Keuzegids Masters: zes hbo-masters bij de beste tien

Body: 

Van de reguliere Nederlandse universiteiten bieden Wageningen en Tilburg het beste masteronderwijs. Hogescholen mengen zich steeds beter in de strijd, blijkt uit de nieuwe Keuzegids Masters. Van de universiteiten staat de UU op de zesde plek.

Van de reguliere Nederlandse universiteiten bieden Wageningen en Tilburg het beste masteronderwijs. Hogescholen mengen zich steeds beter in de strijd, blijkt uit de nieuwe Keuzegids Masters. Van de universiteiten staat de UU op de zesde plek.

Wageningen steekt al jaren boven de rest uit. “Perfect voor iedereen met een ‘groen’ hart”, aldus de Keuzegids. Bij de algemene universiteiten stond vorig jaar Maastricht nog bovenaan, maar Tilburg komt nu langszij. 

Utrecht staat op de zesde plek, met daaronder Leiden en als hekkensluiters de Amsterdamse universiteiten VU en UvA. Maar binnen onderwijsinstellingen kan de kwaliteit enorm verschillen.

De UvA en VU hebben ook een paar van de best beoordeelde opleidingen in huis. De beste beoordeelde master van Utrecht staat op de zevende plaats met 92 van de 100 te behalen punten: Sociology & Social Research. Deze kwam vorig jaar ook al als beste master van Utrecht uit de bus. In de top 22 staan in totaal vier Utrechtse masteropleidingen. 

Maar de allerbeste masteropleiding komt van het hbo: met een vrijwel perfecte score van 98 laat de hbo-master interieurarchitectuur van Hogeschool Zuyd alle anderen achter zich. De nummer twee van beste masteropleidingen is nanoscience van de Rijksuniversiteit Groningen met een score van 96. 

Tot de beste tien masteropleidingen behoren zes hbo-masters, waarvan vier artistieke opleidingen. De Hogeschool Utrecht is gemiddeld de hoogst gewaardeerde aanbieder van hbo-masteropleidingen en doet het in de gids even goed als de Universiteit Maastricht. 

De Keuzegids baseert zich op oordelen van studenten over hun docenten, het onderwijsprogramma, de faciliteiten, het rooster enzovoorts. Maar ook het oordeel van deskundigen weegt enigszins mee.  

Opnieuw blijken kleine masteropleidingen grotere waardering te krijgen dan massale masteropleidingen, aldus de redactie. En daarom doen hbo-masters het ook best goed: “Een voordeel van de hbo-masters is dat ze eigenlijk nooit massaal en grootschalig zijn. Hier is het probleem eerder dat sommige masters te klein zijn om kwaliteit te kunnen bieden.”

Ook de masteropleidingen van de particuliere Tias Business School en Nyenrode Business Universiteit horen bij de top van Nederland, net als die van de Open Universiteit.

Facebook Twitter Whatsapp Mail