Universiteit na zware kritiek overstag

Groningse beurspromovendi krijgen alsnog inflatiecorrectie


Beurspromovendi hebben minder goede arbeidsvoorwaarden dan ‘gewone’ promovendi die onder de cao vallen. Om dat enigszins te compenseren staat in hun contract met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dat hun beurzen jaarlijks worden aangepast voor inflatie. Eind september bleek echter dat de beurzen met maar 4 procent waren verhoogd. 

Bewuste keuze
Vandaag heeft de RUG vandaag bekendgemaakt dat de beurspromovendi alsnog 9,6 procent ‘loonsverhoging’ krijgen, meldt de Groningse UKrant. Volgens collegelid Hans Biemans was er eerder bewust voor gekozen om de inflatiecorrectie niet toe te passen omdat de beurzen dan te ver boven het minimumloon zouden uitstijgen. Dat zou onder meer gevolgen hebben voor de toeslagen waar de promovendi recht op hebben. 

Maar omdat het minimumloon per 1 januari omhooggaat, zou er nu wel ruimte zijn voor de inflatiecorrectie. Volgens Biemans had de communicatie beter gekund. De beurzen zullen ook in 2023 worden geïndexeerd, aldus de UKrant.

In 2024 komt er een einde aan het omstreden experiment met beurspromovendi. Minister Dijkgraaf ziet de meerwaarde er niet van en vindt bovendien het draagvlak ervoor te klein.
 

Advertentie