Nieuwe meterkast zorgt voor kookproblemen: studenten Tuindorp koken op campinggas

het Tuindorp West Complex, foto DUB

“We kunnen nog maar op één kooktoestel tegelijk koken”, zegt de afgestudeerde psycholoog Anne (24) die in de rode flat op het complex woont. Ze schetst daarmee het probleem dat veel bewoners ondervinden na het vervangen van de meterkast. “We wonen hier met tien man, we hebben echt niet genoeg aan één kookplaat.”

De meterkasten in het studentencomplex in Tuindorp West (TWC) moeten in het kader van veiligheid en wet- en regelgeving worden vervangen, zegt SSH-directeur Rob Donninger. “In de loop der jaren zijn mensen steeds meer elektriciteit gaan gebruiken. In studentenhuizen zie je vaak een opstapeling van oude apparaten, zoals versleten koelkasten. Die slurpen vaak energie. Gaandeweg is er meer capaciteit bijgezet om alle huizen van stroom te voorzien.” Dat bijzetten van meer stroomcapaciteit heeft volgens Donninger geleid tot een onveilige situatie op het TWC. “Het is niet dat er nu acuut gevaar dreigt, maar we willen op tijd inzetten op een veiliger systeem.”

Voordat de werkzaamheden eind 2019 van start gingen, zijn bewoners middels een e-mail gewaarschuwd over de mogelijke gevolgen van de nieuwe meterkasten. Omdat op het TWC elektrisch wordt gekookt, meldt de SSH dat sommige elektrische kooktoestellen mogelijk niet meer goed zullen functioneren en dat bewoners zelf nieuwe kookplaten moeten regelen. De vervanging van de stoppenkasten heeft echter veel meer problemen opgeleverd dan aanvankelijk werd gedacht. Ongeveer 20 procent van de woningen met de nieuwe meterkast geeft aan dat hun kookplaten het niet meer goed doen.

Er staat veel oude meuk in studentenhuizen die energie slurpt

Het vervangen van de meterkasten begon vorig jaar in de rode flat aan de Van Lieflandlaan. Inmiddels hebben ook de gele flat en de woningen in de laagbouw nieuwe stoppenkasten. Nu werd gewerkt in de oranje flat. Nu het werk is stilgelegd, betekent dat dat sommige wooneenheden in deze flat wél en sommige nog géén nieuwe stoppenkast hebben.

“We vinden het belangrijk dat mensen veilig wonen,” legt Donninger uit. “Er staat veel oude meuk in studentenhuizen die energie slurpt. Daarom willen we in deze gebouwen een veiliger systeem.” De nieuwe meterkasten zijn voorzien van een aardlekschakelaar die uitslaat als er te veel vermogen wordt verbruikt. Dat kan kortsluiting voorkomen. Op de oude meterkasten zat die schakelaar er niet op.

De problemen hebben vooral betrekking op de kookplaten van de studenten. In de drie hoge flats wonen per eenheid tien studenten die vaak twee kooktoestellen hebben met elk vier pitten. Door de vervanging van de meterkasten doen sommige kookplaten het niet meer. In het ergste geval doen ze het allebei niet meer en zijn de bewoners genoodzaakt op gasstelletjes te koken. De eenheden in laagbouw aan de Frits Coerslaan en Gisbert Bromlaan zijn bestemd voor twee of vier personen. Deze bewoners hebben vaak maar één kooktoestel.

“We hadden er niet op gerekend dat het zo’n groot probleem zou zijn”, geeft Donninger toe. “We zijn enorm verrast en hebben nu tijdelijk het werk stilgelegd om het probleem te achterhalen. De elektriciens die het nieuwe systeem hebben aangelegd, doen nu onderzoek.” Wat het probleem precies is, weet de SSH-directeur niet precies. “Dat zoeken we nu uit. Maar waarschijnlijk heeft het te maken met oude apparatuur die om meer vermogen vraagt dan nieuwere toestellen.”

We wonen hier met tien man, we hebben echt niet genoeg aan één kookplaat

Stef (24), afgestudeerd Geograaf, woont in de rode flat en heeft regelmatig contact opgenomen met Eddy, de beheerder van het complex. “Naar aanleiding van meerdere negatieve reacties elders in onze flat vreesden we al dat na de vervanging één van onze kookplaten het zou begeven. Ik belde Eddy en had een flinke discussie met hem over de kapotte kookplaten. Ik vind het raar dat SSH de elektriciteitsvoorziening vervangt en vervolgens weigert nieuwe kookvoorzieningen te vergoeden.”

Het huis van Stef vindt dat de SSH op zijn minst met een compensatie over de brug moet komen. “Zonder enige testfase is er besloten om alle elektra aan te passen. Wij kunnen er helemaal niks aan doen dat we niet meer goed kunnen koken, maar we moeten wel voor alle kosten opdraaien. Voordat alles bij ons werd vervangen, waren er al klachten bekend over kapotte apparatuur elders in de flat. SSH had de werkzaamheden eerder stil moeten leggen.” Ook flatgenoot Anne vindt het “een beetje raar”. “De SSH direct zegt dat ze niks zullen vergoeden, omdat kookplaten niet hun eigendom zijn. Weten ze wel hoe duur kooktoestellen kunnen zijn?”

We denken na over vergoeding voor het aanschaffen van nieuwe kookplaten

Rob Donninger geeft toe dat er weinig rekening is gehouden met de bewoners op het TWC. “We zijn al een tijdje bezig met dit technische project. Dan wil je nog wel eens vergeten dat er daadwerkelijk mensen wonen, omdat je zo druk bezig bent alles goed te regelen. Het duurt dan even voordat klachten over problemen doordringen bij de organisatie.” 

Deze week hoopt Donninger meer te weten te komen over de oorzaak van het probleem. “We denken nu na over twee mogelijke oplossingen. Als het probleem opgelost kan worden door de meterkasten aan te passen, zullen we dat doen. Mocht dat niet mogelijk zijn, denken we na over vergoeding voor het aanschaffen van nieuwe kookplaten die wel op het nieuwe systeem passen.”

 

Te fel ledlicht en betuttelende posters

Op het complex wordt tegelijkertijd met de meterkasten ook de verlichting in de gemeenschappelijke ruimtes vervangen. Dit laatste wordt gedaan omdat SSH in 2050 klimaatneutrale woningen wil beheren. Daarom doen ze nu op verschillende plekken experimenten om hun panden te verduurzamen.

Zo zijn lampen in de gemeenschappelijke ruimtes vervangen door ledverlichting. Niet alle bewoners zijn daar blij mee. Veel van hen vinden de ledverlichting veel te fel en plakken er iets voor om het licht te dimmen. Bij Anne in de rode flat hangt er tegenwoordig crêpepapier voor het licht in de wc. “Het licht is ontzettend fel en helemaal vervelend als je net wakker bent en naar de wc gaat. Daar word je niet rustig wakker van.”
Ook is er sensorverlichting gekomen in de gangen, het washok (waar ook de meterkast hangt), de douches en wc’s. Er zijn dus geen lichtknoppen meer - het licht springt aan als iemand langs de sensor loopt. Dat is vreemd in combinatie met posters die de SSH heeft opgehangen in de hallen van de oranje, gele en rode flats. Daar worden bewoners aanmoedigd om hun licht uit te doen met de lichtknop. Eén van de reacties op de poster in de bewonersgroep op Facebook luidt: “De hypocrisie is om te janken”. Een andere bewoner reageert met: “Ik zou inderdaad heel graag het bouwlicht uit doen op de wc. Helaas kan dat niet meer door die nieuwe verlichting.”

Advertentie