`Iloveyou-virus' ook op UU toegeslagen

Body: 
Ook op de universiteit sloeg vorige week het ILoveyou-virus toe.Na de eerste schrik van donderdagmiddag kwamen de systeembeheerderssnel in actie. Ze verstuurden waarschuwingen en downloaddenantivirus-software van internet. De schade bleef zo beperkt.

"Dit virus is smerig" zegt Hans van Dijk, beleidsmedewerker ICT."Het misbruikt de namen van bekenden en is gericht op een zwakkeplek in het Microsoft Windows/Outlooksysteem. Het is een makkelijkdoel omdat dit systeem veel gebruikt wordt. Als het virus aanslaat,raak je meteen heel veel mensen." Van Dijk opende het eerstemailtje dat hij kreeg. "Toen ik daarna 20 mailtjes kreeg vanverschillende afzenders maar met hetzelfde onderwerp, wist ik dathet foute boel was."

In het bestuursgebouw was systeembeheerder Piet Smit alert: "Hetis verdacht als er ineens op het scherm verschijnt dat iemand vanje houdt. We hebben gebruikers meteen gewaarschuwd deze e-mailongeopend weg te gooien."

Toch werden er nog ongeveer 50 van de 500 mailtjes geopend.Menselijke nieuwsgierigheid is volgens ICT-dirtecteur PeterSchelleman dan ook de basis van het succes van het virus.

EHo