Foodtrucks USP willen het liefst een vast plekje

‘Ik heb honger, waar staan jullie vandaag?’

Falafel & Halloumi. Foto: DUB
Foto's: DUB

“Ik kreeg net nog een appje van iemand: ik heb honger, waar staan jullie vandaag?” zegt Martin van Petten van Broodje Ben. Milan van Dun van Last Vegas merkt ook dat klanten hem niet altijd kunnen vinden: “Klanten zijn soms echt naar me op zoek, ‘goh waar staat hij vandaag dan weer?’ Ook krijg ik na een half jaar nog steeds de vraag of mijn kar nieuw is op het Utrecht Science Park.” 

Het oorspronkelijke doel van de verschillende standplaatsen is volgens de universiteit, het kunnen aanbieden van afwisselende lunchkeuzes per plek. Maar volgens Broodje Ben schiet de UU dat doel nu voorbij omdat de karren zo dicht bij elkaar staan: “Ik denk dat de mensen tijdens een wandeling zelf wel kunnen beslissen waar ze naartoe willen lopen. Of dat nou 100 meter verder is of niet.”

En vinden de klanten van de foodtrucks het prettig dat ze steeds op zoek moeten naar hun favoriete kraam? Naar aanleiding van de opmerkingen van de foodtruck-eigenaren plaatste DUB een poll op Instagram om te vragen of de foodtrucks een vaste standplaats moeten krijgen. Resultaat: 70 mensen stemden voor en 40 mensen zagen hun favoriete foodtruck liever dagelijks van plek wisselen. 

De ondernemers zouden diep in hun hart het liefst een vaste standplaats krijgen, zo reageren ze. Het rouleren van de vier foodtrucks op het Utrecht Science Park is volgens de ondernemers op papier een leuk idee, maar in de praktijk, zeggen ze, werkt het gewoon niet. Het rouleren zorgt voor verwarring bij klanten, een hoop gedoe tijdens de verplaatsing van de wagen, extra werk en minder duurzaam gedrag. 

Mo Korkmaz, Mo & Zonen. Foto: DUB

Speciaal een auto laten komen
Het verplaatsen van de kar kost de foodtruck eigenaren enorm veel voorbereiding. Mo Korkmaz van Mo & Zonen: “Ik moet de frituur helemaal van de ene naar de andere plek overschakelen. Ik moet alles op de grond zetten, vastbinden en hopen dat er niks omvalt of kapotgaat. Zelf kan ik de kar niet eens meer verplaatsen, omdat mijn ogen niet meer zo goed zijn. Dat doen mijn zonen nu voor mij. Maar het dagelijks verplaatsen van zo’n grote kar is nog altijd levensgevaarlijk werk. Niet alleen voor ons maar eveneens voor de omgeving.”

Van Petten van Broodje Ben: “Met een foodtruck bewegen geeft veel improvisatie. Je hebt alles op een paar vierkante meter staan. Er valt weleens een pan met jus om bijvoorbeeld. Niet alleen is dat onnodige verspilling, als je op dezelfde plaats kan staan, heb je minder slijtage, zowel aan de foodtruck als alles wat erin staat. Zo zou je dus langer met je spullen kunnen doen.”

Een vaste standplaats is in de ogen van de ondernemers ook duurzamer. Van Dun van Last Vegas: ”Privé heb ik geen auto en met het bedrijf doen we alles op elektrische fietsen. Gelukkig kan ik vrijwel altijd de auto met trekhaak van een vriend lenen die op het Science Park woont. Begin 2024 gaat hij verhuizen. Dan wordt het waarschijnlijk een auto leasen of huren voor twee verplaatsingen per week.” 

Ook de kraam van Broodje Ben wordt met de auto verplaatst. Drie keer per week komt er een zwaar trekkend voertuig uit Maarssen om de kar naar een andere standplaats te verhuizen. “Als ik een vaste plek heb dan hoef ik maar één keer in de week een kleine auto of een elektrische scooter te laten komen voor de bevoorrading.”

Met een vaste plek en een contract van tien jaar zou Broodje Ben ook veel meer kunnen investeren in duurzaamheid dan nu het geval is. “Ik kan nu niet vernieuwen, omdat het contract van twee jaar die ik nu heb om hier te staan, te kort is om te investeren. Ik zou wel graag smoothies willen verkopen bijvoorbeeld, zonnepanelen op het dak willen zetten en ik zou zelfs een nieuwe kar willen aanschaffen.”

Het liefst zouden de foodtruck-eigenaren samen op het plein bij de Spar staan. Zo kan de klant makkelijk kiezen uit het aanbod, zegt Last Vegas. Broodje Ben benadrukt dat hij zijn collega’s niet als concurrenten ziet: “Als we met zijn allen bij elkaar staan, kunnen we elkaar versterken. Dan lokken we alle mensen met een hongerige maag naar het pleintje toe.”

Foodtrucks op het pleintje

Reactie Universiteit Utrecht
Merijn Smelt van het Facilitair Service Centrum van de Universiteit Utrecht verbaast zich over de reactie van de foodtrucks. Aan het begin van de huurovereenkomst met de eigenaren van de foodtrucks was kristalhelder gecommuniceerd is dat ze dienen te wisselen van plek “omdat we graag afwisselende lunchkeuzes per plek willen aanbieden.” 

Een andere reden om te rouleren is volgens Smelt dat er op bepaalde standplaatsen voor sommige foodtrucks minder omzet is. “Door te wisselen willen we de rijen een beetje verdelen, dan is er meer verplaatsing van mensen en meer reuring.” 

Ook geeft hij aan dat het idee van een foodtruck is dat je die kan verplaatsen. Dus dat zou geen probleem moeten opleveren. “Als alle foodtrucks op één plek staan, zullen klanten die zich wat verder weg van deze plek bevinden niet meer komen” denkt Smelt. De universiteit heeft hier echter geen onderzoek naar gedaan. 

In hoeverre past daarnaast het beleid om de foodtrucks telkens van plek te laten wisselen bij de duurzaamheidsambities van de Universiteit Utrecht? Smelt ziet dat eerder als een verantwoordelijkheid van de eigenaren: “Als de foodtrucks duurzamer willen worden, dan is dat hun eigen verantwoordelijkheid.” 

Vooralsnog ziet Smelt geen goede argumenten voor een vaste standplaats, maar “de doelen zijn niet in beton gegoten. Misschien is er op termijn iets anders mogelijk, maar nu niet.” 

Advertentie