Van debatteren tot paintballen bij Unitasquiz

Body: 

Het grote kennisspel van Unitas S.R, in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek, vond gisteren plaats. Het weer was er wel naar, om de hele dag in de UB in De Uithof te zitten. Tien teams streden daar om 500 euro én de eeuwige roem. De vijfkoppige groepen zetten zich aan een druk programma: van essayschrijven, tentamens maken, debatten tot het slaan op de Kop van Jut. DUB liep mee.


Het grote kennisspel van Unitas S.R, in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek, vond gisteren plaats. Het weer was er wel naar, om de hele dag in de UB in De Uithof te zitten. Tien teams streden daar om 500 euro én de eeuwige roem. De vijfkoppige groepen zetten zich aan een druk programma: van essayschrijven, tentamens maken, debatten tot het slaan op de Kop van Jut. DUB liep mee.


Rik Reinink, één van de organisatoren van Unitas, instrueert de teams in de Boothzaal van de UB. De tien vijfkoppige teams gaan van 10 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds proberen het spel te winnen door allerlei uitdagingen aan te gaan. Elke groep krijgt een eigen tijdschema en krijgt een ruimte toegewezen om aan de opdrachten te werken. Eigenlijk zou het spel tot 10 uur ’s avonds hebben geduurd, maar dat bleek een te grote opgave.


Eén van de teams bestaat uit een groep studenten van Unitas. Fenna, Natalja, Renée, Wesley en Olaf zijn een hechte club. Ze studeren allemaal wat anders, wat handig is omdat de vragen uit alle hoeken van de universiteit komen. Van pedagogiek tot farmacie, het is aanwezig. Ze hebben alleen geen echte alfa in hun midden.

Ze bespeken de tactiek: wie gaat wat doen. “Fijn dat we pas om zes uur debat hebben”, zegt Fenna, “Sommigen hebben dat nu al, wij kunnen ons veel beter voorbereiden.”

De essayvragen worden verdeeld. Pedagogiek student Renée is enthousiast als ze een vraag hoort over een onderwerp waar ze veel van weet. “Daar heb ik nog een heel boek over moeten lezen.”


Na een half uurtje aan de essayvragen gezeten te hebben, is het tijd voor het grote tentamen. De vijf Unitariërs weten niet weten wat hen te wachten staat als ze naar een heldere ruimte met een grote tafel worden geleid. Een pak papier volgt. De vragen zijn speciaal voor deze dag gemaakt, door docenten van de UU.

En dan is het even slikken. Filosofie? Geschiedenis? Help! Eerst maar beginnen aan de vragen waar iedereen zijn ei wél bij kwijt kan. Overleggen mag en er wordt veel gebrainstormd. “Ohh ik ben dit allemaal vergeten”, zegt Fenna, maar uiteindelijk vult ze aardig wat in.

Een uur is niet lang en voor ze het weten hebben de teamleden nog maar twee minuten de tijd. Op het allerlaatste moment ontdekt Olaf dat veel vragen uit zijn vakgebied bij Wesley liggen. De frustratie is groot.


 Het is tijd voor een onderdeel waarin de teams rechtstreeks met elkaar worden geconfronteerd: de pubquiz. “Helaas niet met bier, dus jullie moeten het met jullie hersenen doen”, grapt de presentator. De eerste ronde gaat over filmquotes, waarbij de goede filmtitel genoteerd moet worden. Bij de eerste quote, steekt een meisje enthousiast haar hand op. Haar teamgenoten kunnen haar nog net tegenhouden. Bijna had ze het antwoord geroepen, terwijl het antwoord aan het papier moet worden toevertrouwd. Na een paar minuten zijn de eerste zuchten al in de zaal te horen.

Rondes die volgen zijn: ‘dit was het nieuws’, ‘raad de plaat’, ‘sport & entertainment’ en ‘algemene kennis & instinkers’. Eenmaal bij sport & entertainment aangekomen, zegt de presentator: “Sport hebben we natuurlijk voor de jongens gekozen en entertainment voor de meisjes.” Boegeroep en gelach uit de zaal.


Tijd voor een debat. Team ‘www’ tegen team ‘Fabergé’. Drie alumni van Unitas beoordelen de discussie. Eerst zal het drie tegen drie zijn en daarna één tegn één. De eerste stelling luidt:  ‘Alles is binnenkort op internet te vinden; bibliotheken zijn geldverspilling. De universiteits- en gemeentelijke bibliotheken kunnen over vijf jaar gesloten worden.’ De ‘www’ers’ zijn tegen en de jongens van ‘Fabergé’ voor. De tweede stelling: “Er moet een parkeerplek komen onder het Lucas Bolwerk.” Hier zijn de meningen omgedraaid.

Psychologiestudent Ellen van de www-groep doet niet mee aan het debat. “Maar ik vind het wel spannend hoor. We hebben heel erg weinig tijd gehad om ons voor te bereiden, maar 1,5 uur eigenlijk. Sommigen hadden nog een echt tentamen en we moesten ook andere opdrachten doen.

Toch zijn de teams goed voorbereid en de argumenten vliegen over en weer. De paar minuten die ze hebben, worden ten volle benut. Uiteindelijk komt de jury eruit . ‘Www krijgt zeven punten en Fabergé zes.


De teams mogen ook een keer op ‘De kop van Jut’ slaan en met een paintbalgeweer op een stuk zeil schieten. Bij de ingang van de UB staat Jut en het apparaat trekt aardig wat bekijks. Achter de UB hangt een dik, zwart zeil, waar verschillende attributen aanhangen. Zo kan je met het paintbalgeweer een knuffeleend raken of een grijs afwasteiltje.

Een rillende Mark coördineert het paintballen. “Eigenlijk zouden we een speurtocht door de universiteit doen, maar de dag is ingekort. Toen hebben we deze spellen bedacht. Het is heel erg leuk, alleen is het wel erg koud.” Terwijl de lucht steeds grijzer wordt en de eerste spatten regen neerdalen, is het tijd voor team ‘www’ en ‘Faberge’ om los te gaan met het geweer.

Als de w’tjes aan het schieten zijn, komt er een security busje van de universiteit aanrijden. De twee mannen vragen zich af of het wel veilig is, dat schieten. Ze zijn bang dat ze langsrijdende auto’s beschadigen. “Weet de universiteit hier wel van?”, wordt er gevraagd. Na wat verwarring, uitleg en een telefoontje is het goed. Er mag gewoon geschoten worden. Opgeluchte blikken bij de organisatie.


Een ander menu-onderdeel van de Unitasquiz is het geven van een presentatie. Eén persoon uit de groep moet het doen, en bij de gemengde Unitasgroep is dat Fenna. In een kamertje in de UB geeft ze voor drie juryleden een presentatie over vergrijzing. Met een powerpoint en gegevens van het CBS, praat ze over de kosten in de gezondheidszorg. Als ze op de gang staat te wachten op de uitslag, is ze wat onzeker. “Ik was te snel hè?” Als ze weer naar binnen mag, hebben de juryleden hun oordeel geveld. Ze vragen zich af of Fenna wel goed genoeg in de materie zat, op het einde zwakte het wat af. De manier van kijken, vinden ze wel goed en ze stond er goed bij. Het eindoordeel: een zes.

 


Het was een pittige dag. Een paar teams moeten nog presenteren en debatteren. "Gingen we nu maar eten en niet pas om zeven uur. Het duurt allemaal wel lang", klinkt het bij de 'www'ers'. Je merkt dat de teams vermoeid beginnen te raken, de laatste loodjes zijn het zwaarst.

Fenna oogt wat meer ontspannen na haar presentatie. Nu alleen nog debatteren, maar daar hebben ze alle vertrouwen in, met groepsgenoot Wesley als leading man.

De meeste teams hebben ondertussen hun essays bijna af, wat ook meer rust brengt. Eigenlijk is iedereen het er wel over eens. Het was erg zwaar vandaag, regelmatig moeilijker dan verwacht. Maar het was ook uitdagend en, niet geheel onbelangrijk, heel erg gezellig. 

En de winnaar is…

Die is er helaas nog niet. Tot zeven uur werd er nog flink gedebatteerd, gepresenteerd en geschreven aan essays. Er is veel nakijkwerk, daar heeft de organisatie even de tijd voor nodig. Op 6 juni komt het verlossende woord. DUB zal uiteraard de uitslag nog doorgeven.

Facebook Twitter Whatsapp Mail