Openbaar Ministerie heeft drie zaken rond tegen serieverkrachter van De Uithof

De eerste zitting in de zaak tegen de vermeende serieverkrachter is zoals verwacht een mediaspektakel, de slachtoffers blijven anoniem

De 51-jarige Gerard T. uit Nieuwegein komt met een bedekt hoofd uit de cellengang. T. zou de serieverkrachter zijn die De Uithof en heel Utrecht twintig jaar lang in zijn greep heeft gehouden. Het is druk. Alle stoelen in de rechtszaal zitten vol met pers, familieleden van de verdachte en politiemensen. Als een rechter hem belooft dat hij niet zal worden gefilmd, doet T. zijn capuchon af. Ook zijn stem wordt vervormd opgenomen. Hij zegt overigens niet meer dan twee woorden. T. beantwoordt alle vragen met de tekst: geen antwoord.

Bijzonder in deze zaak is dat de namen van de slachtoffers geheim blijven. De slachtoffers bevinden zich in een andere onbekende zaal in het gerechtsgebouw. Zij kunnen via rechtstreekse videoverbinding mee kijken naar de man die hen gruwelijk zou hebben verkracht.

Ze moeten toehoren hoe de officier vertelt hoe gewelddadig de verkrachter te werk ging.  Met een nylon kous en gewapend met een stanleymes bond hij de vrouwen vast en verkrachtte hen. Een 28 jarige vrouw wist uiteindelijk te ontkomen en heeft zich in een sloot schuilgehouden waarbij ze tot haar neus onder water is blijven zitten tot ze het aandurfde naakt naar hulp te gaan zoeken, 

De officier van justitie vertelt dat er voldoende bewijs is in de zaken van drie slachtoffers. Het gaat om twee 16-jarige meisjes en een 28-jarige vrouw die tussen 1995 en 2001 werden verkracht in Utrecht, Bunnik en Bilthoven. Bij deze drie vrouwen zijn sporen gevonden die overeenkwamen met het DNA van de verdachte. Dat DNA moest hij dit voorjaar afstaan nadat T.  werd veroordeeld voor het stelen van een fiets.Dar leidde tot zijn aanhouding in juli dit jaar.

In totaal onderzoekt het Openbaar Ministerie nog  17 zaken die aan de serieverkrachter worden toegeschreven. Op de volgende zitting wordt duidelijk met hoeveel zaken de dagvaarding wordt uitgebreid. Dat onderzoek wordt sterk vertraagd door het onderzoek naar de lichamen van de vlucht MH 17 die deze zomer in de Oekraïne neerstortte, vertelt de officier. Het Nederlands Forensisch Instituut is overbelast en het moet voorrang geven aan de identificatie van de dodelijke slachtoffers van die rampvlucht.

De officier van justitie houdt T. voor dat er voldoende bewijs is en dat het niet uitmaakt of hij iets zegt, maar daardoor laat de T. zich niet uit zijn tent lokken. Hij blijft zwijgen. De officier eist wel een verlenging van het voorarrest. De advocaat van T. brengt daar weinig tegen in. De rechtbank verlengt het voorarrest. De zaak gaat op 19 januari verder.

Advertentie