Universiteit mag masterstudenten aan selectie onderwerpen

Dat verkondigde topambtenaar W.J.J. (Jacques) van Velzen van hetMinisterie van Onderwijs deze week op een congres in Utrecht. Hijliep daarmee vooruit op het officile standpunt van minister Hermansover de invoering van het bachelor-mastermodel in Nederland. Datstandpunt zal Hermans waarschijnlijk volgende week pasbekendmaken.

Hermans zal in grote mate voortbouwen op het rapport van decommissie Rinnooy Kan. Die bracht in juni advies uit over hetAngelsaksische onderwijsmodel. Daarin is de universitaire studie intweeen geknipt: studenten volgen eerst een brede bachelorfase vandrie jaar en kunnen zich daarna specialiseren in eenmasteropleiding. Hogescholen leiden bachelors in vier jaar op.

Het wordt niet vanzelfsprekend dat elke bachelor automatischdoorstroomt naar de masterfase. Daarnaast wil hij meerdifferentiatie in niveau. "Nederland moet een hoogvlakte worden methier en daar een piek", zei Van Velzen. Studenten die een master inde hoogste regionen willen volgen, mogen strenger wordengeselecteerd dan studenten die ergens op de hoogvlakte hunmastertitel willen halen.

Als voorbeeld noemde Van Velzen de Universiteit Leiden. Dieselecteert nu al studenten voor een ambitieus 'more thaneight'-klasje en verwijst studenten met lagere cijfers naar hetgewone onderwijs. Zoiets zal straks ook met de masterstudiesgebeuren. Van Velzen: "Die ontwikkeling is prima, als je deondergrens van het onderwijs maar in de gaten houdt. We willen niettoe naar een Amerikaanse situatie, waar je naast excellenteuniversiteiten ook inferieure instituten hebt."

Wie straks aan een andere universiteit zijn mastertitel wilhalen, moet een toelatingstoets maken. Bachelors die aan hun'eigen' universiteit willen doorstromen, hoeven in het algemeengeen toets te maken. De universiteit weet immers welkevooropleiding zij hebben gevolgd. Willen ze echter aan eentopmasterstudie beginnen, dan moeten ook zij voldoen aan destrengere criteria.

Volgens Van Velzen komt de bachelorfase vrij los te staan van demasterstudie. Het worden zelfstandige opleidingen, elk met eeneigen status, die apart worden gecontroleerd op de kwaliteit vanhet onderwijs.

Het ministerie heeft voor de invoering van het Angelsaksischemodel geen extra geld over. De universiteiten hebben daar wel voorgepleit. Ze willen de studieduur met een jaar uitbreiden, zodat demasterfase twee jaar zou kunnen duren. Maar Hermans zal dat extrajaar niet betalen, deelde topambtenaar Van Velzen mee.Universiteiten die meer geld nodig hebben om hun plannen terealiseren, voegde hij er aan toe, doen er wijs aan om bij hetbedrijfsleven aan te kloppen.

HOP, MtW