Casa Confetti: Bewoners doodsbang voor herhaling

De steekpartij gebeurde op zaterdagavond 26 augustus. Het slachtoffer, een jongen uit Breda, was op een feestje van een vriendin in Casa Confetti. Toen ze van het dakterras terug waren in haar kamer werd hij in zijn nek en hoofd gestoken. In het Algemeen Dagblad vertelt hij: “Ik stond in de keuken even te bellen, de voordeur stond nog open. Opeens voelde ik wat prikken, maar ik dacht dat iemand tegen me aanstootte. Tot het echt pijn ging doen. Ik voelde het bloed uit de wonden stromen en het kwam ook uit mijn neus en mond. De dader bleef als vastgenageld in de deuropening staan, zijn ogen waren zwart, hij was duidelijk in de war.” 

Voorarrest
De verdachte zit op dit moment in voorarrest, dat eind vorige week verlengd is tot veertien dagen. Dit tot opluchting van zijn medebewoners die allen uit angst alleen anoniem willen regearen. Zij vreesden dat de verdachte na zijn arrestatie snel weer thuis zou zijn. Dit gebeurde twee weken eerder namelijk wel: de politie had de verdachte met veel bombarie uit huis gehaald en drie dagen daarna was de jongen weer terug.

Volgens de bewoners gebruikte de politie toen een stormram en politiehonden om de woning van de verdachte binnen te komen, nadat hij had gedreigd een bloedbad op zijn school aan te richten. Hij was daar net vanaf gestuurd. Volgens de bewoner was de jongen drie dagen laten gewoon weer terug. 

De jongen lijkt psychotisch, denken de bewoners. “Hij vertoont vreemd gedrag, soms is hij heel helder, dan weer is hij erg verward en heeft hij het over mensen die hem achtervolgen. Toen de politie hem na de steekpartij twee weken geleden uit zijn kamer haalde, zat hij gewoon te gamen, alsof er niks gebeurd was.”

Gedwongen opname
Een aantal bewoners is een jaar geleden al naar huisbaas SSH gestapt, omdat de verdachte gewelddadig gedrag vertoonde, zoals het slaan en bespugen van medebewoners. “Daar schijnt wel een dossier te zijn aangelegd, maar ik heb geen goed beeld van wat daarmee is gedaan”, zegt één van hen. “Toen hij na zijn eerste arrestatie weer in huis rondliep, hebben we meteen een gesprek met SSH gepland. Helaas was de steekpartij voor dat gesprek.” 

Muriel Levering, manager van het verhuurteam van Casa Confetti, zegt dat de SSH inderdaad wist van de psychische problematiek van de student. Samen met politie en hulpverlening is geprobeerd om de huurder goede ondersteuning te bieden. “Maar dit incident hebben wij uiteraard niet kunnen voorzien.” 

Onder bewoners van Casa Confetti heerst het beeld dat de studentenhuisvester te weinig actie heeft ondernomen. “Ik denk ook dat er steken zijn laten vallen, maar ik wil wel benadrukken dat de SSH aandacht heeft voor deze kwestie", zeggen ze. "Ze hebben eerder bijvoorbeeld het buurtteam ingeschakeld. Ik heb het idee dat de SSH tegen een muur van regels oploopt, en dat de politie en de hulpverlening pas in actie komen als het echt uit de hand loopt.” 

Iemand gedwongen laten opnemen in een zorginstelling omdat hij of zij een gevaar vormt voor zichzelf of een ander, is niet gemakkelijk, benadrukt een woordvoerder van Altrecht, een psychiatrische kliniek in Utrecht. Die beslissing ligt bij een rechter nadat er aangifte is gedaan bij de politie. Bij problematiek zoals een psychose moet de familie toestemming geven, of regelt de officier van justitie dat. “Vaak zijn mensen met een psychose zich er niet van bewust hoe ziek ze zijn.” 

Onduidelijkheid
Ondertussen heerst er veel onduidelijkheid bij de bewoners van Casa Confetti over de eventuele terugkeer van de verdachte. De SSH benadrukt dat ze “er alles aan doet om te voorkomen dat deze huurder weer terugkeert in het complex.” Volgens Muriel Levering kan elke verhuurder een huurcontact laten ontbinden via een juridische procedure.

Een terugkeer is voor veel bewoners in ieder geval een “onmogelijke optie”. Op Facebook reageren de leden geschokt en bang. Er wordt druk gepraat over de beveiliging van het pand, en de bewoners speculeren over de aansprakelijkheid van de SSH, de politie en de hulpverlening. Er heerst een enorme angst onder de bewoners. “Ik zou mijn eigen huis niet meer in durven als hij hier morgen weer op de stoep zou staan.”

Advertentie