Onderscheiding van de burgemeester

DUB-videomaker Joppe van Gent redde zwangere vrouw uit water

Joppe van Gent ontvangt onderscheiding van burgemeester Dijksma. Foto: Gemeente Utrecht
Joppe van Gent ontvangt onderscheiding van burgemeester Dijksma. Foto: Gemeente Utrecht

Het is een koude dag midden januari, toen Joppe van Gent over het Zandpad fietste en in de berm een fiets zag liggen. Toen hij afstapte, zag hij ook een jas in het water liggen. 

“Ik dacht meteen: er klopt iets niet”, vertelt Joppe aan de telefoon. “Ik schrok heel erg. Ik zag nog een andere vrouw in de berm staan, maar er was geen tijd om te overleggen. Ik wist dat ik het water in moest. Ik riep tegen haar dat ze 112 moest bellen, heb al mijn kleding uitgetrokken en sprong de sloot in.”

Opwarmen
In het water dreef een vrouw op haar rug. “Eerst lukte het mij alleen om haar voor de helft uit het water te trekken. Gelukkig stopte een andere fietser, met wie ik de vrouw helemaal uit het water heb getild. Ik dacht eerst dat ze dood was, maar ze leefde gelukkig nog. Ze begon na een tijdje te kermen en wat te brabbelen.”

De man die hielp, bleek arts te zijn. De politie was toevallig in de buurt en ook de ambulance kwam er snel aan. “Ik kon in de politieauto even opwarmen. Daarna ben ik meegegaan naar het politiebureau, waar ik kon douchen en ik heb er mijn verhaal verteld.” Achteraf blijkt dat de vrouw zwanger was. 

Verrassing
De reddingsactie levert Joppe, zo’n twee maanden later op donderdag 7 maart, een onderscheiding op van de Koninklijke Maatschappij tot Redding der Drenkelingen (KMRD). Voor Joppe voelt de hele gebeurtenis alweer even geleden. Het is daarom voor hem ook wat gek om opeens in het middelpunt te staan. 

Bij de ceremonie was burgemeester Sharon Dijksma aanwezig, een vertegenwoordiger van de KMRD en de politieagenten, die bij de reddingsactie waren. De onderscheiding moest een verrassing zijn, maar zijn vriend verklapte het per ongeluk, vlak voordat ze samen het gemeentehuis inliepen. “Hij wist niet dat het een verrassing was”, zegt Joppe lachend. “Maar doordat ik het vooraf wist, kon ik het wel allemaal beter verwerken.” 

Tijdens de ceremonie werd er stilgestaan bij de gebeurtenis, waarna Joppe de zilveren medaille van de KMRD kreeg. De Koninklijke Maatschappij tot Redding der Drenkelingen werd in 1767 opgericht en bekroont mensen die iemand hebben gered van de verdrinkingsdood.

Held in het kwadraat
Burgemeester Dijksma zegt in een persbericht:  “Toen Joppe iemand in het water zag liggen, bedacht hij zich geen moment. Hij belde de hulpdiensten, gooide zijn kleren uit en sprong in het ijskoude water om de vrouw te redden. En niet alleen haar. Want later bleek dat zij op dat moment 22 weken zwanger was. Die dag heeft Joppe dus niet één, maar twee levens gered. Een held in het kwadraat.”

Joppe vindt het “een grote eer” dat hij een onderscheiding heeft gekregen. “Je maakt zoiets mee en gaat daarna verder met je dag. Het voelt onwerkelijk om het weer met veel mensen erover te hebben en opeens bij de burgemeester te zitten”, zegt hij. 

Hij benadrukt dat hij het niet in z’n eentje heeft gedaan. “Ik heb het gezien en ben in het water gesprongen, maar meer mensen hebben geholpen en hun steentje bijgedragen.”

Joppe van Gent is sinds een jaar freelance-videomaker bij DUB. Hij ondervraagt UU-studenten voor de camera het hemd van het lijf over allerlei studenten- en onderwijszaken. Joppe studeerde Philosophy, Politics and Economics (PPE)en doet op dit moment een master Geschiedenis aan de UU. 

Advertentie