Pas op: eikenprocessierups in De Uithof

Je kan best onder een eikenboom gaan zitten, maar kijk dan eerst of je niet een nest rupsen ziet.

Ook dit jaar is het opletten geblazen voor wie in de buurt is van een eik in De Uithof. Daar kan de eikenprocessierups in zitten. De brandhaartjes van deze rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken.

Bij alle paden en wegen met eikenbomen in De Uithof staan sinds deze maand bordjes met daarop de tekst: ‘Pas op! Eikenprocessierups’. Het is weer de tijd van het jaar dat de larven van de rups uit het ei kruipen. Tot nog toe, zegt Dennis de Blois van Vastgoed & Campus, zijn er hier en daar "een paar bolletjes met rupsen" weggezogen. Grote kluwen rupsen zijn nog niet aangetroffen. “Die proberen we juist te voorkomen door de nesten met larven weg te zuigen.”

De eikenprocessierups kan gevaarlijk zijn. Deze rupsen hebben brandharen die voor enige of veel irritatie kunnen zorgen. Net als bij aanraking van een brandnetel, zegt de GGD, krijgt iedereen er in mindere of meerdere mate last van. Sommige mensen krijgen alleen rode bultjes van de rupsenhaartjes, anderen krijgen verkoudheidsverschijnselen. Wie al eerder met de haartjes in aanraking is geweest, kan bij een nieuwe ontmoeting ernstigere klachten krijgen.

De kleine rupsen zitten meestal in de toppen van de eik. Naarmate ze groter worden, gaan ze in een groep - in processie - op zoek naar eten en kun je ze als een grote harige plek op een boomstam zien zitten.

Volgens De Blois is het deze en volgende maand nog oppassen geblazen. Daarna vormen de rupsen poppen en worden ze motten. Wie de eikenprocessierups in De Uithof signaleert, kan hiervoor het meldpunt bellen op 030-2539595 of een meldformulier invullen.

Advertentie