'Emancipatiebeleid lijkt nergens naar'

"Het beleid lijkt nergens naar. Als het aantal vrouwen in schaal13 of hoger in vier jaar tijd maar met twee procent is toegenomen,is dat niet veel", betoogde studentlid van de U-raad Jochem Sprongafgelopen dinsdag in een commissievergadering. Personeelslid JerryWindhouwer sloot zich hierbij aan. "Het emancipatiebeleid is teminimaal en te vrijblijvend."

De kritiek van de U-raad op de resultaten van hetemancipatiebeleid waren niet mis. De faculteiten met name, moetenmeer achter hun broek worden aangezeten om meer vrouwen op eenhogere positie te krijgen. Sprong vroeg het college hoe faculteiten'die er niets van bakten' tot betere resultaten gedwongen kondenworden. Deze opmerking schoot bij het college van bestuur in hetverkeerde keelgat.

Collegevoorzitter Veldhuis: "Bij het emancipatiebeleid is er eenduidelijke scheiding tussen wat centraal en wat decentraal is. Hetcollege bestuurt op hoofdlijnen, faculteiten hebben bij deuitvoering eigen verantwoordelijkheden. Het gaat hier om wettelijkeregelingen. Wij stimuleren en controleren. In academia is er geenplaats voor straffen en sancties. In de meeste faculteiten isvooruitgang geboekt op het binnenhalen van vrouwelijke aio's enuniversitaire docenten. De overgang van UD naar UHD isproblematischer. Ik smeek ook om suggesties om het beter tedoen."

Volgens Veldhuis zitten immers alle universiteiten achtervrouwelijke hoogleraren aan. Deze constatering lokte bij studentSprong de cynische reactie uit: "Het is toch vervelend dat wij,ondanks het feit dat we bij de hoogleraren in de Elsevierenqute alseerste eindigen, hen dus niet kunnen krijgen." Waarop Veldhuis zei:"Bij scheikunde is het gelukt een vrouw weg te halen van een andereuniversiteit."

De U-raad was er niet van overtuigd dat de universiteitmomenteel haar uiterste best doet. Hij spoorde het college aan metsuggesties zoals 'een dakpanconstructie onderaan de pyramide' ommeer energie te steken in het emancipatiebeleid.

GK