Honoursstudenten publiceren eigen werk

Drie derdejaarsstudenten Geneeskunde is het gelukt om een artikel in een wetenschappelijk tijdschrift te publiceren. Het is slechts één van de vele prijzen, subsidies en opmerkelijke benoemingen van de afgelopen weken.

Honoursstudenten Geneeskunde publiceren eigen werk
Drie derdejaars geneeskundestudenten die het honoursprogramma volgen, zijn erin geslaagd om een eigen artikel te publiceren in het internationale tijdschrift Clinical Toxicology.  Soerajja Bhoelan, Carmen Stevering en Arthur van der Boog hebben samen met programmacoördinator Marcel van der Heyden 229 gevallen van bariumvergiftiging tussen 1945 en 2013 doorgespit en daar een artikel over geschreven.

De reviewers hadden volgens Marcel van der Heyden behoorlijk wat opmerkingen op de eerste twee versies van het manuscript. Toch hebben de studenten de redactie uiteindelijk kunnen overtuigen.

Leonard Rutgers krijgt geld voor Diaspora-onderzoek
Zes onderzoekersteams hebben samen 4,4 miljoen euro gekregen van NWO omdat hun project behoort tot het beste binnen de geesteswetenschappen. Daar zit ook het project bij van historicus Leonard Rutgers. In dit project gaan historici en archeologen de factoren onderzoeken die hebben geleid tot de maatschappelijke assimilatie dan wel segregatie van de joodse gemeenschappen in Italië, Egypte en Irak tijdens de historisch cruciale overgangsperiode van de klassieke Oudheid naar de vroege Middeleeuwen.

UU promovendus wint Christiaan Huygensprijs
Bart Jansen (1984) heeft met zijn onderzoek waarop hij vorig jaar promoveerde aan de Universiteit Utrecht de Christiaan Huygens wetenschapsprijs op het gebied van informatie en communicatietechnologie.

Hij krijgt de prijs voor zijn proefschrift The Power of Data Reduction: Kernels for Fundamental Graph Problems.

Jansen bedacht ‘reductieregels’ om complexe computerberekeningen te vereenvoudigen. Hierdoor kunnen deze veel sneller en toch gegarandeerd exact worden opgelost. Reductieregels worden breed toegepast, uiteenlopend van de berekening van de optimale route van de pakketbezorgdienst tot het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen.

De voormalig student Informatica van de UU  kreeg op woensdag 25 juni een beeldje en 10.000 euro uit handen van onderwijsminister Jet Bussemaker. In totaal waren 33 kandidaten genomineerd.

Internationaliseringsbijdrage voor Oscar Gelderblom
De Utrechtse historicus Oscar Gelderblom is één van de zeven onderzoekers die geld in de wacht heeft gesleept om samen met buitenlandse wetenschappers een onderwerp aan te pakken. Gelderblom doet onderzoek naar de organisatie van het bedrijfsleven in het vroege moderne Europa. NWO heeft voor de zeven onderzoekers een bedrag van 300.000 euro ter beschikking gesteld.

Vijf jonge onderzoekers krijgen talentenbeurs
Vijf Utrechtse onderzoekers horen bij een groep van 35 jonge wetenschappers binnen het vakgebied van de gedrags- en maatschappijwetenschappen die een talentenbeurs van NWO krijgen. Zij krijgen samen 5,3 miljoen euro. Er waren 132 aanvragen gedaan.

De Utrechtse talenten zijn:
Myrthel Dogge van Sociale & Organisatiepsychologie van de faculteit Sociale Wetenschappen met een onderzoek waarbij ze kijkt naar het verschil in reactie van mensen op daden die ze zelf veroorzaken in vergelijk met externe invloeden.

Hidde van Overvest van Bestuurs- & Organisatiewetenschap van de Rebofaculteit onderzoekt de rol van Europese leiders tijdens de economische crisis.

Toon Meelen van Innovatiestudies bij de faculteit Geowetenschappen bekijkt de geografische ontwikkeling van het elektrische voertuig in Nederland, als voorbeeld van een duurzame innovatie.

Ook bij Geowetenschappen zit Marianne de Beer die een onderzoek gaat doen naar de groei van kleine ondernemingen in stadse woonwijken.

Sara ten Brinke tenslotte doet een cultureel antropologisch onderzoek naar burgerschap in Timor.

Move krijgt Groeicertificaat van koning en koningin
De Utrechtse stichting Move heeft 26 juni het Oranje Fonds Groeicertificaat ontvangen uit handen van koning Willem Alexander en koningin Máxima.

Ze kreeg dit omdat ze deel uitmaken van een Groeiprogramma van het Oranje Fonds.

Het programma biedt sociale pioniers een netwerk en een intensief training- en coachprogramma om hun lokaal succesvolle sociale initiatieven uit te breiden naar andere locaties in het land.

Move startte in 2012 met kortlopende projecten waarbij Utrechtse studenten kennismaken met jongeren in achterstandswijken. Dankzij het groeifonds zit Move nu op vijftig projecten en in vier steden: Amsterdam, Rotterdam, Delft, Leiden en Utrecht.

Máximacentrum blij met bèta’s
Bètadecaan Gerrit van Meer overhandigde 23 juni een cheque van 7200 euro aan het prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie.

Het geld was deels afkomstig van medewerkers van zijn faculteit. Die konden er eind vorig jaar tijdens de facultaire kerstmarkt voor kiezen om geen kerstpakket te ontvangen, maar een geldbedrag over te maken naar een goed doel.

De actie leverde 2000 euro op. Dit bedrag werd door het faculteitsbestuur aangevuld

Studenten UCU kiezen Margot Koster als Teacher of the Year
Studenten van het University College Utrecht hebben docent Biologie Margot Koster verkozen tot Teacher of the Year. Koster doceert biotechnologie aan het University College. De studenten zijn vooral te spreken over de interactieve aanpak van de docente en de oprechte geïnteresseerdheid in alle studenten.

Mark Bovens benoemd tot lid van het genootschap KHMW
Hoogleraar Bestuurskunde Mark Bovens van het USBO is benoemd tot lid van de KHMW. De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, opgericht in 1752, is het oudste geleerde genootschap van Nederland.

Het doel van de maatschappij is 'De wetenschap bevorderen en een brug slaan tussen wetenschap en samenleving'. De in Haarlem gevestigde KHMW heeft een aantal fondsen, bekroont talentvolle wetenschappers en participeert in een organisatie als de Nationale Denktank. De KNHW kent ‘directeuren’, dat zijn mensen die geld doneren en in de wetenschap geïnteresseerd zijn.

Daarnaast is er een groep van wetenschappelijke leden, die geven geen geld, maar zijn verantwoordelijk voor de wetenschappelijke activiteiten van de Maatschappij. Bovens is nu tot dit illustere gezelschap van 350 leden toegetreden.

Advertentie