Nieuwe zonnecel geeft meer rendement

De nieuwe zonnecel die vorige week in Utrecht werdgepresenteerd, bestaat uit twee lagen silicium, een materiaal datwordt gewonnen uit zand. De ene laag is ongeveer een micrometerdik. Deze bestaat uit zogeheten amorf silicium, dat zo heet omdatde atomen er kriskras door elkaar staan. Dit materiaal wordt allange tijd gebruikt voor de fabricage van zonnecellen en is vooralgoed in staat om het blauwgroene deel van het zonnespectrum om tezetten in elektriciteit.

Silicium in kristalvorm heeft de atomen keurig in het gelid enabsorbeert het rode en infrarode deel van het spectrum. Deze vormvan silicium is dus een perfecte aanvulling op amorf silicium. Hetprobleem was tot nu toe echter dat silicium in kristalvorm alleenbeschikbaar was in gezaagde schijven van enkele honderdenmicrometer dik.

Onderzoekers van de Utrechtse groep Fysica van Devices hebben nueen techniek ontwikkeld waarmee ook kristallijn silicium kan wordenbereid in lagen van rond een micrometer. Met behulp van dezetechniek kan bij een temperatuur van maximaal vijfhonderd gradenCelsius een zogeheten tandem-zonnecel van twee lagen worden gemaaktmet een dikte van niet meer dan twee micrometer. Bij de eersteproefnemingen met de nieuwe tandemcellen werd een rendement behaaldvan acht procent. Dit ligt weliswaar nog lager dan de opbrengst vanelf procent die cellen van uitsluitend amorf silicium leveren, maarprof.dr. Ruud Schropp die de nieuwe technologie heeft ontwikkeld,verwacht dat het rendement bij een verdere verfijning van hetprocede snel groter zal worden.

Een bijkomend voordeel van de nieuwe technologie is volgens hemdat de cellen zijn aangebracht op een folie van roestvrij staal.Dit flexibele materiaal maakt het veel gemakkelijker om groteoppervlakken zonnepaneel in een geautomatiseerd productieproces tevervaardigen. Vorig jaar sprak Schropp in het U-blad de verwachtinguit dat de nieuwe techniek niet alleen het gebruik van zonnecellenvoor het opladen van accu's en van batterijen in bijvoorbeeldmobiele telefoons mogelijk gaat maken, maar dat nu ook het vervoerzo makkelijk wordt dat de zonneceltechnologie beter binnen hetbereik van de Derde Wereld komt. Hij waarschuwt er overigens voordat het nog wel even zal duren voordat de eerste commercieelbruikbare flexibele zonnecel van de band rolt.

EH