Olympos wil een sportchipkaart invoeren

Body: 

Sportcentrum Olympos test momenteel de techniek van elektronische sportpassen. Met een soort OV-chipkaart kunnen sporters in de toekomst worden ingecheckt zonder zich vooraf aan de balie te melden.

Sportcentrum Olympos test momenteel de techniek van elektronische sportpassen. Met een soort OV-chipkaart kunnen sporters in de toekomst worden ingecheckt zonder zich vooraf aan de balie te melden.

Olympos wil meer concrete gegevens over het aantal mensen dat in de fitnessruimte is en het aantal sporters dat komt opdagen bij  groepslessen. Door de exacte drukte te meten, kan Olympos hier zijn toekomstig beleid op aanpassen. 

Het sportcentrum in De Uithof laat momenteel vier ict-stagiaires onderzoeken of elektronische sportpassen de oplossing zijn. “We testen op dit moment puur de techniek”, zegt Olymposdirecteur Cees Verhoef. 

Zo’n dertig proefkonijnen hebben inmiddels vrijwillig een stickertje op hun sportkaart laten plakken. In de sticker zit elektronica die binnen een afstand van zo’n drie meter kan worden gelezen door één van de vijf meetstations op Olympos. “Je hoeft de pas niet bij een station te scannen, maar nu al blijkt al wel dat je ‘m uit je broekzak moet halen; anders pikt het meetstation het signaal niet op.” 

Je hoeft niet bang te zijn dat Olympos het aan de grote klok hangt als je fitnessbezoek een bedroevend dieptepunt bereikt, verzekert de directeur. De gegevens die de pilot oplevert, worden alleen voor interne doeleinden gebruikt en niet openbaar gemaakt of aan derden verstrekt. Wel kan Olympos cijfers van lesbezetting of drukte in de fitness publiceren, maar dan liggen persoonlijke gegevens niet op straat. Verhoef: “Bovendien staan er geen data en dus ook geen persoonlijke gegevens op de pas zelf. Een nummertje correspondeert met ons systeem, zodat we kunnen zien of je daadwerkelijk bent geweest.” 

De testfase duurt enkele maanden. Voor de zomer neemt Olympos een beslissing over invoering van het systeem. Het zou kunnen dat dan op alle sportkaarten zo’n stickertje komt. Behalve dat de drukte in de fitnessruimte of de opkomst bij groepslessen dan exact bekend wordt, kan Olympos ook zien of sporters die bijvoorbeeld een baan hebben gereserveerd ook echt komen opdagen. “Die mensen kunnen we dan daarop aanspreken”, zegt Verhoef. 

Voor sporters zelf heeft het nieuwe systeem ook een voordeel: als je een squashbaan hebt gereserveerd of een groepsles dan hoef je je niet meer van te voren bij de balie te melden. En dat is wel lekker, want dan hoef je aan het begin van de avond niet meer zo lang in de rij te staan. 

Facebook Twitter Whatsapp Mail