Verzieking van het werkklimaat

Body: 

Met een collega de bezemkast in, mag dat? Of komt daar ook een code voor? Baaierd vindt dat er nu wel genoeg gedragsinstructies zijn voor studenten en medewerkers.

Aan: bemoeizieke regelgevers@uu.nl
Betreft: verzieking werkklimaat
Bijlage: mooi ingeperkt

Beste gedragsprogrammeurs,

Gisteren liep ik over de door proefrijdende trams geteisterde esplanade van De Uithof. Het was weer bloedheet man! Sjongejonge! En het wordt nog heter als ik de weermannen mag geloven. Begrijpelijk dat de kleding die de flanerende menigte draagt schaarser wordt. Korte broeken, minirokjes, vlotte topjes!

In plaats van dit kleurrijke zomerse gebeuren met vreugde te aanschouwen zijn er collega’s die daar weer iets van vinden. Het meteen aan banden willen leggen. Waarschijnlijk worden ze onzeker hoe ze zich moeten gedragen in de kudde. Als het onvoorspelbaar wordt wat iedereen gaat aantrekken naarmate hij meer of minder last van de warmte ondervindt wat moet je dan ‘s morgens aantrekken? Een vreselijk dilemma.

Een lelijk gevolg daarvan is dat onze beleidsmakertjes al het onvoorspelbare gedrag menen een halt te moeten toeroepen. In “goede” banen te leiden. Ons allen gelijk, inwisselbaar en dodelijk voorspelbaar te maken. Ons tot intellectuele kleuters te reduceren. De gedragsinstructies vliegen de laatste tijd de universitaire medewerker en student om de oren.

Een greep uit deze fantastische verzameling: hoe om te gaan met het ontvangen van cadeau’s, met ingehuurd personeel, met drank op de werkplek, met de keuze van ons voedsel, met het gebruik van een flexplek, met kritiek op de baas, met het uiten van je politieke mening, met het verspreiden van flyers, met het roken op universitaire terreinen of met ons afval. En last but not least is er nu een hele toolbox (ook in het Engels voor onze provinciale import) over hoe je je moet verhouden tot een manke, gekleurde, androgyne, joodse en toch behoorlijk bejaard uitziende collega! Mijn excuses als ik iets inclusiefs vergeten ben. Dat zal wel aan mijn bevooroordeelde karakter liggen, waarvan ik mag hopen dat het niet aangeboren is, anders hebben we er nog een probleem bij.

En er zijn heel veel beleidsambtenaren die dit lopen te verzinnen of - nog erger - waarschijnlijk kopiëren van het internet en communicatiemedewerkers die het vervolgens aan de man moeten brengen. Zoek maar eens op ons intranet en daarbuiten en ge zult oneindig veel gedragsregels vinden. Wat een tragiek.

Bestuurlijke argumenten voor dit soort doorwrochte beleidsepistels zijn ook prima onderbouwd. Dûh. Onze rector over de gedragsregels voor studentenverenigingen Het document bestaat uit afspraken waarvan wij denken dat ze nodig zijn voor een prettig studentenleven. Ja hoor!
De (helaas ongeschreven) gedragsregel voor onze Universiteitsraad is : U mag alleen suggesties voor verbetering doen, uw input wordt meegenomen. Respect!

Ik denk dat al deze ziekelijke bemoeienissen met dat wat ons onderscheid van robots alleen gaan over de bescherming van onze Corporate Identity: een internationale, Engelssprekende, inclusieve, moreel excellente Topuniversiteit. Daar hebben we een staf van een paar honderd man voor. De beeldvorming gaat boven alles.

Toch rest nog één prangende, ongeformaliseerde gedragscode: mag sexen tijdens werktijd, bijvoorbeeld in zo’n kekke genderloze wc? Of na werktijd en alleen in de bezemkast? Aan het werk, dan ga ik vast met vakantie! Benieuwd!

Baaierd

Facebook Twitter Whatsapp Mail