Een nep spel

Body: 

Baaierd verbaast zich over de U-raad die een adviesbureau in de arm nam om het zelfbeeld te bepalen. Een stoere jeep? Een lekkere meid?

Aan: Voormalig voorzitter U-raad
Onderwerp: Een nep spel
Bijlage : Een duidelijk beeld

Ha Matthias,

Ik moet je bekennen dat ik niet op je heb gestemd. Sterker nog: ik heb helemaal niet gestemd voor de U-raadverkiezingen! Gek hè? Voordat ik mijn brief met mijn verontschuldiging begon te schrijven, zat ik me af te vragen hoe dat nou kan: als bevlogen voorstander van democratie gewoon niet gaan stemmen.

Het was natuurlijk ook een beetje vervelend dat ik geen antwoord van je kreeg op mijn vorige brief aan je over de verkiezingen. Ik hoopte tenminste op een uitbrander voor mijn kant noch wal rakende beweringen! Of een vurige discussie in DUB over het belang van de medezeggenschap en wat er allemaal zou gaan veranderen.

Maar niets van dat al. Maar ook niet, en dat is nog erger, een reactie van dat ingeslapen zooitje dat al zijn zetel onder zijn kont had. Excuseer mijn taalgebruik, maar het flapte er zo, heel ongenuanceerd uit.

Want natuurlijk bezocht ik wél de stem-site om wat van reuring te proeven op het net. Lekker gemotiveerd je stem uitbrengen: Zin in!

Doch wie schetst mijn verbazing: niet één presentatie van de 12 personeelsleden te vinden! Slechts een linkje naar de site van Vlam waar het gecondenseerde partijprogramma stond. Het resultaat van jarenlang misbruik van flowerpoint-presentaties. Vijf zinnen, uiteraard achter vijf bullets. Hiervan zijn:

  • ·        informatievoorziening over beleidsthema’s
  • ·        modernisering medezeggenschapsstelsel

wel heel scherp geformuleerde speerpunten van een vlammend partijbeleid.

Bewaken dat de werkdruk niet verder toeneemt, geloven we inmiddels wel en ik moet zeggen: hier heeft de U-raad al baanbrekend pionierswerk verricht.

Reorganisaties komen er dan weer niet in voor want daar heeft de U-raad toch niks over te vertellen. Of ze heten herinrichting en dan heeft uiteraard niemand er wat over te zeggen.

Zelfbedachte strategie? Laat de U-raad nu vorig jaar het externe adviesbureau Bezem in huis gehaald hebben! Uiteraard wist het bureau de U-raad al snel te overtuigen dat zij voor dit moeilijke probleem versterking nodig had . (Met zijn tweeën fokt toch ook beter Matthias!) Men wist niet meer: hoe verder met de U-raad?

Helaas bevindt zich het Sofokles-advies, net als alle stukken voor- en van de U-raad veilig onvindbaar op ons intranet. Als je zelfbeeld maar klopt, adviseert het bureau en geeft een paar foto-voorbeelden: Een stevige jeep, een lekker wijf of De Consumentenbond. Bijgaande foto vind ik zelf héél inspirerend (met dank aan het managementadviesbureau).

Hulde. Het adviesbureau interviewde de medezeggenschappers en wat vonden zij hun sterkte: Verantwoordelijkheidsgevoel en kritische bereidheid naar de organisatie te kijken? Wat is @*#! kritische bereidheid?

Zwakste punt: medezeggenschap leeft weinig bij het personeel. Na nog wat verder gespeurd te hebben bleek de U-raad zich te hebben voorgenomen (in implementatiefase II) flink aan de weg te timmeren met de publiciteit. En het adviesbureau is een jaar onder de pannen!

Matthias, troost je, in elk democratisch systeem zou je met 25 procent van de kiesdeler al gezeteld zijn in de Raad.  Een nep spel,
 

Je Baaierd

Facebook Twitter Whatsapp Mail