NWO reikt opnieuw beurzen uit aan vluchtelingen

Tagrid Dinar van de faculteit Diergeneeskunde. Foto: Simon de Wilde

Eén van hen is epidemioloog Tagrid Dinar van de faculteit Diergeneeskunde. Zij gaat verder aan de slag bij de Universiteit Utrecht met een project dat Indonesische pluimveehouders moet helpen hun dieren gezond te houden met behulp van preventieve middelen, in plaats van antibiotica.

Het is de tweede keer dat de zogeheten Hestia-impuls voor vluchtelingen in de wetenschap is verdeeld. De onderzoekers mogen anderhalf tot twee jaar aan het werk, al dan niet in deeltijd. Ze buigen zich over onderwerpen als angststoornissen, malware, misdrijven in oorlogsgebieden en meer.

NWO heeft deze pilot in 2018 opgezet in samenwerking met wetenschapsgenootschap KNAW, de Jonge Akademie en de stichting voor vluchtelingstudenten UAF. In de eerste ronde gingen vier vluchtelingen aan de slag bij de UU. DUB interviewde twee van hen: historicus Ali al Jasim en watermanagementspecialist Safaa Naffaa. Ze zijn beide gevlucht uit Syrië.

De vluchtelingen van ronde twee gaan aan de slag bij de TU Delft (2x), de Vrije Universiteit (2x), de Radboud Universiteit, de Universiteit Utrecht, de Universiteit Leiden, de Universiteit van Amsterdam en het Amsterdam UMC.

Verrijken
Door taalproblemen of cultuurverschillen is het voor gevluchte wetenschappers niet zo makkelijk om de draad weer op te pakken. Daardoor dreigt hun talent verloren te gaan en dat zou zonde zijn, is de gedachte achter dit programma.

De Hestia-impuls geeft vluchtelingen dus de kans om de Nederlandse onderzoekswereld te leren kennen. Omgekeerd kunnen zij de Nederlandse wetenschap verrijken met hun eigen expertise.

De onderzoekers krijgen maximaal 140.000 euro. Er is ongeveer 1 miljoen euro beschikbaar voor een ronde van de Hestia-impuls. Volgend jaar volgt ronde drie. Vluchtelingen kunnen niet zelf een aanvraag indienen; dat moeten onderzoeksleiders doen. In totaal waren er 21 kandidaten.

Een van de uitgekozen onderzoekers is “op verzoek geanonimiseerd”, schrijft NWO. Dat gebeurt wel vaker, licht een woordvoerder toe. Bij beurzen voor vrouwelijke hoogleraren willen de onderzoekers bijvoorbeeld ook niet altijd met naam en toenaam in de lijst staan. “Het kan gevoelig liggen.”

Hestia
In de Griekse mythologie is Hestia de vredelievende godin van huis en haard, die nooit deelnam aan oorlogen. Ze is een zus van oppergod Zeus.

 

Advertentie