Memo 'hoezo crisis?'

Aan: Jan@organisatieadviseurs.uu.nl
Betreft: Memo ‘Hoezo Crisis?’
Bijlage: helikopterview?

Ik was gisteren een beetje door de site van een van onze opdrachtgevers de Universiteit Utrecht aan het browsen toen ik de nieuwjaarstoespraak van de directeur Bestuursdiensten tegen kwam. Ja, voor de mensen die toevallig niet bij de nieuwjaarsbijeenkomst konden zijn, zetten ze die ook op het net.

Je begrijpt natuurlijk dat ik me op zo’n bijeenkomst niet óók nog ga vertonen! Er zijn misschien wel wat bijdehante jongens of meisjes die zich dan gaan afvragen of daar een factuurtje voor geschreven wordt. Gebeurt nooit hoor, dat afvragen bedoel ik haha, maar je moet het lot niet tarten!

Afijn, ik weet niet of de directeur zijn toespraken zelf schrijft of dat zijn communicatieafdeling dat doet, maar ik heb er van genoten hoor! Ik kan het je aanraden als standaardprocedure. Het geeft een aardig beeld van hoe het er toe gaat in de organisatie, wat men belangrijk vindt en waar er voor ons nog tal van mogelijkheden liggen om de organisatie verder te ondersteunen, als je begrijpt wat ik bedoel!

Een voorbeeld: behendig heeft het bestuur de ondernemingsraad de organisatie van een ideeënbus in zijn mik geschoven. Waar moet het idee aan beantwoorden, wie zit er in de commissie, wanneer en hoe belonen we dat? Dat houdt het volk minstens een half jaar zoet. Zodat het zich in ieder geval niet met de organisatie en waar het geld aan uitgegeven wordt kan bemoeien. Wij hadden het niet beter kunnen adviseren. Ook de verdere uitwerking: een prijsje uitreiken tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst, een boekenbonnetje of zo, prima low cost. Volgens het boekje.

Maar nou komt het Jan. Geniale ideeën kwamen er. Blijkbaar mocht iedereen er aan meedoen en het niveau ervan was zo tragisch, dat de ondernemingsraad had moeten adviseren: “niet uitreiken die prijs”. Ik geef je een genomineerde: camera’s neerzetten op het laagste gebouw in de omgeving om te kijken via internet naar de filevorming zodat je kan vertrekken als de file is opgelost ... . Onder welke steen komt dat idee vandaan? Inderdaad: De directie had het zelf bedacht en nog meegedaan ook!

Werk aan de winkel dus. Ten eerste: We gaan die ondernemingsraden eens een beetje bijscholen. Het klimaat begint er rijp voor te worden. Het niveau en de belangstelling voor medezeggenschap is dermate beroerd dat zelfs het bestuur er zich voor begint te schamen! Sein jij onze dochter ‘InSight’ even in?

Ten Tweede: als adviseur van deze transparante organisatie vind ik vast nog wat potjes die aangeboord kunnen worden. Ik ga het management op de hei inspireren om en masse, de door ons ontwikkelde cursus out of the box denken te volgen. Komen ze niet meer zo onbesuisd met zelfbedachte ideeën aan. Daar worden wij toch voor ingehuurd? En mocht ik er een tussendoor kunnen overhalen om weer eens een mooi raamcontract af te sluiten, kan jij je stagiairs ook weer kwijt voor de aanbesteding ervan. Neem niet teveel hooi op je vork dit jaar!

Eentje prikken bij Soeboer?

Baaierd

Advertentie