Hoogleraar Diergeneeskunde Hellebrekers: 'Geef dieren vaker pijnstillers'

Hoogleraar Diergeneeskunde Hellebrekers: 'Geef dieren vakerpijnstillers'

Volgens Hellebrekers bestaan er tussen mensen en dieren groteovereenkomsten in zowel de bouw als de functie van hetzenuwstelsel. Dat moet dus betekenen dat ingrepen die voor mensenpijnlijk zijn, ook bij dieren voor pijn zorgen. Toch gaandierenartsen er nog vaak vanuit dat dieren niet lijden, tenzij zedat tijdens en na de behandeling duidelijk laten merken. Gevolg isdat veel behandelingen worden uitgevoerd zonder voldoendepijnbestrijding, een stand van zaken die Hellebrekers in zijnoratie ongewenst en zelfs onacceptabel noemde.

"Onderzoek bij onder andere de hond, de rat en de muis heeftonomstotelijk vastgesteld dat gedragsobservatie als methode voorhet inschatten van pijn bij dieren, meer behelst dan een vluchtigeblik door de tralies van het dierverblijf dan wel een oppervlakkigeobservatie tijdens een spreekuur. Het is des te meerverbazingwekkend dat, ondanks het feit dat deze onderzoeksgegevensal een aantal jaren beschikbaar zijn, velen binnen zowel hetacademische als het klinische werkveld vasthouden aan eenonwrikbaar geloof in het eigen kunnen betreffende deobservatie."

De nieuwe hoogleraar wees op het in onze samenleving algemeengeaccepteerde uitgangspunt dat pijn van dieren waar mogelijkbestreden moet worden. Niet voor niets is dit ten aanzien vanproefdieren in ons land al enige tijd wettelijk geregeld. Veeleigenaars van dieren gaan er dan ook zonder meer vanuit datdierenartsen ook pijnstillers gebruiken bij de behandeling van huntroeteldier, terwijl daar in werkelijkheid vaak geen sprake vanis.

Om een einde te maken aan wat Hellebrekers de 'onderbehandelingvan het dier' noemde, pleitte hij ervoor om de richtlijnen zoalsdie zijn vastgelegd in de Wet op de Proefdieren als uitgangspunt tenemen voor het opstellen van een pijnstillingsprotocol voordierenartsen. In dat protocol zou duidelijk moeten wordenvastgelegd bij welke ingrepen pijnstillers moeten wordengebruikt.

EH