De berging van Ronald Bleys

Body: 

Ronald Bleys is hoogleraar anatomie en hoofd van zijn departement. Hij won twee weken geleden de docentprijs 2013.

“Soms gooi ik in college een laken over me heen om het baarmoedervlies uit te beelden. Anatomie is een visueel vak.” Ronald Bleys is hoogleraar anatomie en hoofd van zijn departement. Hij won twee weken geleden de docentprijs 2013. “Studievereniging MSFU-Sams heeft veel werk verzet voor die voordracht. Alleen al daaruit spreekt voor mij waardering.”

Bleys werkt als anatoom veel in de snijzalen. De snijzalen bevinden zich op de begane grond van het Stratenumgebouw in De Uithof. Er hangt een sterke geur van formaldehyde (‘sterk water’).

Door een openstaande deur zien we studenten die ‘iets menselijks’ aan het ontleden zijn. Ondanks het feit dat dit erg mijn nieuwsgierigheid wekt, blijf ik op veilig afstand en wat het precies is, blijft een mysterie. Dan staan we in de ‘berging stoffelijke overschotten’. Voor de foto blijven de deuren dicht, maar erachter liggen keurig verpakte en genummerde lichamen.

Bleys: “Jaarlijks ‘verwerken’ we 120 overledenen. De lichamen worden gebruikt voor onderwijs aan medische studenten en specialisten. Het is een heel bijzondere geste, je lichaam aan de wetenschap doneren. Je hebt geen begrafenis, geen crematie en het lichaam moet binnen 24 uur bij ons zijn. Elk jaar wordt er een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd voor de nabestaanden van mensen die hun lichaam ter beschikking van de wetenschap hebben gesteld. We vertellen hen dan hoe belangrijk deze donoren voor ons zijn; onmisbaar voor de wetenschap.”

Facebook Twitter Whatsapp Mail