'Een triootje is leuk om een keer gedaan te hebben'

Body: 
Een sm-eiland, een erotisch doolhof, siliconen liefdeskogels en boekjes met zinderende sekstips. Aankomend weekeinde staat de Kamasutrabeurs weer in Utrecht. Is dat nu iets waar studenten naar toe gaan? Pimpen die hun vrijpartijen op met speeltjes en acrobatische toeren? Een zoektocht naar spannende studentenseks.

Seksleven van Utrechtse studenten is zeker niet saai

"Mag ik 'm eens van dichtbij zien?", giechelt een bedeesd uitziend blond meisje terwijl ze haar hand uitsteekt naar het nieuwste op erotisch gebied: de Shake en Twist. "Leuk wel, die kraaltjes", zegt ze, maar ze trekt verschrikt haar hand terug als ze hoort dat deze zijn bedoeld om op sensuele wijze je binnenste te masseren. De andere studentes hebben zich inmiddels gestort op een werkelijk gigantische vibrator met een zevenstandenprogramma genaamd de Silver Beaver. "Deze is zeker alleen geschikt voor gevorderde gebruikers met een vrij grote eh... doos?"

'Het is toch een soort tupperwareparty, maar dan met seksspeeltjes'

En het begon allemaal nog wel zo keurig op deze doordeweekse avond in een Utrechts studentenhuis in de Vogelenbuurt. Gastvrouw Elin (22), tweedejaars Rechten, was een beetje 'zenuwachtig' of de avond wel een succes zou worden: zij had de consulente van de 'vrouwvriendelijke partyavonden met seksspeeltjes en spannende lingerie' immers uitgenodigd omdat het haar een leuke 'groepsactiviteit' voor haar huis leek. "Maar nu ben ik een beetje bang dat de meiden het heel stom zullen vinden: het is toch een soort tupperwareparty, maar dan met seksspeeltjes."

Haar zorgen blijken geheel ongegrond: vanaf het moment dat de consulente haar spulletjes begint uit te stallen, zijn de studentes niet meer bij haar weg te slaan. De avond begint rustig met allerlei soorten oliën, massagecrèmes en liefdesveertjes die allemaal uitgebreid kunnen worden getest en geproefd ("Alles is eetbaar, dames!"), maar pas echt uitgelaten worden de meiden als het 'ruigere' werk in zicht komt: de vibrators en BOB's, Battery Operated Boyfriends. De flauwe grapjes zijn niet van de lucht en de hoeveelheid vibrators op tafel wordt met de minuut groter.

"Mijn vriendje heeft me wel eens zo'n ding gegeven en je weet niet wat je méémaakt", fluistert geschiedenisstudente Janneke (22) in het oor van haar buurvrouw. Anderen zijn meer open over hun voorkeuren: "Als ik vanavond een vibrator koop, dan neem ik een gróte. Big is better!" Inderdaad worden er aan het einde van de avond flink wat fors uitgevallen vibrators besteld, maar de op afstand bestuurbare liefdeskogels blijken de grote favoriet bij de dames. "Heel spannend lijkt me dat", zegt Elin. "Dat je bevredigd wordt, terwijl je midden in een restaurant zit, of zo."

'Pas echt uitgelaten worden de meiden als het 'ruigere' werk in zicht komt: de vibrators en Battery Operated Friends'

Zo loslippig als de studentes tijdens de erotische party waren, zo ingetogen zijn ze na afloop van het partijtje. Een seksshop blijken ze nog nooit van binnen te hebben gezien, aan vreemdgaan doen ze niet en ze dénken er niet over om stimulerende seksboekjes als 'De Seksdokter' of 'Sex Play' onder hun hoofdkussen te leggen. "Zo'n party als deze is leuk omdat je met z'n allen een beetje lacherig rondom de tafel staat", legt Janneke uit. "En het is grappig om te zien wat er allemaal te koop is. Maar mijn seksleven is ook hartstikke goed zonder al die poespas."

Hoe spannend is het seksleven van Utrechtse studenten écht? Uit een recent onderzoek van Studium Generale bleek dat tachtig procent van de Maastrichtse studenten geen enkele moeite heeft met seksclubs, 06-lijnen, sadomasochisme, triootjes en kinky seksparty's. Van een verloederende moraal is volgens hen geen sprake: een seksuele uitspatting hier of daar 'hoort er gewoon bij'. Denken Utrechtse studenten hier hetzelfde over?

"Ik vind spannend nogal een breed begrip", zegt Roderick (23), zesdejaars student geschiedenis en filosofie. "Maar ik hoef niet heel nodig op de meest bizarre plekken te seksen: ik doe het toch het liefst in een zo groot mogelijk bed. Wat ik wel belangrijk en vooral leuk vind is dat je open en creatief bent in je seksleven. Dat je meer uit seks haalt dan 'licht uit en missionaris onder de dekens', zeg maar. Ik vind het leuk om met iemand waarmee ik seks heb te praten over wat de ander lekker vind, aparte standjes te proberen of zoals laatst aardbeien te eten tijdens het vrijen."

Roderick noemt zichzelf 'vrij progressief' in zijn seksuele moraal en is best nieuwsgierig naar experimenten met anale seks of triootjes. "Een triootje is leuk om een keer gedaan te hebben, weet ik uit ervaring. Anale seks heb ik nog nooit geprobeerd, maar onder studenten is het wel vrij 'normaal' om dat te doen. Ik ken in ieder geval veel jongens die het lekker vinden of het wel eens hebben gedaan. De enige 'grens' die ik voor mezelf heb gesteld, is dat ik nooit zou willen betalen voor seks. De hoeren zijn voor mij een no-goarea."

'Taboes worden voor één avond achter slot en grendel gezet en iedereen doet het met iedereen'

Niks spannende verhalen over prostitueebezoekjes, maar hoe zit het met de zogenaamde 'urban stories' over seksuele uitspattingen? Een rondgang door het Utrechtse nachtleven wijst uit dat de studiecabines in de UB in De Uithof wijd en zijd bekendheid genieten als hotspot om seks te hebben. "Ze zijn vrij ruim en ze hebben een deur van melkglas", vertelt een licht beschonken Oscar (24), derdejaars Psychologie. "Je hebt er dus relatief veel privacy, terwijl je wel midden in de UB zit. Daarbij kan de deur niet op slot, wat natuurlijk ontzettend spannend is."

Met een gelukzalige glimlach op zijn gezicht: "Ik heb het er zelf wel eens gedaan en dat was ontzettend opwindend te noemen." Oscar achterlatend met zijn fijne herinneringen, weet ook Rosanna (21), vierdejaars Bestuurs- & Organisatiewetenschap, nog wel een goed seksverhaal op te dissen. "Ik heb wel eens gehoord van een Veritastraditie. Hoe beter de jongen of het meisje met wie je naar bed bent geweest, bekendstaat om zijn prestaties, uiterlijk enzovoorts, hoe groter de taart die je de volgende dag of week moet trakteren op de vereniging."

Viola (19), derdejaars Wiskunde, voegt toe dat het er bij studentenvereniging Biton op de laatste avond van de introductie ook altijd wild aan toegaat: "Dan vindt de Amicitia plaats, waarbij erg veel wordt gedronken. Het is de bedoeling om op deze avond met álle leden vriendschap te sluiten. Daarom worden alle taboes als triootjes en vreemdgaan voor één avond achter slot en grendel gezet en doet iedereen het met iedereen. De zoenlijstjes zijn na afloop steevast pagina's lang, ook tussen mensen van hetzelfde geslacht."

Iets bekender, maar daarom niet minder leuk is de eeuwenoude mythe uit de Woo - voluit Woolloomooloo - de disco van het Utrechtse mannencorps. "In het midden van de dansvloer staan een paar blokken die door de corpsleden de 'apenrotsen' worden genoemd", zegt Rosanna met blosjes op haar wangen. "Als je daar op gaat zitten of op danst, wil dat zeggen dat je zin hebt in een lekker robbertje seks. De eerste keer dat ik in de Woo kwam, kende ik die 'legende' helemaal niet. Dus ik heb urenlang argeloos op die rots staan dansen. Achteraf zó gênant!"

'De Kamasutra is niet voor niets te downloaden!'

Derdejaars Liberal Arts & Sciences Charliene (23) kent dat soort verhalen niet, maar denkt dat als ze haar seksleven als maatstaf neemt, de Utrechtse studenten het er qua spanning in bed best goed vanaf brengen. "De Kamasutra is niet voor niets te downloaden hoor! Af en toe nieuwe standjes uitproberen, houd je seksleven gezond. Een workshop heb ik nog nooit gevolgd, misschien later als ik het idee krijg dat ik een 'boost' kan gebruiken. En speeltjes? Zeg nu zelf, wat zou jij doen als je drie maanden alleen bent omdat je voor je studie in het buitenland zit?"

Karin (21), derdejaars Pedagogiek, weet het antwoord wel: "Seksspeeltjes interesseren me niet erg, ik zou mijn heil als dat nodig was eerder in boekjes zoeken. Op internet heb ik wel eens opgezocht wat voor verschillende standjes je allemaal kunt proberen, maar van die 'kennis' heb ik nog niet veel in de praktijk gebracht. Mijn vriend en ik hebben het sowieso al fijn met elkaar in bed. Van anale seks of een trio kan ik zelf niet erg enthousiast worden, maar ik vind het niet raar als andere mensen dat wel doen."

Als Karin haar seksleven vergelijkt met dat van andere studenten, denkt ze dat het aardig overeenkomt. "Het is niet extreem, maar ook zeker niet saai." Rosanna kan dat beamen: "Ik denk dat het seksleven van Utrechtse studenten niet spannender of minder spannend is dan dat van studenten uit andere steden. Volgens mij staan studenten wel overal voor open - en waarom ook niet? Seks kun je leren en zoals bij zo veel dingen, is het soms handig om wat hulp te krijgen van boekjes of speeltjes. Het kan je nét dat beetje extra geven waarnaar je op zoek was."

Het moge duidelijk zijn: omdat de diversiteit qua seksleven net zo groot is als de studentenpopulatie van Utrecht, is het bijna onmogelijk een eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe spannend het seksleven van Utrechtse studenten is. Maar feit is dat de seksuele moraal onder Utrechtse studenten vrij is en er genoeg excessen plaatsvinden. Om met de woorden van Roderick te eindigen: "Jonge mensen in het algemeen en studenten in het bijzonder zijn vaak als een stelletje konijnen bij elkaar: er wordt behoorlijk wat rondgeneukt."

* De namen van de geïnterviewden in dit artikel zijn niet hun werkelijke namen.