Oneerlijke strijd om studieplekken tussen UU en HU studenten

Waar kun je in Utrecht studeren als alles vol zit?

De strijd om de studieplekken
De strijd om de studieplekken

Een kleine kamer vol met kleding en vuile borden. Bierdrinkende huisgenoten die vieren dat ze hun laatste tentamen al hebben gemaakt. Dreunende metal muziek van die ene buur die zich alleen dáármee kan concentreren. Veel studenten vinden thuis geen rust en zijn afhankelijk van een rustige studieplek buitenshuis om een voldoende te halen. Maar als je bedenkt dat er 76.000 studenten in Utrecht zijn en niet meer dan 5000 studieplekken, lijkt dat een bijna onmogelijke opgave. Zeker voor de HU student, die in tentamentijd ook nog eens de UU bibliotheken niet binnen mag. 

UU of de HU bieb?

De universiteitsbibliotheek in de binnenstad is duidelijk het meest populair onder studenten. Het zit altijd vol, er zijn lange rijen en een onhandig reserveringssysteem. Logisch ook, want wie wil er niet in het voormalige paleis van Napoleon studeren? Het is midden in de binnenstad, er is veel licht en het is er stil. Mits je niet toevallig naast iemand zit die met open mond kauwgom kauwt of die voor de grap met zijn vingers in een anderhalve liter pot augurken zit te roeren. 

Studieplek UBB Foto: DUB

Universiteitsbibliotheek binnenstad. Foto: DUB

Bovendien moet je vroeg zijn, anders kom je niet binnen. Heel vervelend als je tot drie uur ‘s nachts hebt zitten blokken en dat ene uurtje extra slaap hard nodig hebt. Sommige studenten zetten een wekker om op tijd te reserveren, leggen hun spullen neer, en gaan vervolgens weer weg om lekker te lunchen of nog even wat slaap in te halen. Lege tafels met willekeurig opengeslagen boeken en een verloren jas zijn erg frustrerend als je zelf nog wanhopig op zoek bent naar een rustig plekje. Maar hier is een tip: plekken worden vrijgegeven voor mensen die langer dan 30 minuten weg zijn. Met genoeg geduld en brutaliteit kun je misschien een plekje kapen.

Studiewerkplekken grafiek UU
Studiewerkplekken grafiek HU

En als dat niet lukt, kun je altijd doorfietsen naar het Utrecht Science Park (USP), want daar is meestal meer plek. Zeker als UU student heb je dan nog een redelijke kans om iets te vinden, omdat de universiteit en hogeschool samen hebben afgesproken dat studenten in elkaars gebouwen mogen studeren. Tijdens tentamenweken kan je als UU student ook gewoon in de HU bieb studeren, terwijl dat andersom niet mag. Je hoeft daar zelfs niet eens voor te reserveren

Geheime studieplekken op het Utrecht Science Park

De echte veteranen in de strijd om studieplekken weten dat er op het USP veel betere locaties zijn dan de UB of de HU bieb - je moet alleen weten waar. Een plek waar weinig mensen vanaf weten is de kantine in het Kruytgebouw. Hier moet je als benadeelde HU student echt even een kijkje nemen. 

Omdat het Kruytgebouw zo’n ongelofelijk troosteloos gebouw is, komt hier bijna niemand. In de kantine staan altijd tientallen lege tafels en stoelen, en aan de zijkant zijn er ongeveer twintig hokjes met ramen die open kunnen en voldoende stopcontacten. Jarenlang was de kantine gesloten en hing er een spookachtige sfeer, maar sinds een paar maanden kun je er ook weer eten kopen. Bovendien staat er een tafeltennistafel om de hoek, waar je tegen PhD’ers kunt spelen die af en toe vanuit hun laboratoria naar beneden komen.

Sudiewerrkplek in het Kruytgebouw. Foto: DUB

Studiewerkplek in het Kruytgebouw. Foto: Julie Nijburg

En als de troosteloosheid van het Kruytgebouw je nog depressiever maakt dan je aankomende tentamens, dan kun je jezelf binnen een paar minuten verplaatsen naar onze gouden tip: het bestuursgebouw. Ondanks de comfortabele zitplekken, de vele ramen, en de gratis koffie (als je de juiste machine weet te vinden) is hier gek genoeg meestal plek om te zitten. Tussen de kantoren op de eerste verdieping zijn er zelfs zonovergoten flexwerkplekken, kleurrijk ingericht met kamerplanten, rustgevende lampen en comfortabele banken en stoelen. Ook heb je in dit gebouw telefooncellen waar je in alle rust je meetings kunt doen. En wil je echt zeker zijn dat je hier met rust gelaten wordt? Ga dan op vrijdagmiddag, want dan zijn de meeste mensen die hier werken al naar huis!

Studiewerkplekken in het Bestuursgebouw. Foto: DUB

Studiewerkplekken in het Bestuursgebouw. Foto: DUB

En is er nou écht nergens plek? Dan kun je altijd nog terecht in het Hijmans van den Berghgebouw, of zoals de geneeskundestudenten zeggen: het ‘HvdB’. Dit gebouw staat naast het UMC en wordt soms vergeten als onderdeel van de universiteit; daarom is het minder druk bezocht. Er heerst een beetje een ziekenhuissfeer, maar net als alle dokters heb je er wel gratis koffie!

Focussen met koffie

Een van de belangrijkste ingrediënten voor een succesvolle studie sessie is natuurlijk koffie. En niemand drinkt het bonenwater uit de uni-automaten omdat het zo lekker is. Kun jij je alleen focussen met hele goede koffie? Dan moet je eens kijken op de European Coffee Trip. Hierop staat precies aangegeven waar ze in Utrecht Specialty Coffee hebben. En het is natuurlijk geen toeval dat je hier vaak ook heerlijk kunt studeren. Bovendien maakt het in cafés niets uit of je UU of HU student bent; hier is iedereen welkom. 

Koffieleute, bijvoorbeeld. Dit cafeetje aan het water bij station Vaartsche Rijn heeft een gezellig sfeertje omdat het als een huiskamer is ingericht. Erg handig als je op kamers woont en je eigen woonkamer een puinzooi is, als je al een woonkamer hebt. Je moet je wel kunnen focussen met wat rumoer op de achtergrond, maar voor sommigen is dat geen probleem. Je kunt hier ook Mario Karten om lekker wat studieontwijkend gedrag te vertonen. En naast heerlijke koffie hebben ze huisgemaakt gebak, al is dit een van de weinige cafeetjes waar je niet altijd verplicht bent om iets te bestellen.

Studieplek Koffieleute Foto: DUB

Café Koffieleute wordt gebruikt als studiewerkplek. Foto: DUB

Ook in de binnenstad is de StayOkay een goede plek om te zitten. Vroeger kon je hier voor 7 euro per dag onbeperkt koffie en thee drinken, maar ook zij hebben last van de inflatie en tegenwoordig betaal je gewoon de volle mep. Toch is een plekje hier geld waard, omdat je uitzicht over het Neude hebt. 

Als er in het paleis van Napoleon geen plek meer is, kun je altijd nog terecht in een oude kerk. BUNK staat aan de Catharijnesingel, in de buurt van het station. Naast slapen, borrelen en dineren hebben ze op hun eerste etage fijne werkplekken waar je snel in de boeken kunt duiken om te studeren. Let wel: ze zijn hier streng op eigen consumpties!

En dan nog een laatste tip. Woon jij niet in Utrecht? Dan weet je vast hoe fijn studeren in de trein kan zijn. Maar niet als je in het tussenstuk tussen de vouwfietsen, koffers en zwetende mensen moet staan. Daarom kun je misschien beter de spits overbruggen bij Vascobelo, naast het station. Ze zijn open van 8 tot 8 en hebben een bovenruimte met lage banken, ver weg van de drukte bij de bar en ingang.

Buiten studeren

Hoewel het weer momenteel niet bepaald uitnodigt om buiten te gaan zitten, is binnen studeren in de lente- en zomermaanden voor sommigen nog erger dan de tentamens zelf. Maar wist je dat de HU gebouwen Heidelberglaan 15 en Padualaan 97 beide een dakterras hebben? Ook als UU-student kun je jezelf daar lekker in het zonnetje zetten tijdens het leren. Voor meer groen ben je als UU én als HU student (gratis) welkom in de botanische tuinen. Hier kun je heel het jaar door terecht bij Tuincafé Botanica. Tussen mei en september - dus ook tijdens de laatste tentamenweek - is er zelfs een stretchtent waar je in de schaduw kunt zitten, omringd door bloemetjes en bijtjes.

En wil je écht in het wild studeren, dan moet je naar de Stayokay in Amelisweerd. Hier heb je een beschaduwd terras met een mooi uitzicht over de landgoederen. Een lege laptop? Dan kun je even binnen zitten tot hij weer opgeladen is. Toch ben je voor mooie natuur niet per se gebonden aan Utrecht Oost. Je kunt bijvoorbeeld terecht in het tuintje achter de Dom; een oase van rust midden in het centrum.

En waar moet je niet gaan zitten?

De HU heeft in elk pand verschillende hokjes waar je jezelf kan opsluiten om te studeren, te bellen of online lessen bij te wonen. Deze hokjes trekken hordes HU-studenten aan en zitten vaak vol. Hierdoor belanden veel studenten op de gang, bijvoorbeeld in het HU-gebouw van Heidelberglaan 15. En dáár wil je echt niet op de gang zitten. De stoelen geven je een houten kont en je wordt overspoeld met herrie van de koffie-tappende, kakelende studenten om je heen. Er staan ook een paar computers die de schijn opwerpen van een goede studieplek, totdat je erachter komt dat ze niet eens toegang hebben tot het internet!

Niemand weet eigenlijk waarom ze er staan, behalve om nietsvermoedende HU’ers op zoek naar een studieplek te misleiden. Met je eigen laptop kom je nog een heel eind - mits je een tafel mét stopcontact weet te bemachtigen. Die zijn niet alleen hier schaars, maar ook in het Langeveldgebouw. Straks is je batterij ineens dood, precies wanneer je na uren zoeken eindelijk een studie plekje hebt gevonden. Aaargh! Niet zo gek dat je in deze HU gebouwen weinig UU’ers zult tegenkomen.

Studiewerkplekken grafiek UU
Studiewerkplekken grafiek HU

Wij vroegen de studenten wat ze missen op de studieplekken. Hoog op de lijst staan de stopcontacten. Maar zeker op de UU is de behoefte aan een afgezonderde ruimte groot en bij de HU is vooral behoefte aan betaalbaar voedsel in de buurt.

 

Advertentie