Heb ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig als ik in loondienst ben?

Het is algemeen bekend dat het hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor freelancers een zzp'ers van cruciaal belang is. Dit heeft te maken met het feit dat een freelancer of zzp'er volledig afhankelijk is van de producten en diensten die hij of zij zelf levert. Wanneer zo iemand arbeidsongeschikt raakt betekent dat dus dat hij of zij in die periode zijn of haar klanten niet kan voorzien van producten of diensten, waardoor de inkomsten van een zzp'er of freelancer wegvallen. De kosten moeten echter wel nog betaald worden, waardoor een arbeidsongeschiktheidsverzekering hard nodig is. Dit is hoe het zit bij een zzp'er of freelancer, maar vaak komt de vraag naar voren of een arbeidsongeschiktheidsverzekering ook nodig is voor iemand die in loondienst is en werkt voor een maandelijks salaris.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering in loondienst
Als je in loondienst werkt werk je niet voor jezelf, maar werk je voor je werkgever. Je krijgt van het bedrijf waar je werkzaam bent een maandelijks, wekelijks of een salaris per 4 weken. Wanneer jou iets overkomt waardoor je tijdelijk je werk niet meer kunt uitvoeren kun je dan in de ziektewet terecht komen en alsnog doorbetaald krijgen. Het bedrag dat je doorbetaald krijgt is uiteraard niet even hoog als het salaris dat je onder normale omstandigheden zou krijgen, maar in ieder geval wel een deel ervan. Op deze manier kun je ondanks het feit dat je zelf arbeidsongeschikt bent in ieder geval je kosten zoals je huur, de gas en het elektriciteit betalen. Om te zorgen dat dit ook daadwerkelijk zo in zijn werking gaat heb je de arbeidsongeschiktheidsverzekering echter wel nodig en ook in loondienst. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering in loondienst zorgt ervoor dat je de ziektewet in kunt als je bijvoorbeeld een ziekte krijgt of een gebroken been oploopt. De beperking die je oploopt moet wel een beperking zijn die er ook daadwerkelijk voor zorgt dat je je werk niet meer kunt uitvoeren.

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
De kosten van een AOV verschillen enorm. Daarom is het lastig om deze vraag direct te beantwoorden. Het is belangrijk om deze kosten vooraf goed te vergelijken. Op de website van het AOVcentrum geven ze uitgebreid antwoord op de vraag: Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Wat krijg je vergoed?
Als je in loondienst werkt en arbeidsongeschikt raakt krijg je een deel van je salaris vergoed. Hoeveelste deel dit is hangt af van je afspraken met je verzekering, maar het kan ook afhangen van andere afspraken tussen bijvoorbeeld jou en je werkgever. Over het algemeen is het zo dat hoe hoger de premie is die betaald wordt aan de verzekering, hoe hoger tevens het bedrag is dat je vergoed krijgt als je arbeidsongeschikt raakt. Meestal is het maximum dat je vergoed kunt krijgen zo'n 80% van je salaris. Dit is dus wel als je een erg hoge premie betaalt. Wat wel vaak zo is, is dat je de eerste dagen dat je arbeidsongeschikt bent vaak nog geen gebruik kunt maken van de verzekering en dus een aantal dagen zelf vergoeden moet.