‘Mogelijk grootschalig dna-onderzoek serieverkrachter’

Het Openbaar Ministerie in Utrecht onderzoekt de mogelijkheid van een dna-verwantschapsonderzoek naar de Utrechtse serieverkrachter. Dat meldt het AD/Utrechtse Nieuwsblad vrijdag.

De Utrechtse serieverkrachter was in 1995, 1996 en 2001 verantwoordelijk voor zes verkrachtingen en twaalf pogingen daartoe in de omgeving van De Uithof, aan de oostkant van de stad Utrecht. De man werd nooit gepakt.

Volgens het AD moet het Nederlands Forensisch Instituut nu beoordelen of het dna-materiaal van de man geschikt is voor het verrichten van een verwantschapsonderzoek. Op dit moment vindt in Noord-Nederland een dergelijke zoektocht plaats naar familieleden van de moordenaar van Marianne Vaatstra. Meer dan 8000 mannen zijn gevraagd vrijwillig dna-materiaal te verstrekken.

In 1999 vond er al een dna-onderzoek plaats onder mannen die waren gehoord in de zaak rondom de Utrechtse serieverkrachter. In latere jaren was er vaker discussie over de vraag of er grootschaliger onderzoek wenselijk was. 

Volgens het AD moet het college van procureurs-generaal uiteindelijk bepalen of een verwantschapsonderzoek technisch en juridisch haalbaar en wenselijk is.

Advertentie