Erepenning voor verhuizers

Er was een overvloed aan prijzen de afgelopen weken. Zo zette de faculteit Sociale Wetenschappen haar eigen afdeling Huisvesting & Services in het zonnetje. Diergeneeskunde-promovenda Floryne Buishand mag deze zomer dertig Nobelprijswinnaars ontmoeten.

Erepenning Sociale Wetenschappen voor Huisvesting & Services
De afdeling Huisvesting & Services van de faculteit Sociale Wetenschappen is deze week in het zonnetje gezet. Afdelingshoofd Ceel Roozeboom ontving uit handen van decaan Werner Raub de erepenning van de faculteit, zijn medewerkers kregen een uitgebreide lunch in het Oude Tolhuys aangeboden. De erepenning is een bewijs van dank en waardering voor het begeleiden van het -inmiddels bijna voltooide - verhuisproject waar de faculteit de afgelopen jaren in verzeild was geraakt. Raub: “De penning wordt maar zelden uitgereikt en alleen aan mensen die blijk hebben gegeven van bijzondere betekenis voor en van uitzonderlijke loyaliteit aan de faculteit. Het is voor het eerst dat we de erepenning aan een afdeling uitreiken, maar hij is dik verdiend.” De faculteit is nu gehuisvest in het Langeveldgebouw en het Sjoerd Groenmangebouw.

Sociale Wetenschappen honoreert acht aanvragen vrouwelijke onderzoekers
Acht talentvolle vrouwelijke onderzoekers van de faculteit Sociale Wetenschappen krijgen een bedrag uit het FSW Aspasia-fonds. Met dit geld krijgen ze tijd om een aanvraag te schrijven voor een Veni-, Vidi-, of Vici-beurs, een ERC- of Marie-Curie-grant, of een andere persoonsgebonden subsidie. De faculteit investeert meer dan in het fonds zit, maar heeft besloten dit bedrag eenmalig te verhogen om de vrouwen een kans te bieden hun voorstel te schrijven. Het FSW Aspasia-fonds heeft een omvang van 150.000 euro. De acht aanvragen voor de ronde 2014 bedragen samen 116.642 euro. Eerder was al 76.500 toegekend. De vrouwen van wie we in de toekomst nog veel zullen horen zijn: Vera Toepoel, (doel: ERC Starting Grant en Vidi), Borja Martinovic, (ERC Starting Grant), Ineke Maas (ERC Advanced Grant), Zeena Harakeh (ERC Consolidator Grant en Vidi), Roos Hutteman (Veni), Esther Papies (ERC Starting Grant en Vidi), Joke Baas (ERC Consolidator Grant) en Loes Keijsers (ERC Starting en Vidi)

Geld voor toepassing antigrieppil
Henk Haagsman, hoogleraar Moleculaire Afweer bij de faculteit Diergeneeskunde, ontwikkelt een nieuwe grieppil gebaseerd op een humaan longeiwit. Experimenten in het laboratorium laten zien dat dit nieuwe middel potentieel gevaarlijke griepvirussen voor de mens zeer effectief onschadelijk maakt. Van technologiestichting STW krijgt Haagsman 150.000 euro om een praktisch demonstratiemodel van zijn pil te maken zodat die later wellicht commercieel gemaakt kan worden.

Prestigieuze Laukienprijs voor Marc Baldus
Scheikundige Marc Baldus ontving maandag 24 maart de Günther Laukien Prijs 2014 tijdens de 55th Experimental Nuclear Magnetic Resonance Conference in Boston, Massachusetts. Deze prijs is bedoeld voor wetenschappers die revolutionair nieuw NMR-onderzoek hebben verricht. Baldus' groep heeft recent nieuwe - op NMR gebaseerde methoden - ontwikkeld om biomoleculaire structuren in een cellulaire omgeving te bestuderen op atomair niveau. Baldus is de eerste Nederlander die deze prijs, die vanaf 1999 bestaat, in ontvangst mag nemen. Baldus is hoogleraar NMR Spectroscopie en hoofd van de NMR Spectroscopiegroep van het Bijvoet Centrum voor Biomoleculair Onderzoek van het departement Scheikunde.

    Floryne Buishand mag Nobelprijswinnaars ontmoeten
Floryne Buishand, promovenda bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren, is geselecteerd voor deelname aan de Nobel Laureate Meeting Physiology and Medicine 2014 in Lindau, Na een nationale voorselectie door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is Floryne door de Lindau Review Committee uit 20.000 inzendingen gekozen als één van de zeshonderd jonge onderzoekers die deze zomer zullen deelnemen aan de Nobel Laureate Meeting. Tijdens deze ontmoeting maken dertig Nobelprijswinnaars kennis met zeshonderd jonge wetenschappelijke talenten uit meer dan vijftig landen. Floryne Buishand doet onderzoek naar kankerstamcellen bij honden-insulinomen (kwaadaardige tumoren van de endocriene alvleesklier) en heeft daar onlangs een grant van de Morris Animal Foundation voor ontvangen.

De Haas wint Willem Duisenbergprijs
De Utrechtse econoom Ralph de Haas heeft afgelopen week de eerste Willem F. Duisenberg Fellowship Prize gewonnen. Deze prijs is bedoeld voor de meest talentvolle jonge onderzoeker op het gebied van toegepaste monetaire economie, macro-economie, financiële markten of openbare financiën. Precies de gebieden waarop de voormalig directeur van de Nederlandsche bank en van de Europese bank Wim Duisenberg actief was. De Haas krijgt een bedrag van 15.000 euro en een medaille. Verder mag hij een workshop organiseren op het NIAS om deskundigen rond een actueel thema bij elkaar te krijgen.

Madeleine de Cock Buning gaat adviseren over mediabeleid EU 
Madeleine de Cock Buning, hoogleraar Auteurs-, Communicatie- en Mediarecht aan de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie is benoemd tot vice-voorzitter van de in maart opgerichte European Regulators Group for Audiovisual Media Services (ERGA). In die functie adviseert zij de Europese Commissie op het gebied van Europees mediabeleid. Ook moet de groep de samenwerking tussen regelgevende instanties in de EU verbeteren en ervoor zorgen dat landen informatie met elkaar uitwisselen. Begin deze maand is de groep voor het eerst bijeen gekomen in Brussel. Deze vergadering werd bijgewoond door 27 vertegenwoordigers van de onafhankelijke nationale regelgevende instanties voor audiovisuele mediadiensten.

Scriptieprijs kerkgeschiedenis voor David de Boer
De Utrechtse alumnus David de Boer van de researchmaster Moderne Geschiedenis is de winnaar van de eerste scriptieprijs van de Vereniging voor Nederlandse Kerkgeschiedenis (VNK). Hij kreeg de prijs voor zijn scriptie Picking up the Pieces. Catholic Perceptions of Iconoclasm in the Netherlands, 1566-1672. De prijs, bestaande uit een oorkonde en een geldbedrag van 500 euro, werd zaterdag aan hem uitgereikt tijdens de voorjaarsbijeenkomst van de vereniging in Utrecht. Bovendien zal de scriptie in verkorte vorm worden opgenomen in het tijdschrift van de vereniging, het Tijdschrift voor Nederlandse Kerkgeschiedenis.

Harald Hendrix gaat naar Rome
De Utrechtse hoogleraar Italiaanse Taal en Cultuur Harald Hendrix wordt vanaf mei directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome (KNIR). Het Koninklijk Nederlands Instituut is het oudste en grootste van de Nederlandse Wetenschappelijke Instituten in het Buitenland (NWIB). Al ruim honderd jaar staat het KNIR voor hoogstaand onderzoek en interdisciplinair onderwijs in de geesteswetenschappen, waarbij het een brugfunctie vervult tussen de Nederlandse universiteiten, de stad Rome en de academische wereld in Italië. Het KNIR is onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en heeft de Universiteiten van Leiden, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en de Vrije Universiteit als vaste partners.

Esther Jansma wint C.S.S. Croneprijs
Dichter Esther Jansma (1958) heeft de C.S.S. Croneprijs gewonnen, een literaire oeuvreprijs van de stad Utrecht. De jury kent de prijs aan Jansma toe, omdat zij sinds haar debuut in 1988 een ‘groot oeuvre van een constant hoge kwaliteit’ heeft opgebouwd.

Esther Jansma is naast dichter ook archeologe. In 2007 werd ze benoemd tot bijzonder hoogleraar dendrochronologie aan de Universiteit Utrecht

De jury van de C.S.S. Croneprijs, in 2002 ingesteld door de Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU), bestond dit jaar uit journalist Jeroen Wielaert, oud-burgemeester van Utrecht Annie Brouwer-Korf en organisator bij literair theater Salon Saffier Marijke van Dorst.

In 1999 won ze de VSB-Poëzieprijs, de belangrijkste Nederlandse poëzieprijs, voor haar bundel Hier is de tijd. In 2006 won ze de Adriaan Roland Holstprijs.

Praemium Erasmianum Studieprijs voor twee Utrechtse wetenschappers
Taalkundige Marieke Schouwstra en psycholoog Peter Bos hebben van de Stichting Praemium Erasmianum een Studieprijs gekregen voor hun proefschriften.

De prijs bestaat uit een bedrag van 3000 euro en wordt jaarlijks uitgereikt aan vijf jonge onderzoekers in de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen. Schouwstra, die op dit moment een postdoc-positie aan de Universiteit van Edinburgh heeft, krijgt de prijs voor haar proefschrift Semantic Structures, Communicative Strategies and the Emergence of Language.

Peter Bos stelt in zijn cum laude beoordeelde proefschrift To Survive and Protect. Testosterone and the Neuroendocrinology of Human Social Behavior dat het menselijk brein, en het gedrag dat het voortbrengt, in belangrijke mate gevoelig is voor de effecten van testosteron.

 

Advertentie