D66: Maak tweede studie voor docenten goedkoper

Docenten die nog een lerarenopleiding willen volgen, zouden daar geen duizenden euro’s voor moeten betalen, vindt D66. Met een tweede studie op zak kunnen ze immers ook lesgeven in andere vakken.

Docenten hebben al een diploma in het hoger onderwijs en moeten daardoor duizenden euro’s op tafel leggen als ze een tweede lerarenopleiding willen volgen. D66-kamerlid Paul van Meenen wil daar iets aan doen. Als de overheid eist dat docenten hun kennis bijspijkeren moet ze geen financiële blokkades opwerpen, meldt hij aan het ANP.

Van Meenen wil zijn plan betalen met het potje van twintig miljoen euro dat in het regeerakkoord gereserveerd is voor de negatieve effecten van het hoge collegegeld voor tweede studies. De helft van dit geld is al uitgegeven aan dubbelstudenten. Zij mogen beide opleidingen tegen het lage collegegeld afmaken. Met de andere helft denkt Van Meenen dat 1500 docenten een tweede masteropleiding kunnen volgen.

De onderwijsbegroting wordt morgen in de Tweede Kamer behandeld. D66 wil eigenlijk het hoge tarief voor alle tweede studies afschaffen, maar daar krijgt de partij waarschijnlijk geen meerderheid voor. 

Advertentie