zowel die andere persoon als jijzelf daar geen melding van. Je kan dus zonder schaamte mensen liken die je in het echte leven nooit zou durven aanspreken.

Wie op romantische openingszinnen zit te wachten is op Tinder niet op het juiste adres. Die blijven vaak typisch voor de Utrechtse mannelijke studenten:

“Jouw kleren zouden echt prachtig staan bij mijn vloerbedekking!”

“Als jouw linkerbeen Kerst was en je rechterbeen Oud & Nieuw, zou ik dan tussen de feestdagen langs mogen komen?”

“Heb je de belastingaangifte al ingevuld? Anders ben ik ook nog wel aftrekbaar.”

Maar daar moet je misschien doorheen kijken. Er zitten ook galantere exemplaren tussen en in Amerika schijnt zelfs het eerste Tinderhuwelijk al te zijn afgesloten. Een sprankje hoop voor Utrechtse vrouwen?

Tags: gender | liefde

Advertentie