Prijs voor ontwerp P+R De Uithof

Niet alleen wetenschappers en studenten vallen in de prijzen. Deze keer kreeg bijvoorbeeld het ontwerp van de P+R De Uithof een award. Daarnaast schouderklopjes voor de mediëvist Ingrid Biesheuvel die de eerste Komrijprijs won en celbioloog Harry Heijnen voor zijn Descartes-Huygensprijs. En natuurlijk viel ook het UMCU weer in de prijzen. Hiep hiep … Hoera!

P+R De Uithof wint prijs
Het 3D-ontwerp van  P+R De Uithof heeft de Tekla Global BIM Award 2012  gewonnen in de categorie beton! De parkeervoorziening komt tegenover sportcentrum Olympos. Een zijde van het gebouw wordt een prachtige klimmuur. De internationale jury was ervan onder de indruk dat het gehele ontwerp  (beton, wapening, staalconstructies, hekwerk, trappen en klimwanden)  volledig in 3D is gemodelleerd. Het ontwerp van P+R De Uithof (gemaakt door de architectencombinatie KCAP en Studio SK) kent nauwelijks rechte stukken, waardoor het extra lastig is om alle betonelementen passend te  maken. De prijs bestaat uit een promotiepakket met een diploma, kristallen bokaal en perspublicaties.

Mark Bovens in WRR
Zijn vakgebied is publieke verantwoording, democratie, rechtsstaat en burgerschap in de informatiemaatschappij, politiek vertrouwen en succes en falen van beleid. De benoeming van de Utrechtse hoogleraar Mark Bovens tot lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid vanaf 1 januari is dan ook heel passend. Bovens is actief betrokken bij het Kennisinstituut van de Open Samenleving, dat zich bezighoudt met onderzoek naar instituties.

Onderzoek naar vroegmoderne romans
Verhalende teksten uit de Middeleeuwen in de vijftiende en zestiende eeuw. Dat is het onderzoeksgebied van Bart Besamusca uit Utrecht en Frank Willaert van de Universiteit Antwerpen. Zij hebben een subsidie gekregen van onderzoeksorganisatie NWO en het Vlaamse Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Met de subsidie kunnen twee postdocs aan de slag. Het project is één van de drie gehonoreerde voorstellen in de tweede ronde van het subsidieprogramma dat FWO en NWO opgezet hebben om de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland op het terrein van de geesteswetenschappen te bevorderen.

Eerste Komrij-prijs voor Ingrid Biesheuvel
Ingrid Biesheuvel, onderzoeksmedewerker van universiteitshoogleraar Frits van Oostrom, heeft de allereerste Gerrit Komrij-prijs in de wacht gesleept voor haar boek De ridders van de Ronde Tafel. De prijs is ingesteld door Neder-L, elektronisch tijdschrift voor de neerlandistiek, ter ere van de dit jaar overleden literator Gerrit Komrij. De prijs gaat naar degene die oudere literatuur het best gepopulariseerd heeft. De initiatiefnemers hebben tot hun spijt geen budget om een geldbedrag aan de prijs te verbinden, maar reiken wel een “spuuglelijke bokaal” uit. De jury over De ridders van de Ronde Tafel: “Het boek geeft de moderne lezer kans om te duiken in de wereld van koning Artur. De vertalingen van de belangrijkste Middelnederlandse Artur-verhalen zijn én wetenschappelijk verantwoord én ze lezen als een moderne roman."

Prijzen voor UUMUN en UCU in Cambridge
Tijdens de Cambridge University International Model United Nations 2012 heeft de delegatie van de Utrecht University Model United Nations (UUMUN) uitzonderlijk goed gepresteerd. Niet alleen maakte UUMUN indruk met de rode universiteitskleding; het team wist maar liefst 12 prijzen binnen te slepen, het hoogste aantal dat ooit door UUMUN werd gewonnen in Cambridge. Ook in Cambridge wist een debatteam van het University College Utrecht tot de halve finale door te dringen van het prestigieuze Cambridge debating tournament. Vivian van Weperen en Karl Yannick Heimann deden het uitstekend in de categorie ‘English as a Second Language’ (ESL).

SIFE maakt kans op vrijwilligersprijs
Studentenorganisatie SIFE Utrecht, een van de nieuwe bewoners van The Office, maakt op donderdag 20 december kans uitgeroepen te worden tot Vrijwilligersorganisatie van het Jaar in de stad Utrecht. Het is de tiende keer dat deze prijs wordt uitgereikt. Behalve SIFE zijn ook  Diny’s Diner,  de Logeeropvang van HandjeHelpen,  Repair Café Utrecht, Stichting Vrienden Voedselbank Leidsche Rijn en Stichting Wegloophuis Utrecht genomineerd.

Docentprijzen bij Psychologie
De opleiding Psychologie heeft de Docent van het Jaar-prijzen en de Maarten M.J. van Son-prijs uitgereikt. Esther van de Berg kreeg de prijs van psychologietalentprijs, de docent van het jaar was Martine van Zandvoort. De Maarten J.M. van Son-prijs is bestemd voor de docent die het meest heeft bijgedragen aan de kwaliteit van en waardering voor het onderwijs van psychologie en gaat dit jaar naar Yolanda van Beek. Zij is afdelingsvoorzitter van Kinder- en Jeugdpsychologie. Van Beek wordt geprezen voor haar brede inzetbaarheid en haar oog voor het belang van het curriculum als geheel.

Lisanne Heemskerk wint Cheetah Challenge
Lisanne Heemskerk, afgestudeerd aan de faculteit Geowetenschappen, heeft met haar masterscriptie de Cheetah Challenge gewonnen. Dit is een scriptiewedstrijd met als thema internationale samenwerking, bedoeld voor masterstudenten en jonge onderzoekers. Er wordt gezocht naar ‘cheetahs’ die goede ideeën en nieuwe inzichten hebben op het gebied van ‘development, equity en citizenship’. Heemskerk schreef de scriptie  ‘How responsible is responsible business?’, waarin Nederlandse landbouwbedrijven in Kenia centraal staan. In het onderzoek wordt gekeken in hoeverre bedrijven bezig zijn met verantwoord ondernemen en wat hun motivatie daarvoor is. Lisanne laat in haar scriptie zien dat verantwoord ondernemen zich vooral richt op de arbeidsomstandigheden van werknemers. De jury beoordeelde de scriptie van Lisanne Heemskerk als een prima geschreven onderzoek, met goede analyses. Ze won een geldbedrag van 1000 euro en een publicatie in een boek van de Prins Claus Leerstoel dat in het voorjaar zal worden uitgebracht. Lisanne was uitgenodigd voor de Prins Claus Leerstoel-bijeenkomst op Paleis Noordeinde. Tijdens het diner zat ze naast prinses Máxima aan tafel. 

Prijs voor streven naar meer vrouwelijke hoogleraren
Els Goulmy en Wim van Saarloos ontvingen de Elisabeth Steyn Parvé-prijs voor hun landelijk initiatief ‘20 in 2020’. Met dit initiatief willen zij bewerkstellingen dat in 2020 de wetenschappelijke top voor 20 procent uit vrouwen bestaat. De prijs is ingesteld door het UMC Utrecht. Els Goulmy is emeritus hoogleraar aan het LUMC en oud-voorzitter van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren. Wim van Saarloos is directeur van de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie. Excellente vrouwen wordt binnen ‘20 in 2020’  een carrièrepad aangeboden dat in tien jaar naar een hoogleraarschap leidt.

Jolle Kirpesteijn benoemd tot founding fellow
Hoogleraar Jolle Kirpensteijn van de faculteit Diergeneeskunde is als eerste en tot nu toe enige in Europa, benoemd door de American College of Veterinary Surgeons  tot Founding Fellow in Surgical Oncology. Fellows moeten een jaar lang een extra training hebben gehad op het gebied van de chirurgische oncologie aan een erkend instituut. Met de benoeming van Kirpensteijn is de mogelijkheid ontstaan om in Utrecht een fellow op te mogen leiden.

UMC Utrecht is beste werkgever in de zorg
Het UMC Utrecht is opnieuw geprezen als beste werkgever in de categorie Gezondheidszorg. Het was al de derde keer dat het UMCU deze award in ontvangst mag nemen. De prijs is gebaseerd op het jaarlijkse medewerkerstevredenheidsonderzoek van het magazine Incompany 200. Met een gemiddelde van 7,07 presteert het UMC Utrecht het best. Het zakenblad Incompany 200 onderzoekt jaarlijks hoe tevreden werknemers zijn over hun werkgever. In dit onafhankelijke onderzoek wordt ongeveer 6500 respondenten online en anoniem gevraagd hun eigen werkgever te beoordelen naar functie-inhoud, arbeidsvoorwaarden, carrièreperspectief en cultuur. Het gaat om respondenten die werken bij werkgevers met minimaal duizend werknemers. De Universiteit Utrecht scoort in de categorie 'Onderwijsinstelling' een derde plaats, na de Erasmusuniversiteit en de Universiteit van Tilburg.

Descartes-Huygensprijs  2012 voor Harry Heijnen
Graça Raposo en Harry Heijnen ontvangen op maandag 28 januari 2013 de Descartes-Huygensprijs. Zij krijgen de prijs voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking. De prijs, een geldbedrag van 23.000 euro voor elke laureaat, is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk. Celbioloog Harry Heijnen (Universitair Medisch Centrum Utrecht, Nederland) is sinds jaar en dag een internationaal gerespecteerd expert op het gebied van beeldvormend onderzoek naar intracellulair verkeer, endocytose en biogenese van organellen. Hij werkt hierin samen met topwetenschappers uit binnen- en buitenland, waaronder Graça Raposo en andere Franse onderzoekers. Graça Raposo (Centre National de la Recherche Scientifique, Frankrijk) is een internationaal gerenommeerd wetenschapper op het gebied van de exosomen, de kleine blaasjes die een belangrijke rol spelen in de communicatie tussen cellen door overdracht van eiwitten. Zij heeft sterke banden met diverse Nederlandse onderzoeksinstellingen, resulterend in zowel een aanzienlijk aantal gezamenlijke publicaties in internationale toptijdschriften als in haar betrokkenheid bij het PhD-programma Biomembranen van de Universiteit Utrecht.

Advertentie