Een kwestie van privacy

Body: 

De hele universiteit klept over privacy en AVG. Baaierd wordt er een beetje moe van. Over echt belangrijke zaken wordt dan weer niet gesproken.

Aan: Rene@privacy-officers.uu.nl
Betreft : Een kwestie van privacy
Bijlage: Lekker weg

Ha Rene,

Wat een gedoe over die privacywetgeving hè? Iedereen raakt in de stress, terwijl er niks aan de hand is. Twee jaar geleden zochten we al uit welke gegevens onze directie bijhoudt van personen en hoe we die beveiligd hebben. Nu moeten we alleen nog even kijken of we niet meer gegevens opslaan dan strikt noodzakelijk is en of de desbetreffende personen op de hoogte zijn. We verstrekken geen gegevens aan derden, afgezien van wat datalekjes. Niks aan de hand zou je zeggen.

Maar nee hoor, als kippen zonder kop rent alles door elkaar heen en klept over privacy en AVG. Communicatie maakt gauw een filmpje voor de dumbo’s onder ons. We zien door het oog van een verborgen camera (alleen met solid-id) hoe goed ons collegelid Annetje is in privacy-handling. Ze doet heel bewust een envelop waar met koeienletters vertrouwelijk op staat (ik heb nog nooit zo’n envelop op de universiteit gezien) in haar bureaulade en doet die …. op slot! Ze sluit haar computer af met 'ctr alt del' … jazeker, en doet de deur van haar kamer… op slot.

Alsof er ooit iemand op de vijfde (college-verdieping) in haar kamer kan komen neuzen. Alsof de secretaresse niet de documenten opbergt, alsof de computer niet vanzelf op slot gaat, alsof Annetje ooit zelf haar kamer afsluit. En dat met een verborgen camera op de vijfde verdieping van het Bestuursgebouw! Annetje wist van niks! Ze hoorde het applaus niet eens!
Goed bezig!

Maar hier blijft het niet bij hoor! Ik maak al zo’n twintig jaar foto’s op de universiteit van studenten, gebouwen, medewerkers, collegeleden en festiviteiten voor interne publicaties, folders voor faculteiten, nieuwsbriefjes enz enz. Die foto’s maak ik pro deo, vaak in vrije tijd, met als enige voorwaarde dat het copyright bij mij blijft en ze niet voor iets anders dan universitaire publicaties of persberichten worden gebruikt.

Staat er ineens een goedwillende stagiaire achter me met formulieren. Op pad gestuurd! Ik moet een handtekening vragen voor toestemming van de mensen die op de foto komen. Waarom? In verband met de nieuwe privacywetgeving. Ja hoor. Wat ga je allemaal voor gegevens noteren en waar ga je die formulieren dan opbergen?, vraag ik vals. Dan gebruik je mijn foto’s toch niet. Communicatie betaalt liever voor veilige foto’s met formulieren!

Dan de zielige discussie over de pasjes van de UU met een foto er op. Ook die heeft niets met de privacywetgeving te maken. Zo’n foto hoeft niet eens opgeslagen te worden, maar kan ter plekke eenmalig op het pasje gedrukt worden.

Waar het niet over gaat is dat we onze studenten aan google verkocht hebben. Hun mail loopt via google, ze maken hun tentamens op google pads en de uitslagen komen in de google cloud. Terwijl wij eisen dat ze mail nemen voor onze wettelijke plicht om ze op de hoogte te houden van zaken als tentamens, roosters, uitslagen enz. Uitbesteed: hoe privacygevoelig is dat? Datalekjes?

Baaierd

Facebook Twitter Whatsapp Mail