André Mischke is universitair hoofddocent bij het departement Natuur- en Sterrenkunde.

André Mischke (UU) bij winnaars Europese innovatiebeurzen

Body: 

Opnieuw sleept Nederland opvallend veel Europees onderzoeksgeld in de wacht. Maar liefst vijf wetenschappers, waaronder de Utrechtse natuurkundige André Mischke, krijgen een beurs.

Opnieuw sleept Nederland opvallend veel Europees onderzoeksgeld in de wacht. Maar liefst vijf wetenschappers, waaronder de Utrechtse natuurkundige André Mischke, krijgen een beurs om het fundamentele onderzoek dat ze doen om te zetten in praktische toepassingen.

De zogeheten ‘proof of concept’-beurzen zijn bedoeld voor wetenschappers die al Europese subsidie ontvingen en die ideeën hebben voor nieuwe commerciële of maatschappelijke toepassingen. De beurzen, die maximaal 150.000 euro bedragen, kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om patenten aan te vragen of om een bedrijf op te zetten.

Nederland heeft vandaag meer van deze beurzen binnengehaald dan enig ander land: vijf van de 34. Duitsland en Groot-Brittannië volgen met vier beurzen. In september werd het eerste deel van de beurzen toegekend, toen scoorde Nederland met zes van de 33 beurzen ook al het best.

De competitie is flink: in totaal dienden 293 wetenschappers een voorstel in, meer dan twee keer zoveel als in 2012.

In dit overzicht staan alle 67 projecten die een beurs hebben ontvangen. Mischke (UU) leidt een project met de naam "High sensitivity Mammography with a new generation of silicon pixel sensors". De natuurkundige werkt daarbij samen met het Image Sciences Institute van het UMC Utrecht.

Facebook Twitter Whatsapp Mail