Foto's: Saskia Lelieveld

Gratis pompoensoep moet voedselverspilling zichtbaar maken

Body: 

Op het plein voor de UBB werd op Wereldvoedseldag (woensdag 16 oktober) gratis pompoensoep uitgedeeld. De soep was populair; binnen twee uur was de 100 liter opgegeten.

Op het plein voor de UBB werd op Wereldvoedseldag (woensdag 16 oktober) gratis pompoensoep uitgedeeld. De soep was populair; binnen twee uur was er 100 liter opgegeten.

De soep werd gemaakt door de jongens van Gastrovan en uitgedeeld door de meiden van Youth Food Movement Utecht (YFM). “Deze pompoenen  hebben we bij telers uit de streek opgehaald,” vertelt Jeroen van de mobiele keuken Gastrovan. “Ze hadden niet de juiste vorm, waardoor ze niet verkocht konden worden. Als wij ze niet hadden opgehaald, zouden ze wegrotten en vervolgens worden weggegooid. Zonde toch!”

Met deze actie wil YFM de aandacht vestigen op de grote hoeveelheid voedsel die wordt verspild. “Als mensen hier komen voor soep, geven wij ze ook tips en tricks mee,”  vertelt Catharina van YFM. “Zo kun je voedsel wat over de houdbaarheidsdatum is, vaak nog prima eten. Het mag alleen niet meer verkocht worden. En je hoeft niet elke dag nieuw eten te kopen; vaak kun je van kliekjes iets heel lekkers maken. Bewaar eens de rijst die je over hebt van een maaltijd, de volgende dag kun je er lekkere nasi of rijstekoekjes van maken!”

YFM is een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. YFM Utrecht is nog niet zo groot, het bestuur bestaat uit vijf vrijwilligers. Bij activiteiten zoals bijvoorbeeld een biologische wijnproeverij of een ‘discosoep’ roepen ze hulp in van weer andere vrijwilligers. “Een discosoep  is een feest waar bezoekers helpen met het maken van de soep; iedereen zit dus vrolijk te snijden en te koken.”

 “Ik wil dat YFM Utrecht veel groter wordt”, zegt Catharina. “Binnenkort komen er ook vacatures online voor projectleiders en voedselspecialisten, zodat we de activiteiten nog meer inhoud kunnen geven.”  Ook deze vacatures zijn vrijwilligerswerk. “Maar wel een mooie aanvulling op je C.V.!” 

Facebook Twitter Whatsapp Mail